Comisia Europeana inaspreste legislatia antifumat

17 august 2012 | 0 comentarii |

Bruxelles anunta noi propuneri in acest sens pentru aceasta toamna. Potrivit OMS, sase milioane de oameni mor anual din cauza fumatului.

 

Legislatia europeana antifumat se va inaspri, iar in acest sens, Comisia Europeana va face noi propuneri pe aceasta tema in toamna, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, Antony Gavrili, unul dintre purtatorii de cuvânt al executivului european, potrivit AFP.

Anuntul Comisiei Europene readuce astfel in atentia publica preocuparea privind reducerea numarului de fumatori si de limitare a consecintelor fumatului asupra sanatatii si vine la o zi dupa decizia justitiei australiene referitoare la pachete uniforme de tigari, fara logo-ul marcii.

Actionam in vederea revizuirii legislatiei europene privind tutunul si Comisia isi va prezenta propunerile in cursul toamnei. (…) Avem in vedere posibilitati foarte numeroase, indeosebi cea referitoare la un ambalaj neutru pentru pachetele de tigari. (…) Comisia urmareste indeaproape ceea ce face Australia”, a declarat Antony Gravili in conferinta de presa la Bruxelles.

La randul sau, Margaret Chan, directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a facut apel la restul lumii sa urmeze politica de marketing a Australiei privind tutunul.

Justitia australiana a respins definitiv, miercuri, contestatia companiilor Philip Morris, British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International si Imperial Tobacco impotriva introducerii de pachete uniforme de tigari in sprijinul luptei impotriva tabagismului.

Incepand cu 1 decembrie, tigarile se vor vinde in Australia in pachete cu design si forma identice pentru toate marcile.

Potrivit OMS, sase milioane de persoane mor in fiecare an din cauza tutunului si, daca nu se va face nimic in vederea reducerii numarului de fumatori si a combaterii fumatului, aceasta cifra va ajunge la opt milioane pana in 2030.

In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat: 24% in cazul barbatilor si 6% in cazul femeilor. Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Prin legea nr. 332/2005, Romania a ratificat Conventia-cadru a Organizatei Mondiale a Sanatatii pentru controlul tutunului (publicata in Monitorul Oficial nr. 1088 din 2 decembrie 2005).


Adaugati un comentariu


 

*