Spitalul Patarlagele, renovat, dotat si modernizat, dar in imposibilitatea de a interna bolnavii

22 octombrie 2012 | 2 comentarii |

O investitie de aproape 400.000 de euro din bani exclusiv privati, nu poate fi valorificata din cauza birocratiei, desi peste 50.000 de oameni au nevoie de serviciile medicale pe care Sectia Patarlagele a Spitalului Sf. Sava le-ar putea oferi.

Directia de Sanatate Publica nu a facut nimic pentru ca Ministerul Sanatatii sa dispuna finantarea unui numar de paturi pentru aceasta unitate medicala, asa cum nu a miscat un deget nici la desfiintarea a trei spitale in judet si la taierea a sute de paturi din cele ramase.

Ministrii care s-au perindat in ultimii doi ani au promis sprijin, dar au fost schimbati inainte de a se tine de cuvant.

Ultima speranta, la primul ministru Victor Ponta si la subsecretarul de stat Raed Arafat.

                                

Primarii de pe Valea Buzaului, cu cei peste 50.000 de oameni care locuiesc pe aceste meleaguri au incercat disperati sa gaseasca un investitor privat pentru fostul Spital Patarlagele, dupa ce Cabinetul Boc a desfiintat trei spitale din judet. Au gasit deschidere la omul de afaceri Constantin Alexandru, acelasi care in muncipiul Buzau a infiintat primul spital privat, Spitalul Sf. Sava, care ofera servicii medicale de calitate, in conditii hoteliere mult superioare spitalelor publice si unde „plata informala” este inexistenta.

Dupa mai bine de un an de piedici birocratice, s-a reusit scoaterea spitalului Patarlagele din structura Ministerului Sanatatii si s-a inceput consolidarea, reabilitarea, redimensionarea, modernizarea si dotarea unitatii medicale. Totul a costat aproape 400.000 de euro, iar investitia a fost exclusiv privata. Totul arata asa cum nici nu au visat muntenii de pe Valea Buzaului.

Unitatea medicala este pregatita sa-si primeasca primii pacienti, dar pentru ca „s-a omis” finantarea paturilor din bugetul asigurarilor de sanatate, este in imposibilitatea de a functiona.

Astazi, managerul Spitalului Sf. Sava se intalneste cu dr. Raed Arafat, care indeplineste acum si prerogativele ministrului Sanatatii, caruia i se va prezenta situatia de la Patarlagele, in speranta ca situatia va putea fi deblocata.

 

Fara bete in roate, la romani nu se poate

 

Unitatea medicala de la Patarlagele va functiona ca sectie exterioara a Spitalului Sf.  Sava care, in Buzau are spatiu insuficient pentru a putea onora toate solicitarile. In plus, se va putea compensa faptul ca pe Valea Buzaului au fost desfiintate doua spitale (Patarlagele si Parscov), iar peste 50.000 de oameni din sapte comune si orasul Patarlagele sunt nevoiti sa mearga la Nehoiu sau la Buzau, la o distanta de 45-50 de km. Pentru orice problema medicala care excede medicina primara, in multe cazuri ei solicita ambulanta, desi multe dintre probleme ar putea fi rezolvate in ambulatoriu. Noua unitate medicala dispune de 50 de paturi, din care posibil a fi finantate sunt 30 pentru spitalizare continua si 20 pentru spitalizare de zi, precum si de un ambulatoriu integrat, cu laborator de analize si de investigatii, avand aceeasi structura ca un centru de sanatate multifunctional .

 „Fara sprijinul deputatului liberal George Scutaru si al actualului presedinte al Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, carora atat noi cat si localnicii din zona le suntem recunoscatori, probabil ca nici la ora actuala nu am fi putut incepe lucrarile la unitatea medicala. Desi atunci se aflau in Opozitie, au mers impreuna cu mine si cu primarul din Patarlagele, Ion Gherghiceanu, la ministrul Ritli si l-am convins sa ne dea aprobarea. S-au facut lucrari ample de consolidare, reabilitare, modernizare a cladirii si dotare cu mobilier nou si aparatura medicala moderna. Unitatea medicala a fost reconfigurata astfel incat sa functioneze ca un Centru multifunctional, cu ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si spitalizare continua. De aproximativ o luna functioneaza ambulatoriul de specialitate, iar pe 7 noiembrie intentionam sa inauguram oficial intreaga investitie, care a costat (cu tot cu dotari) aproape 400.000 de euro”, precizeaza Constantin Alexandru, managerul general al Spitalului Sf. Sava, multumind totodata si presedintelui PSD Buzau, Constantin Boscodeala, care s-a oferit sa explice sefului sau de partid, premierul Victor Ponta, care este si ministru interimar al Sanatatii, necesitatea functionarii spitalului din Patarlagele, care va acorda servicii medicale celor 50.000 de locuitori din 8 comunitati.

 

Cu jalba la Ministrul Sanatatii

 

 Cei 50.000 de locuitori ai Vaii Buzaului sunt in cea mai mare parte saraci si nu-si permit sa plateasca transportul pana la Nehoiu sau Buzau pentru a merge la medic, asa ca si-au pus toate sperantele in redeschiderea spitalului din Patarlagele. Birocratia si opacitatea celor care decid soarta sistemului sanitar  fac insa imposibil accesul bolnavilor la serviciile noii unitati medicale.

 „Din pacate, birocratia ne da din nou de furca. Avem toate conditiile pentru a interna primii pacienti, exista deja o lista de asteptare, dar nu putem face asta decat in sistem exclusiv privat, pentru ca Ministerul Sanatatii inca nu ne-a aprobat finantare pentru niciun pat in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Am primit promisiuni pentru 30 de paturi de la ultimii doi ministri, dar au fost schimbati inainte de a-si tine promisiunea”, declara cu amaraciune Constantin Alexandru, neputandu-si ascunde nemultumirea fata de lipsa totala de implicare a conducerii DSP, care nu a sprijinit in niciun fel demersurile la minister. Iar asta, in conditiile in care bolnavii, neavand acces la servicii medicale, isi duc boala pe picioare pana ajung in stare foarte grava la spitalele din Buzau sau Nehoiu, iar pentru a fi tratati se cheltuie sume incomparabil mai mari, din cauza complicatiilor care apar .

In aceste conditii, nu este de mirare ca primarii celor sapte comune limitrofe (Chiojdu, Catina, Calvini, Cislau, Viperesti, Colti, Panatau) si cel al orasului Patarlagele au semnat un memoriu pe care l-au adresat ministrului interimar al Sanatatii, premierul Victor Ponta, solicitand finantarea acestei unitati medicale din bugetul asigurarilor de sanatate, la care si ei au contribuit.

 

Pentru unii muma, pentru altii…

 Conducerea Spitalului Sf. Sava si cea a Primariei Patralagele au batut de nenumarate ori la usile ministrilor care s-au perindat in ultimii doi ani. Toti au promis ca vor gasi solutii, dar fiecare dintre ei a fost schimbat inainte ca promisiunea sa se fi materializat. „Pe avizul de functionare a sectiei Patarlagele  (3 aprilie 2012) a Spitalului Sf. Sava exista mentionata incadrarea in planul national de paturi, dar pentru ca actele aditionale erau deja incheiate cu CJAS, nu a fost asigurata si finantarea acestora. Un Ordin de ministru ar rezolva problema, printr-o redistribuire de paturi din judetele in care prin ordonanta 1577/2011 nu s-a desfiintat niciun pat, in  timp ce din Buzau au disparut sute de paturi si, mai mult, Spitalul Sapoca deserveste 9 judete (380 de paturi pentru bolnavii internati conform Cod penal 114), astfel ca acestea ar trebui evidentiate nu numai la nivelul judetului Buzau, asa cum se intampla acum”, explica dr. Mihai Tache, directorul medical al spitalului, modul in care s-ar putea rezolva problema functionarii sectiei Patarlagele.

Medicul arata ca Spitalul Sf. Sava nu-si poate permite ca din numarul de paturi finantate pentru sectia de la Buzau sa mai reduca pentru a le transfera la Patarlagele, intrucat la ora actuala finantarea este si asa la nivelul a 70% din capacitate, dupa ce au fost „taiate” 9 paturi atunci cand s-a redus numarul lor in toate spitalele din judet, motiv pentru bolnavii stau pe liste de asteptare chiar si doua-trei luni.

 

Specialitati medicale nereprezentate in judet

 

Structura spitalului Patarlagele a fost astfel conceputa incat sa cuprinda specialitati deficitare sau chiar inexistente. Unitatea medicala a fost structurata cu 10 paturi pentru boli cronice, alte 10 pentru ingrijiri paliative si 10 paturi pentru recuperare neurologica – profil nereprezentat in judet si nici in cele limitrofe (Prahova, Vrancea si Braila). „In plus, in  ambulatoriu avem cabinete de specialitate pentru medicina interna, cardiologie, neurologie, ortopedie, recuperare medicala ambulatorie si investigatii radiologice minimale. Unitatea medicala dispune si de 20 de paturi pentru spitalizare de zi, astfel incat un pacient cu probleme medicale acute (febra, sindrom dispeptic, alergie etc)sa poata primi ingrijiri si sa se poata linisti. Medicii si asistentii medicali cooptati pentru a acorda servicii medicale in compartimentele si cabinetele unitatii medicale provin, in mare parte, din spitalele desfiintate in 2011, dar avem si alti medici cu care colaboram in specialitati precum diabet-nutritie, psihiatrie sau endocrinologie. Rezervele cu 1, 2 sau 3 paturi, dotate cu baie proprie, frigider, televizor si aer conditionat confera bolnavilor un grad de confort ridicat, iar dotarile cu aparatura medicala de diagnostic si tratament (imagistica, baza de recuperare) depasesc nivelul unui spital de boli cronice”, mai spune managerul Constantin Alexandru, mentionand ca intentioneaza sa doteze unitatea medicala si cu un echograf si un aparat roentgen (pentru care exista specialist in zona), ceea ce ar scuti pacientii de multe drumuri.

In incinta unitatii medicale din Patarlagele functioneaza o substatie de salvare, iar spatiile existente permit organizarea unui serviciu medical de permanenta, deservit de medicii din localitatile invecinate. In acest fel, multe cazuri medicale ar putea fi mai usor rezolvate, fie prin internarea in Spitalul Patarlagele, fie prin transfer catre Spitalul Judetean in cazurile cu complexiate ridicata.

Pentru rezolvarea problemelor curente, Spitalul Sf. Sava detine trei ambulante (doua functionale si o a treia in curs de autorizare), care pot fi puse la dispozitia pacientilor, atat pentru transportul la sau catre domiciliu, cat si pentru efectuarea de investigatii complexe, cu aparatura de inalta performanta, la Buzau.Comentarii (2)

  1. Gina spune:

    Asa este domnu Ionescu, avem copii si daca se imbolnavesc trebuie sa mergem la Nehoiu sau la Buzau la spital, pentru ca cei de la Patarlagele cer bani ca sa te internezi. Pacat de locuitorii din zona, ca nu toti ne-am nascut bogati. Sper sa vada cineva acest mesaj si sa ia atitudine, nu se poate asa ceva in tara noastra!

  2. ionescu spune:

    Pacat ca, desi s-a gasit cineva care sa mai investeasca si in sanatate fara a implica bani publici, locuitorii din zona nu pot beneficia de spital pentru ca nu se gasesc bani.Poate ca cineva de la minister va citi acest articol si se va gindi si la oamenii bolnavi.

Adaugati un comentariu


 

*