Plansul, ca terapie

17 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Medicii spun ca plansul constituie o metoda naturala de a face fata tensiunilor psihice, iar fizic, lacrimile ajuta la lubrifierea ochilor si la eliminarea hormonilor de stres si a toxinelor.  

 

Considerat de unii ca fiind o caracteristica a oamenilor slabi, o dovada de sensibilitate excesiva sau chiar o forma de a atrage compasiune, plansul are de fapt un rol extrem de important pentru sanatatea noastra. De aceea, ori de cate ori vom simti ca ne „dau lacrimile”, sa nu facem efortul de a le opri.

Fie ca este vorba despre femei, pentru care plansul este vazut ca fiind mai firesc, fie ca este vorba despre barbati, unde in cele mai multe cazuri este considerat ca nefacand parte din specificul „sexului tare”, este bine sa nu ne opunem acestei porniri naturale si sa tinem cont de beneficiile ei pentru sanatate. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Minnesota, SUA, efectuat pe mai mult de 3.000 de subiecti din 30 de tari, arata ca 70 la suta dintre persoanele care plang scapa de tensiunea psihica.

 

Lacrimile, agenti antibacterieni

 

Medicii confirma, lacrimile pe care multi dintre noi le varsa mai mult pe ascuns sau incearca, din jena, sa le opreasca, reprezinta adevarati agenti antibacterieni si antivirali, iar eficienta lor este demonstrata de efectele lor asupra curatarii globului ocular.

Lacrimile reusesc sa formeze o adevarata bariera pentru germenii prezenti pe tot ce atingem, datorita continutului de lizozima, o proteina care elimina in cateva minute 95 la suta din microbii intalniti.

In plus, lacrimile sunt de un real folos sanatatii ochilor protejandu-i  impotriva iritatiilor sau a corpurilor straine.

 

Detoxifiere pentru organism

 

O alta proprietate importanta a lacrimilor este aceea referitoare la eliminarea, prin intermediul lor, a mai multor compusi toxici din organism, asemanandu-se din acest punct de vedere cu efectele transpiratiei.

Lacrimile indeparteaza o cantitate net superioara de toxine comparativ cu cea eliminata prin intermediul stimulilor iritanti pentru ochi, precum operatiunea „lacrimogena” de curatare a cepei. Astfel, emotiile se dovedesc extrem de eficiente in acest proces de detoxifiere a organismului.

Stapanirea lacrimilor ar avea un efect negativ, pentru ca in loc sa ne eliberam de toxine, nu facem decat sa le sporim cantitatea in organism. Urmarile pot fi grave pentru sanatatea noastra. Odata cu disconfortul emotional  se poate ajunge la ulcer, hipertensiune arteriala si diverse probleme cardiace.

 

Combate stresul

 

Este demonstrat stiintific, plansul poate constitui o terapie antistres, prin eliminarea, odata cu descarcarea emotionala, a unor substante chimice eliberate de organism (ex. Prolactina, un hormon secretat in situatii tensionate). Psihologii spun ca prin plans ne exprimam nevoia de ajutor.

O alta dovada ca lacrimile sunt bune este capacitatea lor de a ne insenina imediat dupa o portie zdravana de plans. Acest fapt este explicat prin diminuarea considerabila a nivelului de anxietate, pesimism sau nervozitate imediat dupa ce repriza de plans s-a incheiat. Poate urma, in unele situatii, o scurta stare de euforie, ca o eliberare de motivele suparatoare care au provocat plansul. Unele studii sustin chiar ca plansul poate producere endorfine, hormon care te face sa te simti mai bine.

Acum, in functie de fiecare persoana in parte, plansul are efectele lui. Analizati putin daca si la voi efectele sunt benefice sau nu, dar nu va puneti pe plans in fiecare zi, asteptand sa apara efecte pozitive care sa va uimeasca.


Adaugati un comentariu


 

*