Broccoli, miracolul din farfurie impotriva cancerului mamar

22 august 2012 | 0 comentarii |

Mai exact, oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta leguma are capacitatea de a preveni si chiar de a vindeca cancerul de san datorita continutului bogat in sulforafan, care  ataca celulele canceroase .

 

Femeile care se lupta cu cancerul de san ar putea avea la indemana cel mai eficient medicament, facut din broccoli. Aceasta leguma aparent banala, are un continutul bogat in sulforafan, datorita caruia mareste capacitatea enzimelor de a detoxifia organismul, posibil prin alterarea genelor de expresie, care accelereaza curatarea substantelor cancerigene. Cercetatorii sugereaza ca aceasta leguma are un compus numit indole-3-carbinol care ajuta la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit ce favorireaza cresterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sanilor, in timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o forma de estrogen cu rol in protejarea impotriva cancerului. S-a dovedit ca indole-3-carbinol nu numai ca suprima cresterea numarului de celule cancerigene, dar distruge si pe cele aflate la metastaza.

Prof. dr. Duxin Sun, de la Universitatea Michigan, autorul unui studiu efectuat pe soareci de laborator cu cancer la san carora li s-a injectat extract de sulforafan in doze progresive arata ca „aceasta substanta ajuta la stoparea dezvoltarii tumorii”, potrivit dailymail.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au injectat femelelor cu cancer mamar diferite concentratii de sulforafan obtinut din broccoli. Cercetatorii au observat o scadere semnificativa a celulelor stem canceroase dupa tratamentul cu sulforafan, efectul asupra celulelor sanatoase fiind unul scazut. Extractul de broccoli a reusit sa opreasca dezvoltarea tumorilor. Specialistii spun insa ca sulforafanul folosit in studiu a fost in cantitati mai mari decat cel gasit in broccoli, de aceea nu recomanda suplimentele de sulforafan, avand in vedere ca studiul nu a fost efectuat pe oameni.

Aproximativ 46 000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san in fiecare an in Marea Britanie, iar chimioterapia nu actioneaza direct asupra celulelor stem canceroase. De aceea, exista si recidive ale cancerului.

Cancerul de san reprezinta a doua cauza de deces prin cancer la femei, iar in Romania este cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata la femei si prima cauza de deces prin cancer in randul acestora.

Ca si celelalte tipuri de cancer, cel de san este perfect curabil daca este diagnosticat si tratat in stadii precoce, sustin specialistii. Pentru detectarea precoce a tumorii este nevoie de o autopalpare lunara corecta a sanilor si prezentarea cat mai rapida la medicul specialist in cazul oricarei suspiciuni. De asemenea, examenul ginecologic anual trebuie sa includa si examenul clinic corect al sanilor.

Consumul de broccoli mai este recomandat pentru oase puternice (contine cantitati mari de calciu si vitamina C), sanatatea aparatului digestiv (elimina helycobacter pylori datorita continutului de sulforafan), prevenirea afectiunilor cardiovasculare (flavonoizii reduc riscul cu 20%), intarirea sistemului imunitar (datorita continutului bogat in vitamina C, beta-caroten, zic, seleniu si alte minerale), precum si pentru o sarcina sanatoasa (contine acid folic si vitamina B necesara divizarii corespunzatoare a celulelor in sinteza ADN-ului fatului).

Studiile anterioare au sugerat o eficienta a consumului de broccoli si in prevenirea altor tipuri de cancer, precum: cancerul de vezica biliara, cancerul ovarian si cancerul de prostata.


Adaugati un comentariu


 

*