Spitalul Militar Central a inaugurat o investitie de 15 milioane de lei

18 iulie 2014 | 0 comentarii |

Evenimentul a avut loc astazi, in prezenta ministrului Apararii, Mircea Dusa si a celui al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Investitiile s-au realizat in Sectia de Radioterapie si Blocul operator dermato-oncologic exclusiv din bugetul MApN.

 

panglica-sp.militar-dusaAflata doar de cateva luni la comanda Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), medicul buzoian col. dr. Florentina Ionita  Radu reuseste sa demonstreze ca are reale calitati de manager si unitatea militara pe care o conduce se poate remarca prin profesionalism, competenta si competitivitate, atragand investitii substantiale.

Astazi, ministrul Apararii, Mircea Dusa, a inaugurat, la Spitalul Militar Central, Sectia de radioterapie din cadrul Centrului de boli oncologice si Blocul operator dermato-oncologic al Sectiei Clinice Dermatovenerologie, care au devenit, astfel, unele dintre cele mai moderne din tara, anunta printr-un comunicat de presa, unitatea medicala, mentionand evenimentul a fost onorat cu prezenta si de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Investitiile, realizate exclusiv de Ministerul Apararii Nationale, in cele doua unitati au fost substantiale, facand astfel posibila modernizarea lor si achizitionarea de aparatura de ultima generatie. Astfel, vom putea sa-i tratam pe pacienti la standarde internationale”, a spus ministrul Dusa, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Investitia s-a ridicat la 15 milioane de lei, din care 4,47 milioane lei pentru sala de operatii dermato-oncologie, iar pentru Sectia Radioterapie a fost alocata o suma de 10,3 milioane lei.

 

radioterapie-SUMCReferindu-se la Sectia de Radioterapie, ministrul Dusa a precizat ca cele 15 milioane de lei folosite, desi inseamna o suma considerabila, nu reprezinta un cost prea mare in comparatie cu beneficiile care vor fi aduse numerosilor pacienti care vor fi tratati aici. „Pentru a face fata solicitarilor si a-i putea trata si pe pacientii civili, nu numai pe militari, am decis sa suplimentam personalul care va deservi sectia, astfel incat sa se poata lucra in trei schimburi, mai ales ca, la aceasta ora, acesta este cel mai modern centru de profil din tara”, a subliniat ministrul Apararii Mationale.

Mircea Dusa a dat asigurari, cu acelasi prilej, ca vor fi continuate investitiile la SUUMC, pana la sfarsitul acestui an urmand sa fie finalizat Centrul de excelenta pentru diagnostic si tratament al glaucomului.

Profitand de prezenta ministrului Sanatatii la eveniment, Dusa i-a cerut lui Banicioiu sa includa spitalul in mai multe programe nationale in domeniu, pentru a beneficia si de alte fonduri de la buget, in afara de cele alocate de MApN medicinei militare, intrucat aici sunt tratati si civili.

Proiectul implementat de Ministerul Apararii Nationale a avut ca obiectiv dezvoltarea unei infrastructuri medicale capabile sa asigure ingrijiri de inalta specialitate si performanta conexe patologiei oncologice, care sa respecte toate standardele europene din domeniul calitatii, sigurantei si securitatii actului medical.

 

spitalul Militar-bloc operatorMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a apreciat investitia MapN la SUUMC, dar a folosit acest prilej in favoarea sa, laudandu-se ca intr-un an si jumatate va reusi sa aduca si reteaua civila de Radioterapie la cele mai inalte standarde de dotare si functionare.

 „Aceasta inaugurare este un prim pas pentru crearea unui Program National de Radioterapie. Este esential pentru pacientii cu boli oncologice sa beneficieze de cele mai bune conditii de tratament si acest centru este un exemplu in acest sens. Lucram la Ministerul Sanatatii la un astfel de Program, pe care il vom lansa anul viitor si care se va adresa pacientilor cu afectiuni oncologice, care se vor trata in spitalele de stat, a declarat Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana, de Ministerul Sanatatii.

Banicioiu a mai precizat  ca Ministerul Sanatatii (MS) a semnat in acest sens un Acord cu Banca Mondiala, iar din toamna se va incepe un Program national de radioterapie care va fi finalizat in cel mult un an si jumatate.

Vom termina, dupa calculele mele, pentru ca vom avea si sprijinul autoritatilor locale, suntem in cateva puncte destul de avansati, la nivelul finalizarii de constructie de buncare. Practic, cred ca intr-un an, un an si jumatate, vom reusi sa acoperim mare parte din solicitari”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 

ionita-dusa-banicioiuProvocat insa de jurnalistii aflati la eveniment, ministrul Banicioiu a avut curajul sa promita ca Daca, intr-adevar, acest program, intr-un an si jumatate din toamna asta, nu este functional, imi dau demisia”, a spus Banicioiu, citat de Mediafax, fara a omite sa intrebe cum vor fi trasi la raspundere predecesorii sai din ultimii 25 de ani.

Potrivit ministrului Sanatatii, in acest moment sunt functionale aparate de radioterapie la Institutul Oncologic, la Institutul Fundeni si la Spitalul Coltea, in timp ce la Spitalul Elias „avem o problema, sursa de cobalt este stricata momentan, si tocmai prin acea Ordonanta 2, care a fost respinsa de presedinte, facusem modificarile pentru a face noi, direct, finantarea, Spitalul Elias fiind in subordinea Academiei si Spitalul Militar”, a mai spus Banicioiu.

In ceea ce priveste listele de asteptare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pe care sunt trecuti bolnavii care au nevoie de terapie cu citostatice, ministrul Sanatatii a declarat ca „in Romania au fost liste de asteptare intotdeauna”, dar „daca vrem sa fim corecti, dupa celebrul an 2010, cand lista de asteptare era undeva la un an, in cele patru luni de cand sunt ministru, lista de asteptare a ajuns la o luna si jumatate”, la ora actuala fiind pe listele de asteptare in jur de 500 de pacienti.

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*