Vedem numai capusele din iarba

Francisco StoicaEste util sa finantezi ani in sir, cu atat cat se poate, construirea unui spital. O cladire care prinde contur, se ridica, este finisata, dotata cu toate cele si data in exploatare. Interioare altfel decat cele in spitalele vechi, in care probabil nici gandacii traditionali nu si-au facut inca loc. Cei internati stau in alte conditii, se simt respectati din acest punct de vedere. Personalului medical nu-i ramane decat sa profeseze, spre multumirea bolnavilor. Cam asa s-a intamplat si se intampla in mare, la Spitalul Municipal din Fetesti.

Subiectul a fost dezbatut in presa, intors pe toate fetele. Se cunoaste ca spitalul a ajuns intr-o situatie foarte critica. O institutie care a costat 15 milioane de euro, a facut in scurt timp datorii foarte mari. Se pare ca mai sunt repartizati bani doar pentru salarii.

Intrebarea pe care mi-o pun eu este cine sunt acei oameni cu functii de raspundere care, in peste douazeci de ani, nu au fost in masura sa gandeasca in folosul romanilor.

Cu banii cheltuiti s-ar fi putut face mult mai mult. Oare cate firme si-au rotunjit veniturile in acesti ani? Cu siguranta, multe. Probabil aceasta cladire a spitalului a fost o supapa pentru tranzitarea banului de la stat la privat, acoperita cu siguranta de un morman de hartii, greu de cercetat. Adevaratele capuse au lucrat din plin.

Si dupa tot acest… demers profitabil, cand institutia nu mai prezinta nici un interes pentru firmele unora, este lasata de izbeliste. Ce conteaza ca are paturi pline cu bolnavi? Ce conteaza ca se scot bani din buzunare pentru materiale absolut necesare?

Aceasta politica paguboasa nu s-a manifestat doar in acest caz. Problema este ca aici este vorba de tratarea unor bolnavi. Cand se inchide o fabrica de autoturisme pentru a face loc uneia din alta tara, este chiar o tragedie. Cand se inchide un combinat, ne descurcam. Cumparam din strainatate. Dam banii nostri la altii.

Dar sanatatea nu o putem importa. Aici, nu ar trebui sa acceptam interesele, profitul rapid. Sigur ca patul din spital pe care se afla un suferind nu prezinta interes pentru afaceristi. Nu le mai poate aduce profit decat producatorilor de medicamente.

Interesant este ca, desi cazul de la Fetesti este cunoscut, toata lumea ridica din umeri. Nu-i treaba nimanui. Nu au fost manageri in toti acesti ani, nu am avut minister in domeniu… Si culmea, au fost cheltuite milioane de euro, dar nu se mai gaseste… maruntis pentru functionarea normala a unui spital.

 

 


Categorii: Editorial, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*