Ce ne rezerva sistemul de sanatate in 2014?

28 decembrie 2013 | 4 comentarii |

Dupa sase ani de balbaieli si dezbateri sterile privind reforma in sanatate, Ministerul Sanatatii anunta ca 2014 va fi anul schimbarilor majore in sistemul sanitar romanesc: cardul national de sanatate, dosarul electronic de sanatate, noua lege a malpraxisului si pachetul de servicii medicale de baza, marile promisiuni ale autoritatilor pentru sistemul public de sanatate.

 

Bolnavi ortopedieImplementarea pachetului de servicii medicale de baza ar trebui sa inceapa in februarie 2014. Implementarea pachetului de baza incepe in februarie 2014 si va produce efecte in 2 ani si jumatate de la implementare, spune ministrul Eugen Nicolaescu. Ministerul Sanatatii nu a specificat concret ce schimbari vor fi implementate anul viitor, la nivelul pachetului de servicii medicale de baza.

Traseul pacientului in sistem va urmari directia: medic de familie – asistenta in ambulatoriu de specialitate – spital.

Concret, de anul viitor, la medicul de familie si la specialistul din ambulatoriul de specialitate, fiecare pacient va avea numarate consultatiile de care poate beneficia din asigurarea de sanatate pe care o plateste.

Pentru bolile nou aparute se vor putea acorda doua consultatii la medicul de familie, cel mult patru seturi de analize si un bilet de trimitere la doctorul specialist. Pentru fiecare boala acuta noua, medicul va acorda o consultatie de maximum 20 de minute, in care pune diagnosticul si, ulterior, alte doua consultatii, nu mai lungi de zece minute.

Medicul de familie va dobandi o plaja mai larga de competente care ii vor permite sa trateze anumite afectiuni pentru care, in prezent, pacientii de obicei se interneaza in regim de spitalizare continua. Totodata, el va avea dreptul sa prescrie pacientilor din lista mai multe investigatii.

 

Dr. Felicia Vasile

Dr. Felicia Vasile

Pentru probleme de sanatate in faza acuta sau cronice care depasesc competentele medicului de familie, pacientul va merge in ambulatoriul de specialitate, odata implementat pachetul de servicii de baza. Astazi, ambulatoriul nu este atractiv nici pentru medici, nici pentru pacienti, astfel ca spitalele mari interneaza in regim de spitalizare continua, de multe ori nejustificat, pacienti care ar putea fi lesne tratati in ambulatoriu sau in regim de spitalizare de zi, sustine ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Acesta da insa asigurari ca algoritmul dupa care medicii vor fi platiti, odata implementat pachetul de baza, ii va motiva pe acestia sa ofere servicii in ambulatoriu.

In ceea ce priveste coplata, Nicolaescu, a declarat ca, daca dupa analizarea rezultatelor financiare se demonstreaza ca sistemul de coplata nu a dat rezultate, „probabil” ca se va renunta la acesta. „Cand se inchide trimestrul patru o sa avem toate elementele financiare si o sa le facem publice. (…) Deocamdata nu pot sa va spun pana cand nu vedem ce s-a intamplat. Daca o sa fie in regula, atunci vom vedea daca drumul a fost bun sau nu, daca nu, probabil ca vom renunta si vom incerca sa gasim alte formule. Poate ca introducerea pachetului va insemna mai mult control decat ne-a costat coplata (…) electoral, politic”, a explicat ministrul, intr-o conferinta de presa.

 

bolnav ambulatoriu spotalMinisterul Sanatatii vrea sa reglementeze si modul in care pacientii pot fi internati. De anul viitor, pentru a reduce costurile cu tratamentele, vor fi infiintate liste de asteptare si pentru internare. In baza biletului de trimitere al medicului de familie sau al celui din policlinica, doctorul de spital evalueaza pacientul si, in functie de gravitatea starii acestuia, dar si de locurile disponibile din spital, decide daca il trece pe lista de asteptare sau are nevoie de internare.

In perioada urmatoare, ministerul va preciza si care vor fi timpii de asteptare in functie de fiecare boala. Deocamdata se stie ca un pacient va astepta intre sapte zile si sase luni, daca nu reprezinta o urgenta. Oficialii Ministerului Sanatatii spera ca in acest fel sistemul va fi pus in ordine si vor fi descurajate internarile „abuzive” sau „fictive”.

Tot din 2014, pacientii nu vor mai cumpara medicamente si materiale sanitare necesare pe perioada spitalizarii, mai promit autoritatile. In 2014 vom fi mult mai stricti in ceea ce priveste achizitia de medicamente si materiale sanitare si vom institui sanctiuni pentru cei care trimit pacientii sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare, desi aceste produse sunt decontate de catre casele de asigurari de sanatate. Dar, mai intai, voi avea o discutie cu managerii spitalelor”, a spus, in 25 noiembrie, Cristian Busoi, presedintele CNAS.

 

vulnerabilitatisistem nformaticDespre achizitiile electronice centralizate, ministrul Sanatatii sustine  ca se fac economii care acopera necesarul de finantare ce nu poate fi sustinut de bugetul de stat. „Economiile pe care le realizam ne vor ajuta sa utilizam mai bine banii pe care ii are sanatatea pentru a trata mai multi pacienti, in conditii mai bune si cu costuri mai mici”, a spus Nicolaescu, dand o serie de exemple de acorduri incheiate de Ministerul Sanatatii care au adus economii.

Am incheiat acordul cadru pe urmatorii patru ani privind achizitia a circa 85 de milioane de litri combustibil care sa fie utilizati pentru intregul parc auto din sistemul sanitar. In urma acestei licitatii centralizate s-a obtinut un discount de 6% fata de pretul la pompa. (…) In aceasta luna am incheiat un acord cadru pe patru ani pentru achizitia a 18 medicamente pentru tratamentul bolnavilor de TBC. Reducerea pe care am obtinut-o este de 28%. De la o valoare estimata de 41,9 milioane de lei, am incheiat acordul cadru la valoarea de 30,2 milioane lei”, a sustinut ministrul Sanatatii. Nicolaescu a mai precizat ca un alt acord, incheiat in octombrie de minister, a dus la achizitionarea a 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent cu o reducere de 33,6%. Intr-o interventie publica din urma cu o jumatate de an, secretarul de stat Raed Arafat sustinea ca pot fi facute economii de pana la 600% prin acest sistem de achizitii.

 

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

2014 este termenul asumat de autoritati pentru distributia si implementarea sistemului cardului national de sanatate, proiect amanat sistematic din 2007 incoace. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca a tiparit deja peste 4.000.000 de carduri de sanatate, distribuirea acestora urmand sa se faca, gratuit, prin posta. „In semestrul IV al anului 2014, poate chiar 1 ianuarie 2015, se va finaliza distribuirea cardului, iar decontarea serviciilor medicale se va face doar pe baza cardului de sanatate”, a spus presedintele CNAS, Cristian Busoi, vineri, intr-o conferinta de presa, atragand atentia ca dupa 15 ianuarie 2014, toti furnizorii de servicii medicale (spitale, medici de familie, centre de dializa etc.) trebuie sa isi achizitioneze cititoare de card.

Informatiile minime pe cale le va contine cardul sunt numele si prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP si format din 20 de caractere, numarul de identificare al cardului si data expirarii. Cu acordul pacientului, medicul de familie va putea incarca pe card si date precum persoane de contact in caz de urgenta, grupa sanguina a asiguratului, consimtamantul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.

Termenul de valabilitate al cardului national de sanatate este de cinci ani de la data emiterii. Documentul este valabil numai pe teritoriul Romaniei si este distinct de cardul european de sanatate.

Seful CNAS a mai declarat ca in curand va fi realizat si un Registru al asiguratilor.

 

reteta electronica mediciTot din 2014 ar trebui sa avem si dosarul electronic de sanatate – ultima veriga a platformei informatice a asigurarilor de sanatate (din care s-a implementat deja SIUI si reteta electronica).

Dosarul electronic de sanatate va stoca, intr-o maniera standardizata, toate informatiile din istoricul medical al fiecaruia dintre noi, respectiv, vacciunurile, analizele facute de-a lungul vietii, bolile cronice de care suferim, interventiile pe care le-am suportat, tratamentele administrate, alergiile, intolerantele, probleme de sanatate relevante ale membrilor de familie.

Dosarul electronic de sanatate va mai contine informatii privind consimtamintul dat de pacient in timpul vietii pentru donarea de organe si indicatii legale date de pacient in timpul vietii.

In prima etapa, dosarele electronice de sanatate vor putea fi folosite la medicii de familie si in spitalele mari, care vor putea sa acceseze in timp real toate datele medicale relevante despre pacientul consultat.

 

responsabilitate - negociereIn 2014 intra in vigoare si noua lege a malpraxis-ului, potrivit careia pacientii mutilati din neglijenta, imprudenta, din cauza nerespectarii protocoalelor specifice sau a cunostintelor medicale insuficiente ale personalului medical care i-a ingrijit vor fi despagubiti in maximum sase luni de zile de la data la care a fost semnalat malpraxis-ul.

Proiectul legii malpraxis-ului stipuleaza obligativitatea solutionarii cale amiabila a dosarului de culpa medicala, inaintea eventualelor demersuri judiciare. Acelasi proiect de act normativ stabileste ca procedura de rezolvare pe cale amiabila a malpraxis-ului va dura cel mult sase luni de la sesizarea cazului de catre pacient sau de catre succesorii sai.

Atentie! Pacientii care sunt victime ale malpraxis-ului vor obtine despagubiri daca si numai daca accepta sa NU faca publica vreo informatie despre cazul de malpraxis, nici macar numele medicului acuzat. Incalcarea confidentialitatii duce la pierderea dreptului de a beneficia de solutionare amiabila a cazului de malpraxis.

 

bani sanatate 2Strategia nationala de sanatate a fost lansata in dezbatare publica, pe pagina oficiala a Ministerului sanatatii, vineri, 27 decembrie 2013, va intra in Guvern la sfarsitul lunii ianuarie, pentru aprobare. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a spus ca aceasta strategie reprezinta un obiectiv asumat de Ministerul Sanatatii in acordul incheiat cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, termenul limita pentru supunerea documentului in dezbatere publica fiind 31 decembrie 2013.

Strategia stabileste principalele directii de politici publice in domeniul sanatatii. (…) Tot ceea ce am intreprins in elaborarea acestei strategii are ca orizont anul 2020. Am pornit de la datele relevante cu privire la indicatorii demografici, la indicatorii starii de sanatate a populatiei, de la resursele materiale financiare si umane pe care le are Romania”, a declarat Eugen Nicolaescu, mentionand ca a tinut cont de datele transmise din teritoriuu de DSP—uri si de consultatiile cu principalii „actori” din sistemul de sanatate.

Potrivit acestuia, strategia constituie „o conditionalitate” pentru atragerea de fonduri europene in domeniul sanitar.

Strategia Nationala de Sanatate are in vedere, potrivit ministrului Nicolaescu, trei arii strategice importante: sanatatea publica, serviciile de sanatate si masurile transversale din sistemul de sanatate.

In ceea ce priveste sanatatea publica, se va pune accentul pe preventie, iar in cazul serviciilor de sanatate una dintre masuri propune remodelarea ofertei spitalicesti neperformante cu servicii ambulatorii. Pe de alta parte, masurile transversale vizeaza, printre altele, finantarea sistemului, asigurarea resurselor umane, investitiile in infrastructura sanitara.

 Comentarii (4)

 1. Tudor V. spune:

  Platesc de 24 se ani asigurari de sanatate, nu am fost bolnav pana acum cand am nevoie de un rmn la coloana si ma pun sa platesc 250 ron jumatate din pret. De ce mai platesc asigurari de sanatate – aproximativ 300 ron lunar?

 2. Aditzu Cosma spune:

  Nicolaescu e cel mai bun ministru dupa 1990, asa ca merita putina incredere

 3. Florina Stoian spune:

  Suntem cobaii lui Nicolaescu. Nici o speranța de mai bine.

 4. Ph. Paul Andreianu spune:

  Propun sa luam aceste promisiuni ca referinta pt 2014 si trimestrial sa facem o analiza “realizat vs planificat”.

Adaugati un comentariu


 

*