Medicii si profesorii, scutiti de plata contributiei la sanatate ?

10 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Medicul Tudor Ciuhodaru a anuntat ca va initia un proiect de act normativ prin care sa se legifereze scutirea personalului medical si al celui din invatamant de la plata asigurarilor sociale de sanatate.


Doctorul Tudor Ciuhodaru, pe ultima suta de metri in care are garantia ca face parte din Parlamenrul Romaniei, a anuntat ca va initia un proiect legislativ care i-ar scuti de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate pe cei care lucreaza in sistemul medical sau in invatamant. Sindicatele din Sanatate cer aceasta facilitate de peste zece ani, dar pana acum niciun guvern nu le-a promis, macar, ca se va incerca solutionarea acestei revendicari.

 Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru ,UE recomanda ca medicii sa primeasca un salariu de doua sau trei ori mai mare fata de media pe economie, iar in conditiile in care la noi nu se poate, scutirea de la plata CAS ar duce la cresterea salariilor din sanatate cu 5,5 % fara a presupune alocari bugetare suplimentare. Medicul considera ca un astfel de proiect legislativ ofera alternative pentru personalul medical care in acest moment pleaca sa isi exercite profesia in strainatate, din cauza salarizarii insuficiente din tara.

 

Eliminarea coplatii

 

De asemenea, deputatul iesean i-a solicitat public lui Victor Ponta, in dubla sa calitate de premier si ministru al Sanatatii, sa avizeze favorabil adoptarea proiectului legislativ privind eliminarea coplatii aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

Legea privind introducerea coplatii a fost propusa de Ministerul Sanatatii,  iar adoptarea ei s-a facut cu avizul favorabil al guvernului.

In urma cu ceva timp, coplata a starnit nemultumiri atat din partea asociatiilor profesionale, dar mai ales din partea asociatiilor de pacienti. Ministerul a obtinut o amanare a introducerii coplatii pe serviciile medicale in urma unor discutii purtate cu FMI.

Atat medicii cat si profesorii buzoieni considera ca adoptarea celor doua acte normative ar insemna, din partea actualului Executiv si a Legislativului, un act de „reparatie morala” fata de intelectualii acestei tari si fata de populatia din ce in ce mai bolnava si mai saraca.


Adaugati un comentariu


 

*