Bani pentru spitale si pentru bolnavii de cancer

24 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Cristian Busoi, da asigurari ca spitalele vor avea finantare pentru salarii si utilitati pana la sfarsitul anului, iar bolnavii cu afectiuni oncologice nu mai trebuie sa stea la rand pe liste de asteptare.

 

proteste-sanatateIn timp ce protestele profesionistilor din sanatate continua, acestia fiind decisi sa nu renunte pana nu vor primi 6 la suta din PIB, bani pentru spitale pana la sfarsitul anului si salarii mai mari pentru personalul medical, oficialii din sanatate incearca sa mai arunce cate o promisiune Protestatarii nu se mai lasa, insa, dusi cu vorba. Timp de doua ore, astazi, pentru a cincea zi, protestatarii au manifestat in strada, cerandu-i ministrului Eugen Nicolaescu sa nu mai vina cu vorbe goale, ci cu solutii concrete.

Duminica, ministrul Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate, iar pentru marti si miercuri a anuntat intalniri cu reprezentantii ministerelor Muncii si Finantelor pentru a media revendicarile medicilor si a cauta impreuna posibilitati de rezolvare a unora dintre ele. Astazi, insa el le-a cerut protestatarilor sa nu-si mai piarda timpul degeaba

Tot astazi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a organizat o conferinta de presa in care a anuntat rezolvarea uneia dintre revendicarile protestatarilor: bani pentru spitale pana la sfarsitul acestui an. Totodata, a anuntat ca in acest moment nu mai exista pacienti cu afectiuni oncologice care asteapta tratament cu aprobarea CNAS, toate dosarele care au corespuns criteriilor de includere in tratament fiind aprobate in septembrie.

 

bolnavi ATIPresedintele CNAS a criticat insa externalizarea unor servicii spitalicesti, apreciind ca din aceasta cauza au crescut costurile, iar banii nu mai ajung pentru medicamente. „Daca spitalele trimit pacientii, in mod constant, sa-si cumpere medicamente, este intolerabil, din punctul meu de vedere. Decontarea pe caz rezolvat cuprinde si medicamente. Facem o analiza in acest moment, sa vedem din ce motiv au redus achizitiile de medicamente. Sunt situatii in care unele spitale, de exemplu, au crescut foarte mult costurile pe servicii externalizate, si-au externalizat laboratorul, paza, celelalte servicii si atunci fac economie din bugetul de medicamente”, a precizat presedintele CNAS.

Cristian Busoi a adaugat ca se va face o analiza la nivelul caselor judetene, iar acestea la randul lor vor analiza bugetele spitalelor. „Referitor la bugetul pentru anul 2014, acesta ar trebui sa fie ca in 2013, fara sa acopere si datoriile”, a apreciat Busoi dupa ce, cu o zi inainte, spusese ca in 2013 bugetul institutiei va depasi cinci miliarde de euro, cel mai mare de la infiintare.

 

bolnavi Cristian Busoi a mai aspus ca la ora actuala nu mai sunt pacienti cu afectiuni oncologice pe listele de asteptare, oncologia ocupand, de altfel, cel mai important loc in ponderea bugetara a Casei Nationale, astfel ca la ora actuala nu mai exista pacienti cu afectiuni oncologice pe listele de asteptare.  „Comisia intrunita la CNAS in luna septembrie a acestui an pentru analiza si aprobarea dosarelor pentru pacientii cu afectiunui oncologice care necesita  tratament cu molecule scumpe, a aprobat 1.661 noi initieri de tratament, astfel ca si cei aflati pe listele de asteptare vor beneficia de tratament impotriva cancerului. Totalul dosarelor depuse a fost de 1.699, dintre care 87 au fost incomplete sau nu au corespuns criteriilor de aprobare, astfel ca numarul pacientilor aflati in tratament cu aprobarea CNAS a ajuns la 7.531”, a mai spus Busoi, mentionand ca banii pentru acoperirea tratamentelor oncologice pentru cei peste 7.500 de pacienti, respectiv 60-70 milioane de lei, vor fi acoperiti din fondul rezerva al CNAS. In cazul in care acesti bani nu vor fi suficienti, presedintele CNAS a spus ca au fost identificate cateva solutii de finantare, respectiv, diminuarea bugetului de la Reabilitare si Recuperare Medicala, Dispozive Medicale, Servicii Private de Transport cu Ambulanta si Prestatii Medicale in baza acordurilor internationale.

 

bolnavi Dr. Lucia Stanculeanu, presedintele Comisiei de Hematologie si Oncologie, a explicat ca dosarele pacientilor sunt depuse lunar spre aprobare la Comisia de experti a CNAS, iar in urma aprobarii lor, un pacient poate incepe tratamentul in luna urmatoare. Daca dosarele nu sunt complete, se resping si se inapoiaza medicilor curanti, pentru completare sau corectare.

Dr. Dan Jinga, coordonatorul Programului de Oncologie, prezent la conferinta, a dat asigurari ca membrii Comisiilor de experti care verifica dosarele bolnavilor interactioneaza cu medicii curanti pentru a stabili tratamentele pacientilor sau pentru a indrepta greselile din dosare.

 „Cancerul este o boala ce necesita tratamente costisitoare. Peste o suta de mii de oameni sunt inlcusi in Programul de Oncologie, insa acest numar este in crestere”, a mai spus Dan Jinga.

Pentru luna urmatoare, Comisia se va intruni pe 18 octombrie, urmand ca de la 1 noiembrie toti pacientii carora li s-au aprobat dosarele sa primeasca tratamentul necesar.

Romania se situeaza la anumite tipuri de cancer pe primele locuri in Europa. Exista multi bolnavi, in special de vasta medie, 45-50 de ani, care sufera de cancer la san ori cancer uterin (femei), sau de cancer pulmonar si colorectal (barbati).

 


Categorii: Actual, C.A.S., Spitale

Adaugati un comentariu


 

*