Presedintele CNAS ameninta cu sanctiuni spitalele care trimit pacientii sa-si cumpere medicamente

18 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Dr. Cristian Busoi spune ca va opri din bugetele spitalelor banii consumati de pacienti in perioada spitalizarii. Pacientii au fost avertizati sa nu lase biletele de trimitere laboratoarelor care le cer bani pentru analize, iar medicii de familie, sa nu perceapa taxe pentru adeverintele eliberate elevilor.

Dr. Cristian Busoi, presedinte CNAS

Dr. Cristian Busoi, presedinte CNAS

Daca ar fi sa dam crezare spuselor lui Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate (CNAS), anul viitor nu ar trebui sa mai existe situatii in care pacientii sa fie nevoiti sa isi cumpere singuri medicamentele sau diferite materiale sanitare necesare tratamentului pe timpul spitalizarii. Din pacate, aceasta practica a devenit o obisnuinta in multe spitale, in conditiile in care sistemul sanitar romanesc este la pamant.

Presedintele CNAS pare insa hotarat sa puna capat acestui fenomen. El s-a exprimat in acest sens in cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi, in cadrul careia a declarat ca unul dintre obiectivele majore pe care si le propune pentru anul viitor, in calitatea pe  care o are, este acela ca asiguratii sa nu mai fie pusi in situatia de a-si cumpara pe banii lor medicamente si si alte meteriale sanitare, de care, in mod normal, ar trebui sa beneficieze gratuit.

Nu mai vreau ca asiguratii sa isi cumpere medicamente sau materiale sanitare. Sunt din pacate spitale in care este regula ca pe anumite servicii, sectii, pacientii sa isi procure cele necesare. Este unul din obiectivele majore pe care mi-l asum pentru 2014”, a declarat Busoi, mentionand si ca anul viitor, spitalele in care vor mai fi semnalate astfel de situatii, vor fi sanctionate prin retinerea din sumele prevazute in contractul cadru pe care unitatile sanitare il vor incheia cu CNAS, a echivalentului tratamentelor platite de pacienti.

 

bolnavi-spitalDr. Cristian Busoi a gasit chiar si o explicatie pentru situatia creata, sustinand ca exista spitale care cheltuie pe salarii 70 la suta din buget si investesc in medicamente sau alte materiale sanitare doar 10 la suta, si chiar unitati in care 90-95 la suta din buget se duc pe salarii si 2 la suta pe medicamente.

Conform acestui rationament, vinovati ar fi angajatii spitalelor, pentru ca isi primesc salariile (sic!), nu faptul ca bugetul alocat an de an Sanatatii este insuficient pentru a acoperi toate cheltuielile necesare. Este evident acest fapt, din moment ce spitalele respective primesc bani care sa la ajunga doar pentru plata angajatilor, in conditiile in care salariile in Sanatate sunt cum sunt, iar multe unitati sanitare duc lipsa de personal. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care profesionistii din sanatate au decis sa intre in greva generala, principalele revendicarii fiind alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate, astfel incat unitatile medicale sa nu o mai duca de azi pe maine, ca si majorarea salariilor, astfel incat sa nu se mai plece masiv, in strainatate.

 

analize-salveaza vietiPresedintele CNAS I-a „tras de urechi” si pe furnizorii de analize medicale,  averitzandu-i ca in Contractul Cadru de anul viitor va propune rezilierea contractelor cu furnizorii care deconteaza analizele medicale la CNAS si in acelasi timp cer si bani de la pacienti. Anul acesta au fost anchetate mai multe cazuri de coruptie in acest domeniu, soldate cu arestari.

Totodata, presedintele Casei a facut un apel catre pacienti, cerandu-le  sa nu mai lase la laboratoare biletele de trimitere de la medici pentru analize, in situatia in care acestea le solicita bani pentru serviciile prestate, iar daca se intampla astfel de situatii, sa le semnaleze la CNAS.

Vom incerca sa facem un sistem informational foarte eficient, la nivelul fiecarei Case judetene, astfel ca pacientii sa vada in timp real, care laboratoare mai au buget, unde isi pot face analizele gratuit, daca se integreaza in pachetul de servicii medicale”, a mai declarat Cristian Busoi, spunand si ca spitalele ar trebui sa trateze, de anul viitor, mai mult in ambulator si prin spitalizare de zi, pentru a face  economii.

 

copil medic boli rareO atentionare similara a fost facuta si cu privire la gratuitatea analizelor necesare pentru inscrierea copiilor in colectivitati.

Presedintele Busoi a spus ca analizele necesare pentru inscrierea copiilor in colectivitati sunt gratuite, iar medicii de familie trebuie sa elibereze  documentele necesare fara taxa, asa cum arata si la inceputul lunii septembrie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, intr-un comunicat de presa.

Chiar daca parintii nu sunt asigurati, copiii pana la 18 ani beneficiaza in mod gratuit de documentele mentionate. Si tinerii cu varste intre 18 ani si 26 de ani, care sunt elevi sau absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar (dar nu mai mult de trei luni), ucenici sau studenti si nu realizeaza venituri din munca, au dreptul la aceste analize gratuite”, potrivit CNAS.

Analizele necesare pentru inscrierea copiilor in colectivitate sunt efectuate pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie, iar medicii de familie acorda gratuit scutirile medicale si actele necesare copiilor aflati in plasament, din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectia copilului.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Spitale

Comentarii (1)

 1. Un grup de medici buzoieni spune:

  A luat-o pe aratura si Busoi (s-a dus dupa Nicolaescu)
  Este extrem de putin probabil ca un spital (in special unul de urgenta) sa poata asigura tot ce le trebuie pacientilor, si aceasta datorita faptului ca finantarea este limitata (valoarea este impusa de CNAS), iar numarul pacientilor ce trebuie tratati este nelimitat. Deja, de cativa ani, aceasta situatie este o ”normalitate” pe care CNAS refuza sa o vada.
  Pe de alta parte, afirmatia ca unele spitale cheltuiesc 70% din bani pe salarii si doar 10% pe medicamente, in conditiile in care se recunoaste la orice nivel ca salarizarea in sanatate este jalnica, nu face decat sa confirme ca sistemul este prost finantat – lucru pe care acest politruc numit Busoi uita sa il aduca aminte. Indirect, el insulta in continuare salariatii din sanatate.
  Cu astfel de afirmatii a mai venit si Nicolaescu in urma cu 6 ani (in fostul mandat) si nu s-a facut nimic. De fapt s-a facut ca aproape am ramas fara personal medical.
  Deci, ce ne asteptam acum cand deja se cunoaste ca finantarea pe anul 2014 va fi mai mica?
  La 24 de ani de la caderea comunismului, vedem ca se minte identic.
  Oare ce s-a schimbat ??

Adaugati un comentariu


 

*