60.000 de doze de vaccin antitetanic vor fi achizitionate saptamana viitoare

12 aprilie 2013 | 2 comentarii |

Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Pana precizeaza ca Unifarm va achizitiona acest ser la pretul cel mai mic de pe piata, in cantitati suficiente pana la sfarsitul acestui an.

  

In urma mediatizarii lipsei vaccinului antitetanos, Ministerul Sanatatii (MS) iese „la rampa” si sustine ca nu sunt probleme.

„S-a constatat ca exista stocuri de vaccin antitetanos atat in Directiile de Sanatate Publica (DSP) cat si in unitatile sanitare cu paturi, potrivit verificarilor efectuate in data de 10 aprilie 2013”, sustine secretaruul de stat Adrian Pana, intr-un comunicat de presa.

Intrucat Institutul Cantacuzino nu a mai produs vaccin antitetanos din 2010, vaccinul a fost importat de la acea perioada pana in prezent.

Mai mult, secretarul de stat da asigurari ca „in cursul saptamanii viitoare, Unifarm va achizitiona o noua transa de 60.000 de doze de vaccin antitetanos. Mentionez ca pretul de achizitie este mai mic decat pretul existent pe piata. De asemenea, in urmatoarele saptamani se vor asigura cantitatile necesare pentru tot anul 2013”.

Pentru anul viitor exista sperante ca Institutul Cantacuzino sa reia productia de seruri si vaccinuri, in urma unor investitii care vor permite reacreditarea.

 

 

Productie vaccinuri Camtacuzino

In octombrie 2012, premierul Victor Ponta, impreuna cu secretarul de stat Raed Arafat, care pe atunci erau impreuna la carma Ministerului Sanatatii, anuntau ca dupa trei ani in care sistemul sanitar din Romania a pierdut munti de bani cumparand vaccinuri de la straini, oficialii si-au dat seama ca trebuie redeschis Institutul „Cantacuzino”.

In ianuarie 2013, ministrul Eugen Nicolaescu dadea asigurari ca Ministerul Sanatatii va investi opt milioane de lei in reabilitarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, in prima jumatate a acestui an, astfel ca din toamna nu se va mai importa vaccin gripal sau alte seruri cu preturi si de 20 de oei mai mari, din strainatate. In proiectul de buget am alocat o suma importanta pentru finalizarea lucrarilor de investitie incepute la institut. Conducerea unitatii m-a asigurat ca, in 6 luni, cu acesti bani, va avea posibilitatea sa finalizeze lucrarile restante pentru pentru linia de fiolaj si dobandirea GMP”, declara  Nicolaescu. 

Ministrul Nicolaescu a mai spus ca tot pentru Institutul Cantacuzino se vor aloca suplimentar aproximativ 2 milioane de lei, pentru preluarea unei sectii de vaccinuri de la IasiComentarii (2)

 1. Un medic spune:

  Ce nu ni s-a spus niciodată
  Nimeni din MS nu a prezentat cat ar fi costat retehnologizarea Institutului Cantacuzino comparativ cu cat a costat in plus contractarea diferitelor doze de vaccin importate. De fapt nici nu se doreste. Acest lucru arata inca o data ca Legea responsabilitatii ministeriale este doar o vorba in vânt – oare ministrii nu pot fi condamnati si ei, pentru nepasare si pierdere de fonduri? Ei platesc doar cu voturi la viitoarele alegeri, dar nu cu puscaria, pentru risipirea banilor in buzunarele proprii.

  Niciodata nu ni s-a spus cat de performante erau vaccinurile preparate la ”Cantacuzino”.
  Am peste 30 de ani de preactica medicala si pot afirma, eu si alti colegi, ca vaccinurile preparate in Romania nu erau cu nimic mai prejos decat cele importate. De exemplu incidente atat de frecvente cum s-au petrecut la dozele de vaccin din Olanda pentru TBC nu s-au intalnit pentru vaccinurile romanesti. Nu ni s-a spus nici cat au costat aceste incidente (in bani si sechele pentru bebelusi)

 2. Elena Panturu spune:

  Marea lor majoritate se consuma in urgente, pentru alcoolicii care sunt agresaţi si prezintă leziuni; din aceasta cauza se termina asa de repede.

Adaugati un comentariu


 

*