Cosmeticele care te imbolnavesc

18 august 2012 | 0 comentarii |

O substanta chimica regasita in majoritatea produselor cosmetice (creme, autobronzante, parfumuri), in special in cele cu miros puternic, ar putea fi responsabila de favorizarea aparitiei diabetului, obezitatii si a infertilitatii, arata cele mai recente studii in domeniu.

 

Anumite substante chimice gasita in produse de uz casnic si cosmetice, cunoscute sub denumirea generica de flatati, sunt considerate factori favorizanti ai diabetului, obezitatii si infertilitatii. In categoria produselor in compozitia carora regasim flatati intra in special cosmeticele cu miros parfumat (autobronzante, machiaje, creme, parfumuri), dar si anumite produse de uz casnic, precum produsele de curatat, detergentii si chiar unele ambalaje pentru mancare.

Cel putin asa arata anumite studii ale cercetatorilor britanici, aparute in jurnalul Diabetes Care, publicate ulterior de MediHelp International in Romania, potrivit carora aceasta substanta poate provoca obezitate, dar si alte tulburari de sanatate.

Cercetarea sugereaza ca expunerea la un grup de substante chimice numite ftalati este asociata cu diabetul de tip 2. Cercetatorii sustin ca, odata ce substanta chimica a fost metabolizata in organism, aceasta poate creste riscul de diabet, afectand modul in care insulina este procesata”, sustine dr. Andrew Li, reprezentant medical la Bupa Health si Wellbeing UK.

In timpul studiului, cercetatorii au urmarit expunerea la patru tipuri de ftalati, iar rezultatele au aratat ca nivelurile crescute a trei dintre acestia au fost asociate cu un risc mare de diabet.

Pe de alta parte, directorul Departamentului de Cercetare din cadrul Diabetes UK, dr. Ian Frame, se declara rezervt fata de rezultatele studiului, considerand ca rezultatele descoperite de echipa sa trebuie sa fie confirmate si de alte cercetari, insa a adaugat ca ele sustin ipoteza conform careia chimicalele pot contribui la dezvoltarea diabetului.

Aceleasi concluzii au fost formulate si de studiile coordonate in America, de dr. Tamarra James-Todd, de la Spitalul Brigham, efectuate pe 2.350 de persoane cu diabet de tip 2, care arata ca s-au gasit corelatii clare intre nivelele ridicate de ftalati si riscul crescut al declansarii bolii.

In cadrul altui studiu, publicat de Men’s Helth, oamenii de stiinta au descoperit in urma a numeroase analize de urina si sange, prelevate de la un  numar mare de persoane, ca nivelul ridicat de flatati favorizeaza depunerea grasimii abdominale in exces si rezistenta la insulina, intrucat deregleaza balanta hormonala, dar genereaza si o calitate proasta a produsului seminal.

Acesti poluanti care contin ftalati produc obezitate, iar acum am descoperit ca favorizeaza si instalarea diabetului. Aceste produse trebuie sa fie atent verificate”, arata la randul sau Monica Lind, profesor asociat de medicina mediului, in cadrul Uppsala University, din Suedia, a carei echipa de cercetatori a analizat datele provenite de la 1.000 de persoane, din care 119 aveau diabet.

Cercetatorii spun ca aceste chimicale sunt usor absorbite prin piele, inhalate sau luate din alimente, iar cea mai facila metoda prin care se pot diminua efectele este de a consuma cat mai multe fructe si legume proaspete, hrana naturala proaspata avand capacitatea de a reduce aportul de flatati. O alta metoda de preventie este folosirea produselor cosmetice si de uz casnic fara miros.

In anul 2003, Uniunea Europeana a aprobat un act legislativ prin care interzicea introducerea anumitor tipuri de ftalati in produsele cosmetice, iar din 1999 a scos trei tipuri de ftalati din continutul jucariilor.


Adaugati un comentariu


 

*