Acreditarea spitalelor, intre dorinta, putinta si bulibaseala autoritatilor

29 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Doar Spitalul Smeeni este acreditat, Spitalul Judetean si-a amanat evaluarea cu o jumatate de an, Spitalul Rm. Sarat a platit pentu evaluare dar i-au fost incurcate actele de CONAS si a fost la randu-i amanat, iar celelalte unitati sanitare cu paturi urmeaza sa fie evaluate pana in 2014.

 

Un spital de categoria a II-a si cate trei de categoriile a IV-a si a V-a. Asta are Buzaul la ora actuala, urmand ca pe lista unitatilor sanitare cu paturi ale judetului sa intre, de la 1 mai, si fostul Spital CFR Buzau, sectie exterioara a unitatii sanitare din Galati care, dupa desfiintarea Casei de Sanatate a Transporturilor, va incheia contractul pentru servicii medicale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Buzau.

Judetul Buzau trece astfel prin reforma actuala din sanatate cu opt spitale. Sase sunt de stat si doua care au curajul sa se pastreze in mediul privat.

Sunt 2.398 de paturi de spital per total judet dintre care 1564 sunt finantate de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, la care se vor adauga 100 de paturi ale Spitalului CFR.

In conformitate cu metodologia prevazuta in cadrul Ordinului MS nr. 323/ 2011 privind criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor in functie de competente, cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul MS 1408/2010, Directia de Sanatate Publica Buzau a analizat si a verificat corectitudinea datelor inscrise in Fisele de autoevaluare intocmite de unitatile  sanitare publice si private cu paturi din judetul Buzau, a avizat favorabil solicitarile spitalelor de clasificare in functie de competenta, iar avizarile le-a supus aprobarii ministrului sanatatii.

 

Pentru ca este perioada clasificarii spitalelor, la Buzau situatia arata ca Spitalul Judetean de Urgenta Buzau este propus de DSP pentru clasificare in categoria a III-a, in categoaria a IV-a cer sa intre Spitalul Municipal Rm. Sarat, Spitalul Orasenesc Nehoiu, Spitalul De Psihiatrie si Pentru Masuri De Siguranta Sapoca, iar in categoria a V-a intra Spitalul De Boli Cronice Smeeni, Spitalul Sf. Sava Buzau si Spitalul Ecomed Vintila Voda.

Probabil, in categoria a IV-a are sanse sa intre si Spitalul CFR.

Fiecare dintre aceste unitati medicale cu paturi au integrate si cabinete medicale in ambulatoriile de specialitate.

SJU Buzau are 24 de cabinete de specialitate, spitalul din Rm. Sarat 16 cabinete, cel din Nehoiu are opt cabinete de specialitate, unitatea din Smeeni doar trei, la Sapoca sunt inca trei, Spitalul Sf. Sava SRL are 5 cabinete, iar SC Ecomed SRL 2 cabinete de specialitate. Spitalul CFR are 11 cabinete si cinci laboratoare medicale.

 

Unele unitati medicale ar vrea si o alta incadrare decat cele propuse de Directia de Sanatate Publica. In functie de clasificare se obtine si finantarea. Astfel, Spitalul Judetean de Urgenta ar vrea trecerea de la categoria a III-a la IIB, iar spitalele Rm. Sarat si Sapoca vizeaza categoria a III-a. Pentru asta trebuie sa indeplineasca, pe langa anumite conditii, o mai buna incadrare cu specialitati medicale si medici…

Nemultumiri legate de metodele de finantare si furnizare a serviciilor medicale au aparut in mai toate statele membre ale Uniunii Europene. Principalele probleme comune, desi cu grade diferite, sunt deficientele sistemelor, de a face fata schimbarilor de patern al bolilor, de a reusi sa ofere accesul echitabil la serviciile medicale si de a furniza aceste servicii medicale la o calitate superioara. Preocuparile comune rezulta din strategii de solutionare similare dar si diferite in functie de necesitatiile fiecarui stat in parte. Cautarea solutiilor de crestere a eficientei implica cautarea unor solutii de imbunatatire sau de stabilizare a calitatii prestarii serviciilor luand in considerare, evident, limitele financiare pentru atingerea unui grad crescut de satisfactie a populatiei cu serviciile oferite de sistemul medical” se mentioneaza intr-un raport al Healh Care Sistems in the EU/A comparative study (publicat de Parlamentul European).

 

Singurul spital acreditat din Buzau este Spitalul de Boli Cronice, Smeeni. Unitatea medicala a fost certificata CONAS in septembrie anul trecut, cu 92%  in ceea ce priveste indeplinrea criteriilor solicitate de Comisia de Acreditare.

In 2013, Spitalul privat „Sf. Sava” era programat pentru trimestrul I, dar pentru ca nu s-au incheiat contractele cu casele de asigurari decat acum, iar unitatea medicala avea „Sectia Exterioara Patarlagele reabilitata, modernizata si pregatita sa primeasca bolnavii, dar nefunctionala pentru ca urma sa contracteze servicii in sistemul public de sanatate si asta s-a putut abia in urma cu o saptamana, cand a si inceput sa primeasca bolnavi, s-a amanat procedura pentru la toamna, probabil, pentru trimestrul III”, spune directorul medical al spitalului, dr. Mihai Tache.

Spitalul privat „Ecomed” Vintila Voda si Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca vor fi evaluate pana in septembrie. 

 

La Spitalul Municipal Rm. Sarat, CONAS a incurcat „itele”. Unitatea medicala fusese programata initial pentru trimestrul al II-lea 2013, dar pe lista CONAS apare „Spitalul de Obstetrica Ginecologie Rm. Sarat”, unitate medicala inexistenta. „Noi am facut cererea de acreditare, am achitat suma care se cere in acest caz, dar s-au facut unele incurcaturi si trebuie sa retrimitem documentele. Probabil ca vom fi informati cand va avea loc urmatoarea programare”, a precizat dr. Felicia Vasile, directorul medical al unitatii sanitare.

Spitalul Judetean de Urgenta, programat initial in primul trimestru al anului in curs, a solicitat amanarea tot pentru trimestrul al III-lea al acestui an, intrucat ambulatoriul de specialitate este in plin proces de reabilitare, Maternitatea cea noua se asteapta sa fie deschisa, iar anumite sectii si compartimente se reorganizaza. In plus, schimbarea directorului medical, organizarea concursului pentru manager au tinut pe loc intocmirea documentatiei care trebuie atasata cererii de acreditare.

Spitalul Orasenesc Nehoiu este singura unitate medicala buzoiana cu paturi programata pentru al doilea trimestru al anului 2014.

 

Acreditarea CONAS vizeaza siguranta procedurilor medicale realizate in spitale, drepturile pacientilor si managementul serviciilor medicale. Aceasta nu se suprapune peste clasificarea spitalelor realizata de Ministerul Sanatatii, care are la baza complexitatea procedurilor medicale si determina nivelul finantarii spitalelor.

Institutia pe care o coordonez acrediteaza spitalele pe baza unor criterii de performanta care vizeaza in primul rand calitatea serviciilor oferite si gradul de satisfactie al pacientilor”, a declarat Lukács Vilmos, Presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

Primul spital din Romania acreditat de CONAS a fost Spitalul Militar de Urgenta Cluj-Napoca care a obtinut un punctaj de 97,47%, in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor solicitate, procesul de acreditare fiind finalizat in august 2011.

Life Memorial Hospital, cel mai mare spital din reteaua MedLife, este primul spital privat din Romania care a primit nivelul de acreditare maxim din partea CONAS, la inceputul acestui an.

Acreditarea CONAS garanteaza faptul ca spitalele functioneaza la standardele stabilite potrivit legii, privind acordarea serviciilor medicale si conexe actului medical, certificand calitatea serviciilor de sanatate in conformitate cu clasificarea spitalelor, pe categorii de acreditare.


Categorii: Analiza, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*