Senatorii au respins medicamentele ieftine de la compensare

12 iunie 2013 | 0 comentarii |

Comisia de Sanatate din Senat a dat raport negativ proiectului de lege initiat de senatorul PDL Alin Tise, privind eliberarea gratuita a medicamentelor care costa sub 10 lei.

 

medicamenteComisia de sanatate a Senatului a dat, marti, raport negativ, propunerii legislative privind eliberarea gratuita a medicamentelor care costa sub 10 lei pentru persoanele cu venituri sub salariul minim pe economie.

Potrivit proiectului de act normativ, persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate care realizeaza venituri sub salariul minim pe economie, beneficiaza pe baza de prescriptie medicala eliberata de medici de familie si de medicii specialisti de compensare integrala pentru medicamentele al caror pret de referinta nu depaseste 10 lei pe ambalaj.

In categoria persoanelor asigurate se includ copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la 29 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca mai mari decat salariul minim pe economie, persoanele aflate in somaj sau. Pot fi eliberate fara contributie personala un numar de maximum 5 medicamente al caror pret de referinta nu depaseste 10 lei pe ambalaj”, prevede proiectul de act normativ.

 

oferte medicaleIn cazul prescriptiei medicale care se elibereaza la externarea din spital, perioada de medicatie pentru care se aplica prevederile nu poate depasi 30 de zile. Exceptii se fac in cazul copiilor de pana la 12 luni si al bolnavilor inclusi in programele de sanatate pentru care numarul de medicamente prescrise corespunde schemei terapeutice.

Caracterul legii, al carei initiator este senatorul PDL Alin Tise, este organic, Senatul fiind prima Camera sesizata, asa ca deputatii au posibilitatea sa „dreaga busuiocul”, in contextul in care unul dintre motivele elaborarii proiectului este puterea de cumparare tot mai scazuta pentru persoanele care realizeaza venituri mici, in special sub salariul minim pe economie.

Medicamentele cu un pret mai mic de 10 lei reprezinta insa aproximativ 70 la suta din volumul medicamentelor utilizate in terapie, dar numai 8 la suta din valoarea decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

 

medic-farmacist-baniFostul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, anunta inca de anul trecut intentia ministerului de a elimina de pe listele de compensare medicamentele a caror valoare este de cel mult 10 lei, pe considerentul ca nu este o suma pe care cineva nu si-o poate permite, iar in felul acesta s-ar realiza economii de 20 de milioane de euro la buget. Ministrul Nicolaescu a preluat aceasta propunere, considerand ca banii astfel economisiti vor putea fi folositi pentru compensarea tratamentelor scumpe, pe care bolnavii nu si-ar putea permite sa le cumpere cu bani din buzunar.

La intalnirea cu conducerea ARPIM, care a avut loc in ultima saptamana a lunii mai, ministrul a transmis ca isi doreste cresterea accesului pacientilor romani la medicamente inovative si accesibile pentru pacienti, in conditii de eficienta economica pentru bugetul sanatatii.

 

farmacie 2In aprilie, Nicolaescu declara ca a facut „comisii noi de specialitate, care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un «filtru» pe această lista. (…) Toate acestea, pana in 30 iunie. Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie”.

Aceleasi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca pe baza lor, anumite medicamente sa fie folosite „la nivel de generice”, iar Ministerul Sanatatii va declansa, concomitent, o campanie de promovare a medicamentelor generice, pentru ca oamenii trebuie sa stie ca, daca iau un generic, nu dau niciun leu in plus, iar medicamentul este foarte bun”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

La inceputul acestei luni, ministrul Sanatatii a amant cu o luna orizontul de asteptare, spunand ca pacientii romani vor avea acces la tratamente noi incepand cu luna august a acestui an. Ion Luchian, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, considera insa ca noua lista de medicamente compensate si gratuite ar putea intra in vigoare abia din 2014.


Adaugati un comentariu


 

*