Criza vaccinului antitetanic, adevar sau minciuna?

9 mai 2013 | 0 comentarii |

In timp ce spitalele se lang de mai bine de o luna de zile ca nu au la dispozitie ser pentru imunizarea antitetanica, Ministerul Sanatatii spune ca „nu exista premisele unei crize de vaccin”.

 

 Criza vaccinului antitetanic este reclamata de toate spitalele din tara, dar Ministerul Sanatatii sustine sus si tare ca nu este nicio criza. Nici in cel mai mare spital din Buzau, Spitalul Judetean de Urgenta, nu exista, la aceasta ora, nicio doza de vaccin. Purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Adriana Bratosin, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana ca „nu avem acum acest vaccin, dar a fost facuta o comanda la UNIFARM pentru 300 de doze si asteptam sa soseasca in aceste zile”.

Atunci, cine minte? Cel mai probabil nu medicii sunt acestia, pentru ca interesul lor este sa le administreze pacientilor serul, pentru a-i feri de complicatii grave, chiar fatale, care pot aparea ca urmare a efectului toxinelor puternice transmise organismului.

Printr-un comunicat de presa remis astazi, Ministerul Sanatatii arata cu degetul si inspre ziaristi, care nu ar reflacta realitatea atunci cand spun ca este criza de vaccin antitetanic, de parca acestia ar face afirmatii fara a intreba factorii responsabili. „Urmare a materialelor aparute in mass-media cu privire la lipsa vaccinului antitetanos, Ministerul Sanatatii precizeaza ca nu exista premisele unei crize de vaccin antitetanos”, se spune in comunicat, in care se mentioneaza si ca „UNIFARM SA a anuntat Ministerul Sanatatii ca, in prezent, detine in  depozitele companiei 30 000 de doze de vaccin antitetanos, urmand ca saptamana viitoare sa fie achizitionate inca 60 000 de doze”.

 

Chiar asa stand lucrurile, oricine isi poate da seama ca cele  30.000 sau chiar 90.000 de doze de vaccin (daca se va primi o noua transa din import) inseamna o picatura de apa intr-un ocean, in conditiile in care acestea trebuie sa ajunga la o populatie de cel putin 18 milioane de oameni… In plus, de la trimiterea unei comenzi si pana la onorarea ei, trece un timp coniderabil. Mai  mult, nimeni nu spune de ce este nevoie ca de fiecare data sa ajunga in media disperarea bolnavilor sau a unitatilor sanitare, pentru ca autoritatile sa reactioneze si cei platiti pentru asta, sa-si faca treaba.

Vaccinul este necesar si in cazul femeilor gravide, iar dozele se gasesc cu greutate si in farmacii.

In 2011, Institutul Cantacuzino a sistat productia de vaccin antitetanos, iar spitalele s-au vazut nevoite sa cumpere ultimele luni insa, nici macar producatorii straini nu au mai putut dozele neceare de la producatori din Franta, la un pret de 20 de ori mai mare. In asigura necesarul, fiind depasiti  de cererea mult prea mare venita din Romania.

 

Tetanosul este o boala infectioasa grava, cu potential fatal in caz de ranire cu metale ruginite si in lipsa interventiei imediate prin curatarea si dezinfectarea plagii, concomitent cu vaccinarea. Tetanospasmina, o exotoxina neurotoxica produsa de bacilul tetanic este responsabila de imbolnavire, care se produce ca urmare a germinarii sporilor si multiplicarii bacteriei, care produce doua toxine puternice: tetonospasmina, cu actiune proteolitica, lezeaza nervii periferici, cauzand paralizii si crampe musculare tipice, si tetanolizina, care produce leziuni la nivelul muschiului cardiac. Toxina tetanica este pozitionata pe locul doi pe lista substantelor toxice, dupa toxina botulinica. Pe plan mondial, mortalitatea cauzata de aceasta boala infectioasa este de 40% si afecteaza, deopotriva, tinerii si varstnicii.

Ministerul Sanatatii mai spune ca a atras atentia reprezentantilor unitatilor sanitare ca pentru aprovizionarea cu acest vaccin, pot transmite comenzi companiei UNIFARM SA, astfel incat sa poata fi asigurat, in timp real si fara disfunctionalitati, tratamentul pacientilor.


Adaugati un comentariu


 

*