De anul viitor, investigatii medicale numarate si internari limitate

2 octombrie 2013 | 1 comentariu |

Pachetul de servicii medicale de baza va fi gratuit si identic, atat pentru cei care platesc asigurari de sanatate cat si pentru neasigurati. Ministerul Sanatatii vrea sa puna accent pe preventie, astfel ca doar urgentele vor mai fi internate. Ministrul Nicolaescu spune ca este prima data cand se adapteaza serviciile medicale de baza la bugetul estimat pentru anul viitor.

 

upu bolnavi Au trecut aproape sapte ani de cand guvernarile perindate incearca sa faca asa-zisa Reforma a Sanatatii, cu legi clare din care fiecare sa stie de ce servicii medicale beneficiaza din Fondul Asigurarilor de Sanatate platite la stat si ce trebuie sa plateasca din buzunar. Dupa consultari de aproape un an, cu specialistii in domeniu, cu sindicatele din sanatate si cu asociatiile de pacienti, Ministerul Sanatatii a publicat, pentru prima data, patru documente prin care ni se prezinta cum va ne vom putea trata incepand de anul viitor. Avem astfel posibilitatea sa vedem care vor fi serviciile gratuite (de fapt, sustinute din banii platiti la sanatate de cei asigurati) la medicul de familie, in ambulatorul de specialitate, in spitale si pentru medicina comunitara.

Prin noul pachet de servicii medicale de baza sunt limitate internarile, dar numai pentru cazurile care pot fi tratate in ambulatoriu. Mai trebuie stiut ca tot ce inseamna medicina de urgenta si programe nationale de sanatate intra in pachetul de baza si va fi gratuit. Gratuite sunt si imunizarile cuprinse in programele nationale (la capitolul medicina preventiva), ca si programele de preventie (cum ar fi screeningul de depistare precoce a unor boli grave).

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia publicarii noului pachet de servicii medicale de baza, ca este vorba despre „o prima forma, perfectibila, pe care o supunem dezbaterii publice”, explicand ca „de-acum inainte, pachetul de baza ii va spune fiecarui pacient ce pasi trebuie sa faca. Acum, pachetul, va asigura serviciile acestea pentru toata lumea, iar pentru toti cei care stiu ca au platit, nu se mai pune problema sa mai scoata bani din buzunar. Pentru romani, acest pachet este cea mai importanta masura de sanatate publica din ultimul deceniu. Daca el va functiona, fiecare dintre noi va fi in mod direct afectat”, a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, exprimandu-si speranta ca proiectul va deveni functional pana la 1 februarie 2014.

Ministrul Sanatatii spune ca se doreste punerea accentului pe preventie, asa cum este in toata lumea civilizata, nu ca in Romania unde se considera ca cel putin 40% dintre bolnavii internati pot fi tratati de medicul de familie sau de cel din ambulatoriul de specialitate sau prin forma de internare de zi.

Deocamdata, documentele care detaliaza pachetul de baza se afla in dezbatere publica, iar pana pe 10 octombrie, cei interesati pot face propuneri pe site-ul Ministerului Sanatatii, in sectiunea „transparenta decizionala”, la fiecare capitol, in parte.

 

Dializa bolnavi

Dializa bolnavi

Au fost identificate peste 300 de diagnostice fata de care s-ar putea limita, gradual, internarea, intrucat majoritatea acestora nu fac decat sa incarce activitatea spitalelor in scopul incasarii mai multor bani de la CNAS. Printre acestea se numara infectiile bacteriale si virale nespecificate, scabia, hepatita cronica cu virus C, diabet de tip 2, rujeola si rubeola care nu prezinta complicatii, sifilisul recent lent si cel secundar al pielii si mucoaselor, anemia, malnutritia, pneumonia virala, astmul, gastrita, bataturile, urticaria, infectia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fara complicatii, colecistita cronica sau gusa, adica afectiunile care se trateaza si acum, foarte bine, in ambulatoriu.

Hipertensiunea arteriala, despre care se apreciaza ca ocupa in prezent aproximativ 60 la suta din paturile sectiilor de medicina interna, precum si  cardiomiopatiile ischemice si bolile valvulare figureaza, de asemenea, pe lista bolilor pentru care nu este neaparat necesara internarea.

O noutate o reprezinta indicatia de a se reduce internarile in cazul bolilor cauzate de alcool, precum hepatita alcoolica si pancreatita cronica provocata de alcool. Ministerul Sanatatii atrage insa atentia ca „nu exista o lista a bolilor pentru care pacientii nu se mai pot interna in spitale. Pentru orice boala, daca ea pune in pericol sanatatea pacientului, exista optiunea internarii”, decizia ramanand, asadar, in continuare, la latitudinea medicului.

 

Cabinet ambulatoriu spital R.S.3Pachetul de servicii medicale de baza prevede ca orice om sanatos, cu varsta intre 18 si 39 ani, beneficiaza gratuit de una-doua consultatii succesive la medicul de familie o data la trei ani, peste varsta de 39 de ani, frecventa consulatiilor fiind de pana la trei pe an. Medicii de familie vor fi insa obligati sa consulte, anual, copiii pana la 18 ani.

Pentru cele mai multe afectiuni cronice vom avea dreptul la patru consultatii pe an la medicul de familie sau in ambulatoriu, iar pentru faza acuta a bolii, la doua consultatii (initiala si control). Prin acelasi pachet medicii vor fi stimulati sa cheme bolnavii cronici la control, mai ales pe cei cu afectiuni oncologice, pentru a urmari daca acestia respecta recomandarile privind tratamentul si pentru a evalua eficacitatea medicatiei. In cazul pacientilor diagnosticati cu cancer, pachetul de baza va asigura o consultatie la fiecare doua luni, in ambulatoriu, efectuarea tratamentelor si investigatiilor necesare in cadrul spitalizarii de zi si toate tratamentele si interventiile chirurgicale necesare si oferite in cadrul Programului National de Oncologie.

 

RMN--Buzau-O alta prevedere stabileste numarul investigatiilor imagistice (CT, RMN, radiografii, angiografii etc) si bolile pentru care sunt recomandate acestea, cu mentiunea ca „pentru prima data va fi mentionat nivelul de iradiere si pozitia specialistilor cu privire la respectivele investigatii, efectuarea frecventa a unor examene tip computer tomograf (CT) sau mamografie putand creste, dupa cum deja se stie, riscul de cancer, explica specialistii MS. Se recomanda, spre exemplu, RMN – investigatie cu iradiere zero, pentru tulburari congenitale, iar în cefaleea acuta sau severa, CT- cu grad de iradiere II.

Se vor putea efectua insa in policlinici endoscopii si analize de laborator. Vor fi asigurate 82 de analize si proceduri ce pot fi efectuate in ambulatoriu: endoscopii, colonoscopii, indepartarea corpilor straini de pe cornee, biopsia de col uterin, distructii de papiloame genitale, reduceri si imobilizari de fracturi la nivelul membrelor.

Pachetul vizeaza si medicina dentara, in cadrul careia orice roman va beneficia, gratuit, de drenare de abces, iar in cazul copiilor si de sigilarea dintelui cariat. Toate unitatile de primiri urgente (UPU) vor avea un stomatolog care va acorda serviciile prevazute in pachet. In cazul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani se asigura cate o proteza acrilica la cinci ani ai o revizie a  acesteia.

*Puteti face observatii prin intermediul formularului de comentarii

 

Cele patru documente privind Pacbetul de servicii medicale de baza:

  • PSB – AMBULATOR – FINAL
  • Propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro,
  • Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ (1-10 octombrie)

 



Comentarii (1)

  1. Iuliana Giurgiu-Epurescu spune:

    Solutia adevarata ar fi sa ne mobilizam ca acest proiect sa nu treaca in forma actuala. Altfel dovedim ca suntem slabi si ne meritam soarta.

Adaugati un comentariu


 

*