Un medicament surprinzator – vinul rosu

24 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Cercetatorii vitivinicoli si oenologii din Podgoria Dealu Mare – Pietroasele fac lobby pentru CONSUMUL EDUCAT de vin rosu, iar medicii sunt de acord cu ei.

 

Vinul alb demisec a tinut ultimii 20 de ani viticoli in sah: ce pretuieste consumatorul, calitatea sau trendul? Probabil, majoritatea consumatorilor de vin s-a ghidat dupa gustul celor cu care a impartit paharul, insa de trei ani se vorbeste aprig despre rosul de Dealu Mare.

Stiu sau nu consumatorii, cercetatorii au facut recent o descoperire uimitoare legata de proprietatile vinului rosu. Pe langa mai multe beneficii pe care le are acesta, el poate contribui esential la vindecarea unei boli foarte grave.

Vinul rosu s-ar putea dovedi un element-cheie in lupta contra cancerului de prostata, gratie unui compus care face ca tumorile sa devina mai sensibile in fata radioterapiei.

Resveratrolul, un compus existent in coaja strugurilor si in vinul rosu, prezinta mai multe beneficii pentru sanatatea omului, dovedindu-se un aliat al sanatatii cardiace si in ceea ce priveste prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

 

Cercetatorii in medicina de la Universitatea Missouri din Statele Unite au descoperit ca acest compus face ca tumorile sa devina mai sensibile – si deci mai usor de distrus – in fata radioterapiei. Alte studii au evidentiat faptul ca resveratrolul face ca tumorile sa devina mai sensibile la chimioterapie.

Un studiu anterior a demonstrat faptul ca un pahar cu vin rosu pe zi mareste sansele de supravietuire pentru femeile care sufera de cancer mamar, cu pana la 20%.

Daca este sa ne abatem putin de la studiile cercetatorilor americani, intram in domeniul cercetarii vitivinicole. 2013 este anul vinului rosu, nu pentru ca impun producatorii sau cercetatorii, ci pentru ca el, consumatorul s-a autoeducat si cere rosu sec, mai ales.

Vinul, spun cunoscatorii, trebuie comparat cu o femeie: daca iti place din start, il bei, daca nu … nu.

 

Inginerul sef Dragos Matei de la Statiunea Vitivinicola Pietroasa vorbeste despre un podium cu alb pe primul loc, dar urmarit indeaproape de rosu.

Consumatorul obisnuit ramane cu pondere foarte mare pentru vinul alb demisec sau demidulce. Exista insa o noua orientare spre vinul sec rosu, care se preteaza foarte bine cu mesele noastre traditionale. Romanii devin din ce in ce mai bine informati. E dovada ca au iesit in strainatate si au aflat. Ei vin la noi la statiune si cer vin rosu sec”, spune inginerul Matei, din mijlocul podgoriei care pluseaza.

Solul, soarele si expozitia, ne mai spune inginerul sef Matei, fac din zona Pietroasele o podgorie in care incepe sa-i stea bine si vinului bio. Dar despre acesta vom povesti mai tarziu, inspre vara.

 

Urcam spre Naeni. Acolo vinul are consistenta, corpolenta cum ii spune oenologul Mihai Banita. Domnul acesta lucreaza in sistem privat, intr-un combinat aparte, care produce vinuri cu buchet.

Acum, vinul roze a inceput sa fie folosit la nunti. Poate inlocui sampania, la evenimente. La vinul rosu avem o gama variata, cele cu corpolenta medie se asociaza cu mancaruri mai usoare sau ca vin de intrare in atmosfera. Vinurile cu extractivitate mare si corpolenta merg cu carnea rosie si cu gratarul de vita sau cu vanatul, desigur. Rozeul e o moda si inlocuieste albul, cand e cald. Un roze e mai greu de asociat cu o mancare mai grasa sau cu una din carne de vita, trebuie un rosu cu corpolenta mai mare si expresivitate mai mare”, explica oenologul Banita, vinificatorul Cramei LacertA Winery, care asalteaza de aici, de la Dealu Mare, piata mondiala de vinuri pe segmentul premium.

 

Oenologul si cercetatorul fac lobby pentru vinul rosu, pentru ca zona e predispusa pentru un vin rosu de exceptie.

In Romania a incepuit sa se bea vin rosu, asa cum se intampla si la nivel mondial”, isi incepe pledoaria si somelierul Marian Timofti, presedinte al Organizatiei Somelierilor din Romania. „In acest moment vinde sticla, dar consumatorul nu are inca suficienta educatie. Vinul nu trebuie vandut dupa eticheta, dupa sticla sau dupa pret, ci dupa calitate. Cand luam un pahar cu vin, trebuie asa sa facem: sa-i privim culoarea, care spune povestea vinului, apoi il cercetam olfactiv si la final, gustativ. Somelierii fac lobby pentru educarea consumatorului de vin. Vindem vin fara educatie de consum. Noi, somelierii, suntem mai pretentiosi: noi il consideram pe Maria Sa Vinul, complementar mancarii, nu il consumam pentru a atinge o anumita stare bahica”, pledeaza Marian Timofti.

Este bine sa retinem ca vinul este un medicament surprinzator, insa doar consumat cu masura are efectul scontat. In cantitati exagerate, nu aduce decat prejudicii sanatatii, ca si statutului social al celui care-l consuma.


Adaugati un comentariu


 

*