Nucile, miraculosul aliment-medicament

25 septembrie 2012 | 1 comentariu |

Prin compozitia lor bogata si variata in nutrienti, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange pe cale naturala si au reale efecte stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.

 

Dincolo de schimbarea vremii, cu cortegiul ei de ploi, zile mohorate  si soare tot mai putin, toamna poate fi privita si ca sezonul in care cele mai multe roade ale pamantului gata de cules, fiecare cu beneficiile ei certe pentru sanatatea noastra. Printre atatea legume si fructe care ne tenteaza cu gustul si calitatile lor, un loc aparte il au, toamna, nucile.

Cunoscute in special pentru contributia lor esentiala intr-o multitudine de retete culinare, pentru savoarea si gustul lor delicios, nucile au proprietati terapeutice remarcabile, fie ca este vorba de consumarea miezului lor, crud sau uscat, administrarea  uleiului de nuca, folosirea infuziei, precum si a decoctului din frunze de nuc.

De aceea, acum este timpul sa ne facem rezerve de nuci, mai ales pentru a putea profita de beneficiile lor in ceea ce priveste sanatatea noastra.

 

Rezervor de vitamine si minerale

 

Nucile sunt fructele cu un continut bogat in minerale, vitamine, grasimi vegetale, foarte importante pentru un colesterol echilibrat.

Mineralele din miezul de nuca sunt cuprul si zincul, in cantitati semnificative, cu un rol deosebit in sanatatea cardiovasculara si cu un aport important in sporirea imunitatii organismului la copii.

Este recomandat consumul nucilor si pentru persoanele varstnice, pentru convalescentii dupa boli grave, in special tuberculoza sau diverse viroze.

In ciuda numeroaselor beneficii pe care organismul il are de pe urma consumului de nuci, in Romania nu sunt decat 450 de hectare cu livezi de nuci. Din acest motiv, potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli, importam anual peste 100.000 de tone de miez de nuca din Republica Moldova, Franta si Turcia.

 

Inima mai sanatoasa, memorie mai buna

 

Persoanele cu afectiuni cardiace au numai de castigat in urma consumarii miezului de nuca, pentru ca impiedica ingrosarea arterelor, care devin astfel mai flexibile, mentin inima mai sanatoasa, mai puternica si previn bolile cardiovasculare.

De asemenea, miezul de nuca contribuie la imbunatatirea memoriei, sporeste capacitatea de concentrare, fiind indicat si pentru copiii care merg la scoala.

Ideal, este sa consumam cateva nuci pe zi, de regula intre cinci si opt nuci, pentru ca beneficiile lor sa se faca simtite.

In ceea ce priveste valoarea lor nutritionala, la 100 grame de nuci corespund : 65,200 g grasimi, 13,700 g, 15,200 g proteina si 654kcal.

Nucile au in compozitia lor proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. De asemenea, contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten.

 

Sanatatea din miez, ulei, infuzie si decoct

 

Prevenirea riscului de instalare a aterosclerozei, efectul vermifug, diminuarea colesterolului (consumul de nuci fiind admis in regimul diabeticilor)  sunt principalele proprietati terapeutice ale miezului nucilor, consumat de preferinta crud.

Uleiul de nuca presat la rece se spune ca este mai bun decat cel de masline, datorita marii cantitati de acizi omega 3 si omega 6. Este benefic in afectiuni cardiace, combaterea enurezisului (scaparea involuntara si inconstienta a urinei), intareste sistemul imunitar si pe cel reproducator.

Decoctul din frunze de nuc are efecte pozitive in tratarea stomatitelor, iar cel din coji este un excelent calmant al tusei si un bun expectorant.

Cu infuzia de frunze de nuc luptam impotriva  hipogalactiei (producerea insuficienta de lapte), a transpiratiei excesive, infectii si edeme renale precum si in combaterea durerilor de umeri. Tot infuzia poate fi folosita la limpezirea parului dupa spalare, fiind un excelent tratament pentru firul de par si pielea capului (datorita continutului de iod) si, pe deasupra, un usor colorant natural (da reflexe roscate).



Comentarii (1)

  1. Bucur Georgel spune:

    Am inteles de la o cunostiinta ca miezul de nuca este folositor pentru cei cu boala PSORIAZIS va rog, va implor sa-mi spuneti daca intr-adevar e adevarat sau nu, am un copil de 12 ani si e foarte important pentru mine sa stiu. Va multumesc anticipat!!

Adaugati un comentariu


 

*