Romanii vor sa se trateze in clinici private

12 septembrie 2013 | 0 comentarii |

 Doua studii publicate simultan de MEDIBUS si GfK arata ca 80% dintre romani au apelat macar o data la servicii medicale private in 2012, iar 76% dintre asigurati si-au exprimat dorinta ca fondurile publice de sanatate sa fie directionate atat catre unitatile de stat, cat si catre cele private.

 

Romanii prefera serviiile medicale private

Romanii prefera serviiile medicale private

Starea din ce in ce mai proasta in care se afla sistemul medical public, lipsa de medici, de aparatura medicala performanta, de conditii hoteliere, de medicamente si traditionala „plata informala” pe care sunt nevoiti s-o scoata din buzunar ii face pe tot mai multi romani sa se orienteze catre sistemul medical privat. Problema este insa ca cei mai multi dintre cei care merg sa se trateze in clinici medicale private sunt cei care contribuie si cel mai mult la Fondul Asigurarilor Sociale de Sanatate, care desi toaca sume imense, nu ofera servicii pe masura. In aceste conditii, tot mai multi dintre asigurati cer ca FUNAS sa fie redistribuit „echilibrat”, intre public si privat.

Marile companii medicale private isi consolideaza pozitia, in timp ce marile spitale sunt din ce in ce mai slab finantate, iar beneficiarii serviciilor constata acest lucru si se indreapta tot mai mult catre privat.

Studii recente, realizate de MEDIBUS si GfK, arata ca 80% dintre romani au apelat cel putin o data la servicii medicale private in 2012, iar 76% dintre asigurati considera ca fondurile publice de sanatate trebuie sa fie directionate atat catre unitatile sanitare de stat cat si catre cele private.

 

Populatia cere redistribuirea banilor

Populatia cere redistribuirea banilor

Potrivit studiului  realizat de compania de cercetare MEDIBUS, 85,6% dintre bucuresteni si 80,9% dintre locuitorii din orasele de provincie cu mai mult de 100.000 de locuitori au declarat ca au apelat, in 2012, la servicii medicale private, comparativ cu anul 2009 cand doar 56,9% dintre persoanele intervievate sustin ca au apelat la acest tip de servicii.

Principalele cauze ale cresterii interesului fata de medicina privata sunt, potrivit studiului, dificultatile financiare si starea precara a sistemului public de sanatate, profesionalismul si amabilitatea personalului, dotarea tehnica a clinicilor/spitalelor private, expansiunea continua a unitatilor private.

Piata serviciilor medicale private (exceptand abonamentele medicale si serviciile stomatologice) a cunoscut o crestere constanta de-a lungul anilor, ajungand in 2013 in jurul valorii de 131 milioane € in Bucuresti (fata de 81 milioane € in 2009) si la aproximativ 176 milioane € in orasele cu peste 100.000 de locuitori din provincie (de la 105 milioane € in 2009).

Studiul MEDIBUS a fost realizat prin tehnica intervievarii telefonice asistata de calculator (CATI), pe o populatie tinta constituita din persoane cu vaste cuprinse intre 18 si 65 de ani, formata din doua esantioane reprezentative, unul in Bucuresti (800 respondenti) si unul in provincie (800 respondenti), marja de eroare fiind ±3,46%.

 

Bolnavii prefera spitalele private

Bolnavii prefera spitalele private

Un alt studiu, realizat de compania de cercetare GfK, evidentiaza faptul ca nivelul penetraraii serviciilor medicale private in randul populatiei a devenit egal cu cel public, astfel ca 76% din populatia oraselor mari doreste ca fondurile publice de sanatate, inclusiv cele dedicate programelor nationale de sanatate specifice, sa aiba o distributie mixta, astfel incat sa fie directionate atat catre unitatile de stat, cat si catre cele private, cota de incredere fiind si mai mare (80%) in cazul celor care au beneficiat deja de servicii de sanatate privata.

Studiul arata insa si ca numai 58% dintre locuitorii marilor orase din Romania stiu ca o parte din serviciile clinicilor/ spitalelor private sunt finantate si din fondul asigurarilor de sanatate, fiind accesibile platitorilor de contributii catre CNAS.

Potrivit aceluiasi studiu, romanii si-ar dori sa existe o transparenta mai mare privind modul de alocare a fondurilor de sanatate, iar 99% din populatie doreste ca intreaga legislatie in domeniul medical sa fie previzibila si stabila, doar 1% declarand ca nu stiu sau le este indiferent. Totodata, populatia chestionata a sustinut ca pentru dezvoltarea unui sistem medical performant sunt esentiale: calitatea personalului medical (97%) legislatia stabila/ previzibila (94%) si suma de bani alocata din bugetul de stat pentru sanatate (94%).

Studiul GFK a fost realizat la cererea MedLife si s-a desfasurat in perioada 29.07 – 05.08 2013, pe un esantion de 500 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta intre 18-55 ani din orasele cu peste 200.000 de locuitori. Eroarea maxima de esantionare este de +/- 4.4%, la un nivel de incredere de 95%.

 

Dr. Calin Tataru si echipa OPTIMED

Dr. Calin Tataru si echipa OPTIMED

In Buzau, Clinica OPTIMED, prima clinica privata care ofera nu doar consultatii si tratamente in ambulatoriu, ci si interventii chirurgicale de top, in special in domeniul oftalmologiei, dar si in alte specialitati chirurgicale, confirma tendintele publicate de cele doua studii. Desi nu a avut niciodata contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, tot mai multi clienti, din judetul Buzau si din judetele limitrofe, chiar si din Bucuresti, apeleaza la serviciile medicale oferite de OPTIMED.

O alta firma medicala buzoiana privata care castiga din ce in ce mai mult din cota de incredere a populatiei este si Spitalul Sfantul Sava, cu sectia exterioara Patarlagele, care beneficiaza si de o cota de finantare pentru servicii asigurate din banii de la Fondul de Asigurari de Sanatate si unde mai ales bolnavii cu afectiuni cronice prefera sa se interneze, dar si serviciile oferite in ambulatoriu sunt foarte solicitate, pe aceleasi principii relevate de studiul GfK.

Vine putenic din urma, cea mai recent infiintata clinica medicala privata, New Medical, care ofera servicii medicale in sistem exclusiv privat si are parteneriate cu mari companii medicale din Capitala: Regina Maria, Medicover, Sanador.

 

Echipa de medici de la Fundeni realizeaza in premiera acest tip de intervenite si a doua oara in lume

Echipa de medici de la Fundeni

Cei mai mari cinci jucatori de pe piata privata a serviciilor me­dicale sunt  MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador si Gral, care au avut anul trecut o cifra de afaceri cumulata de 192 milioane de euro, in crestere cu 24% comparativ cu nivelul din 2011, arata datele publicate de companii.

Piata de servicii medicale private este dominata de afaceri ale antreprenorilor locali, familia Marcu, Doris Andronescu, Robert si Georgeta Serban, putand fi considerati cei mai puternici. Un singur jucator strategic strain – Medicover – s-a impus in top cinci, in timp ce fondul de investitii Advent International detine pachetul majoritar la Regina Maria.

In acelasi timp, primele cinci spitale de stat – Institutul Clinic Fundeni, Spotalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia” au bugete cumulate de 110 milioane de euro incasate de la CAS Bucuresti, pentru serviciile de spitalizare (nu sunt incluse alte surse de finantare).  In aceste unitati medicale lucreaza peste 6.000 de oameni.

In sectorul de sanatate si asistenta sociala lucrau, la sfasitul lunii iunie, aproape 340.000 de persoane, potrivit datelor publicate de INS.


Categorii: Analiza, Companii, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*