Coniacul terapeutic, pariul cercetatorilor de la Statiunea Vitivinicola Pietroasa

11 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Ei si-au pus ambiatia ca in aceasta toamna sa produca o specialitate de coniac dupa modelul Armagnac, supranumit „apa vietii vesnice”, despre care se spune ca are cel putin 40 de virtuti terapeutice.

 

Dragos Matei

Dragos Matei

Tezaurul lichid de la Pietroasele sta bine ascuns in cramele Statiunii de Cercetari Vitivinicole Pietroasa, care si-a castigat in ultimii zeci de ani aurul mondial, mai ales cu Tamaioasa Romaneasca, soi nascut in podgoria din Buzau si innobilat in timp, de cercetatori.

Acum insa, profesorii din statiune vor sa puna pariu cu piata mondiala in domeniu si experimenteaza, in toamna aceasta, producerea coniacului cu anumite proprietati terapeutice, asa cum se considera ca ar avea cel mai vechi coniac din lume, Armagnac, supranumit in Evul Mediu „apa vietii vesnice”.

Dragos Matei, inginerul sef al Statiunii, spune ca ideea i-a venit dupa o vizita in Franta, in regiunea Bordeaux. „Recent, am facut o vizita in zona Bordeaux. In afara de vinurile de Bordeuax am vazut si coniacurile Armagnac. Se produc tot pe sol calcaros, ca la noi, din soiuri de mare productie, ceea ce avem si noi, strugurii recoltati putin mai devreme ca vinul sa fie materie prima pentru distilate, sa se prezinte in conditii bune de aciditate si de prospetime si tot ceea ce trebuie pentru un distilat de calitate. Ar trebui sa se valorifice si aceasta sansa a distilatelor, pentru ca zona este predispusa si la asa ceva”, explica inginerul Dragos Matei.

 

coniac terapeuticArmagnac este o regiune in Gasconia, sud-vestul Frantei, unde se produce unul dintre cele mai vechi branduri de coniac. In istorie, coniacul din Armagnac este cunoscut ca ar fi fost folosit nu numai ca licoare bachica, ci si terapeutic, avand 40 de virtuti vindecatoare.

In secolul al XIV-lea, cardinalul Vital du Four spunea ca acest coniac are puterea de a linisti ochii, de a vindeca hepatita, de a calmea guta, ulcerele si fistula prin ingestie.

Coniacul era folosit de femei pentru masajul membrelor paralizate si de felceri, pentru vindecarea ranilor, prin aplicarea directa pe acestea.

Conaicul minune se spune ca avea capacitatea de a reda memoria, aducea bucurie oamenilor si le pstra tineretea, dar mai ales ii ferea de senilitate. Cand il retineau in gura, oamenii timizi deveneau repede comunicativi.

Toate aceste virtuti se indeplineau insa numai daca persoana consuma o cantitate moderata din aceasta butura, considerata si in zilele noastre adevaratul coniac, care nu trebuie sa aiba aroma.

 

Podgorii Pietroasele

Podgorii Pietroasele

Modelul francez i-a dat de gandit tanarului inginer de la Pietroasa, care vrea sa puna pariu cu modernismul si sa produca in aceasta toamna primul coniac de Pietroasele care, la fel ca cel din Armagnac, poate avea propriile proprietati terapeutice.

La statiunea Pietroasa, prima transa de distilare ar presupune numai cateva zeci de litri de vin Feteasca regala, care sa atinga valoarea de coniac, insa viitorul poate moderniza cea mai batrana dintre statiunile viticole ale Romaniei, asta daca si legislatia in domeniu va ajuta producatorii de alcool.

Din pacate, legislatia in ceea ce priveste alcoolul este apasatoare. Se accizeaza foarte puternic si nu stiu cat de profitabila ar fi. Intr-o prima faza ne vom ocupa insa cu vinurile pe care le avem de produs si, intr-un viitor nu foarte indepartat,vom incerca  sa valorificam, cel putin experimental, sa repunem pe tapet acest lucru. Lumea spune «cercetati ce a mai fost cercetat inainte», insa in momentul de fata sunt cu totul alte conditii. Trebuie reverificate aceste aspecte si la distilate, dar si in ceea ce priveste rezistenta soiurilor, vinuri… Ideea este ca sunt foarte multe teme in ultimii ani”, conchide tanarul cercetator Matei.

 


Adaugati un comentariu


 

*