Noi proiecte din Reforma Sanatatii, incheiate

13 februarie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat astazi ca a fost publicata, in Monitorul Oficial, OUG 2/2014 privind modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, mentionand ca in acest moment s-a incheiat misiunea MS cu privire la aceste proiecte.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Pregatindu-se sa paraseasca Ministerul Sanatatii (MS), fie prin preluarea portofoliului de la Finante, fie prin iesirea liberalilor de la guvernare, ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat astazi, ca a fost publicata in Monitorul Oficial, Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 2/2014, care modifica si completeaza Legea 95/2006, a Sanatatii, adica ceea ce de cativa ani buni se incearca a deveni „Reforma sistemului sanitar”.

Oficialul a prezentat, intr-o conferinta de presa, principalele modificari cuprinse in actul normativ, incepand cu crearea cadrului legal pentru introducerea pachetelor de servicii medicale, respectiv, pachetul de baza, pachetul minimal si pachetul de programe nationale de sanatate. Prin acelasi act normativ s-a stabilit ca in cazul interventiilor chirurgicale oncologice, operatiile de reconstructie mamara prin endoprotezare se vor deconta din fondul national de asigurari de sanatate.

O alta decizie reglementata prin actul normativ este aceea ca universitatile de medicina si farmacie, respectiv facultatile de medicina acreditate sa poata  avea in subordine unitati sanitare, iar unitatile de primiri urgenta sa poata include in structura proprie compartimente de primiri urgenta din acelasi judet.

Legea stipuleaza de asemenea posibilitatea ca autoritatile locale sa participe la finantarea cheltuielilor de personal ale spitalelor din subordine, precum si la finantarea altor tipuri de cheltuieli.

 

medici buzau 0569Ministrul Nicolaescu a mentionat ca de totdata au fost finalizate si vor fi trimise spre avizare trei proiecte de lege pe care le considera „cruciale pentru continuarea reformei sanatatii”. Acestea sunt: proiectele pilot privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipei medicale din unitatile sanitare cu paturi si proiectul de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in sanatate, referitor la malpraxis, asistenta medicala comunitara, reglementarea colegiilor profesionale si prevederi referitoare la politica medicamentului.

„De asemenea, am finalizat si trimis la avizare HG privind infiintarea Agentiei Nationale de Achizitii, Dispozitive Medicale si Investitii in Sanatate si HG privind reorganizarea Institutului National de Sanatate Publica”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Odata cu finalizarea si publicarea acestor acte normative, Eugen Nicolaescu apreciaza ca Ministerul Sanatatii isi incheie misiunea cu privire la aceste proiecte, dupa luni de consultari, dialog si dezbateri publice, urmatoarele etape in aprobarea lor tinand de celelalte institutii abilitate.


Adaugati un comentariu


 

*