Sanatatea dintr-o felie de branza … eco

13 iulie 2013 | 0 comentarii |

 In ultimii ani, marketingul bine pus la punct al companiilor de profil promoveaza asiduu ideea de eco, bio sau natural in ceea ce priveste produsele alimentare.

 

branza de oaie 677Europenii, odata ce au lansat liniile de finantare catre Romania, au taiat elanul oamenilor de marketing si au dovedit ca nu tot ce este promovat astfel este si eco.

Spre exemplu, branza. Acest produs alimentar nu este vazut intotdeauna cu ochi buni de catre nutritionisti, care spun ca o branza grasa blocheaza arterele si ingrasa. Tot ei arata insa si beneficiile pe care branza le are asupra sanatatii si, in plus, nu exista persoana care sa manance in fiecare zi doar branza…

 

Prima branza care a daramat orice top de vanzari a fost feta. Daca grecii o produc numai din lapte de oaie ori de capra, romanului ii place sa cumpere branza feta din lapte de vaca.

Parmezanul lui Boccacio este ocupantul locului doi, deoarece are putine calorii. Este preferata domnisoarelor care tin tot timpul diete de slabire.

Dupa varietatile elvetiene, ajungem la branza romaneasca de vaca, preferata in salate si supe, bogata in calciu.

In fapt, pana la ultimul tip de branza, discutia nu trebuie sa aiba accent eco, pentru ca mergem in Muntii Buzaului, pentru a exemplifica ce inseamna in mod sigur, un produs ecologic.

 

Barbara, impreuna cu mama ei, Reghina

Barbara, impreuna cu mama ei, Reghina

Barbara Blidaru este promotoarea cascavalului de Penteleu, a carui poveste am detaliat-o in luna mai, in SanatateaBuzoiana.ro. Ea lucreaza in Bucuresti si, in mod clar, nu poate ajunge permanent in frumosul sat de pe Valea Buzaului, Varlaam, pentru a-si face provizii de branza eco de la ciobanii din sat. Ea povesteste ca uneori isi cumpara din Capitala branza de vaca. In doua zile, branza scumpa, cumparata din galantar, devine tare ca piatra si nu mai are nici pic de zer in ea. Ar sta asa, spune cu umor Barbara, luni, poate ani fara sa se strice. Numai branza sa nu fie!

Ciobanii de sub Varful Penteleu, in mod sigur nu stimuleaza artificial iarba sa creasca si nici nu introduc in hrana oilor furaje preparate in combinate speciale si pe care sa le care cu sacul pe munte in sus. Asa ca, branza din laptele oilor care pasc tocmai la 1700 de metri altitudine este clar eco.

 

Neculai Oncescu si Mitu Baroian

Neculai Oncescu si Mitu Baroian

Neculai Oncescu sau Mitu Baroian au avut ani de-a randul stana impreuna. De doi ani, s-au separat. Raman insa vecini de pajiste, sub Penteleu, in Poiana Narciselor, care fac posibil ca laptele oilor sa fie si mai bun pentru branza. Ciobanii spun ca frumusetea narciselor, linistea din varf de munte si iarba grasa si neatinsa vreodata de chimicale, dau oilor cel mai bun lapte. Narcisa de Penteleu este o specie ocrotita.

Acum, intre iunie si mijloc de iulie, ciobanii coboara in sat, cu desagii cu branza. Este prima si cea mai buna, laptele a fost gras de la florile din fan, spun ciobanii, care au plecat in transhumanta pe Penteleu, imediat dupa „Intarcatul mieilor”, sarbatoare care anual are loc la Varlaam, anual, la jumatatea lui mai.

Primul rand este impartit satenilor. Localnicii din Siriu, Gura Teghii si Lopatari obisnuiesc sa conserve aceasta branza deosebita, pentru ca, dupa Sanziene, detaliaza ciobanii, calitatea ierbii incepe sa scada.

 

turma la pacut 632In comuna Lopatari, un batran, Toader pe numele sau, spune ca branza aceasta trebuie lasat sub un tifon uscat, pe o masa folosita numai pentru ea, vreo zi, chiar doua. Intre timp se pregateste putina din lemn. Trebuie spalata bine si indepartate resturile de branza din anul anterior. Uscata, mai apoi. Se presara sare pe fund, apoi se preseaza primul strat de branza. Pe rotund, exact cum este casul, dupa aceea un nou strat cu sare si iar cas de oaie…. si deasupra o greutate. Muntenii pun, de obicei, o piatra. Se acopera bine cu un tifon si cam patru zile se varsa zerul care iese deasupra. Se aseaza mai apoi capacul putinei si se impaneaza bine, musca sa nu poata intra. De retinut ca branza se aseaza pe strat fara pic de loc intre bucati, astfel incat sa nu ramana deloc aer.

Putina cu branza de iulie se deschide in aprilie sau mai anul viitor, de Paste. Este cea mai scumpa branza din an. Pretul unui kg depaseste 30 de lei direct la producator, iar in magazinele din Bucuresti rivalizeaza cu specialitatile elvetiene si olandeze. Calitatea branzei eco creste si datorita faptului ca oamenii lasa la odihna putina, in beciuri bine aerisite, aflate la demisolul sau subsolul caselor de locuit.

 

Alergii cutanate

Alergii cutanate

Revenind la sanatatea din felia de branza eco, medicii spun ca lactatele organice sunt mult mai sanatoase decat cele conventionale. Pe langa aportul de calciu, cercetatorii au demonstrat, de exemplu, ca o dieta cu lactate bio reduce riscul aparitiei unor alergii.

Riscul aparitiei eczemelor la copiii hraniti cu produse lactate organice este cu 36% mai redus decat un cazul celor care au o dieta conventionala, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Britanic de Nutriatie. Eczema este o afectiune cutanata alergica, acuta sau cronica, ce se caracterizata prin zone rosii suprainaltate de mici vezicule lichidiene, pruriginoase.

Acest studiu demonstreaza ca dieta cu lactate organice îi protejeaza pe copii împotriva dezvoltarii eczemelor, insa cercetatorii britanici presupun doar care este „mecanismul” ce determina aceasta protectie. Dat fiind ca alte studii au demonstrat ca nivelul nutrientilor este mai mare in laptele bio decat in cel conventional, cercetatorii britanici merg pe ideea ca „vinovata” pentru efectul benefic al lactatelor bio in cazul reducerii riscului de aparitie a eczemelor este concentratia mai mare de acid linoleic conjugat (CLA), care limiteaza, printre altele, aparitia alergiilor, potrivit studiilor preclinice.

 

branza proaspataPlina de calciu si proteine, branza este produsul lactat cel mai consumat, aducand importante beneficii organismului. Iar daca aceasta a fost  obtinuta de la vaci, oi sau capre crescute in conditii bio, calitatile sunt cu atat mai demne de mentionat pentru sanatate.

Se recoamnda consumul de branza proaspata persoanelor cu probleme cardiovasculare sau cu un nivel al colesterolului marit, datorita continutului scazut de grasimi saturate. Totodata, branza proaspata de vaci sau branza de capra sunt indicate persoanelor care doresc sa slabeasca, deoarece sunt foarte satioase si contin mai putine calorii decat alte sortimente de branza.

Branza este o sursa naturala de vitamina B12,  recomandata in starile de stres, anxietate si ajuta la o mai usoara concentrare.

Avand un continut mic de grasimi, branza de capra poate fi consumata si de persoanele care sufera de afectiuni renale, afectiuni ale colecistului, ateroscleroza sau obezitate.

Persoanelor care sufera de ulcer sau de gastrita le este recomandat consumul de branza proaspata, branzeturile sarate agravand starea de aciditate. Sunt recomandate branza dulce de vaci, casul nesarat si urda.


Adaugati un comentariu


 

*