Un medic militar a murit la datorie in accidentul aviatic de la Sibiu

22 noiembrie 2014 | 6 comentarii |

Elicopterul prabusit, la bordul caruia se afla, era o aeronava adaptata pentru misiunile de evacuare medicala a ranitilor de pe campul de lupta sau, in caz de pace, a victimelor unor catastrofe naturale ori ale unor accidente grave.

 

Elicopter Medevac IAR 330 Puma

Elicopter Medevac IAR 330 Puma

Inceput sub auspicii tragice, cu accidentul aviatic din Apuseni, in urma caruia pilotul Adrian Iovan si studenta la medicina militara Aura Ion si-au pierdut viata, dupa ce avionul in care se aflau s-a prabusit in timpul unei misiuni medicale, anul acesta se incheie (sa speram ca nu vor mai fi evenimente de acest fel) cu o noua tragedie care face victime in randul salvatorilor de vieti.

Ieri, in judetul Sibiu, a avut loc un nou accident aviatic, in urma caruia opt militari au decedat si alti doi au fost grav raniti. Este cea mai mare tragedie pe care a suferit-o Armata Romana pe timp de pace. Elicopterul cu care participau la un exercitiu s-a prbusit si a luat foc, la aproape 20 de kilometri de poligonul de la Cincu, acolo unde trebuia sa aterizeze. Elicopterul de tip IAR 330 Puma era special echipat pentru a indeplini misiuni de evacuare medicala, fiind una dintre cele 7 aeronave de acest tip aflate in dotarea Armatei Romaniei. Aparatul de zbor era un fel de sectie ATI aeropurtata, doata cu echipamentele necesare stabilizarii si mentinerii in viata a ranitilor adunati de pe campul de lupta sau victimele unor accidente grave ori calamitati.

 

elicopterPe timp de razboi, elicopterele de tip Medevac sunt solicitate din zonele in care au loc lupte, pentru a se deplasa si a asigura evacuarea ranitilor pe care ii transporta apoi la cele mai apopiate spitale. Pe langa personalul de zbor, elicopterele sunt deservite si de personal medical, medici militari si soldati cu pregatire medicala, ce au misiunea de a-si recupera camarazii raniti din zonele cele mai fierbinti de pe campul de lupta si a le acorda primul ajutor medicalizat. Elicopterul prabusit ieri avea la bord un echipaj format din 10 persoane si decolase de la Campia Turzii, urmand sa aterizeze in poligonul de la Cincu, pentru a participa la un exercitiu. Din pacate, nu a mai ajuns la destinatie, prabusindu-se la marginea unei paduri, la granita dintre judetele Mures si Sibiu. Dupa impactul cu solul sau, conform  declaratiilor unor martori, inca inainte de a se prabusi, elicopterul a luat foc, iar cei mai multi dintre membrii echipajului nu au mai putut scapa din epava cuprinsa de flacari.

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Doar capitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana si maistrul militar Valentin Bora au reusit sa se salveze, ei fiind singurii supravietuitori, dupa ce au fost proiectati, in timpul impactului, in afara aparatului de zbor.

Ceilalti membri ai echipajului si-au pierdut viata inainte ca echipele de interventie trimise la locul accidentului sa le poata acorda vreun ajutor.

La fel ca in cazul avionului prabusit in Apuseni, si acum, localnicii s-au mobilizat si au venit sa ajute. Li s-au alaturat si cativa voluntari cu masini de teren de la un club de offroad.

La fata locului s-a deplasat si ministrul Apararii, Mircea Dusa, insotit de o comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene, precum si ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Cei zece militari erau printre cei mai buni din bransa lor: piloti, maistri militari si un medic militar, toti tineri si curajosi, antrenati sa salveze vieti.

Printre cei cazuti in misiune s-a aflat, asa cum am spus, si capitanul medic Rares-Cosmin Moldovan, care avea 34 de ani, era casatorit si tata al unui copil.

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Alaturi de medicul militar au pierit, in timpul tragediei, alti sapte camarazi, pregatiti special pentru a veni in ajutorul semenilor:

comandorul Artur-Grigore Palfi, 46 de ani, casatorit, un copil,

capitanul Razvan-Aurel Moldovan, 29 de ani, casatorit,

sublocotenentul Andrei-Catalin Apostol, 25 de ani, necasatorit,

maistrul militar cls. I Paul Badescu, 41 de ani, necasatorit,

militar cls. II Dorin Fodor, 43 de ani, casatorit, doi copii,

maistrul militar cls. III Vasile-Marian Gadalean, 33 de ani, necasatorit, un copil,

maistrul militar cls. III Constantin-Dorin Filip, 30 de ani, necasatorit.

Cele opt trupuri neinsufletite au fost duse la IML Sibiu, unde, se pare, toti medicii legisti din municipiul Sibiu au fost chemati de acasa pentru a face, in noaptea de vineri spre sambata autopsiile celor opt militari, in vederea stabilirii cauzelor decesului.

La acest moment se desfasoara o ancheta pentru a se stabili imprejurarile si cauzele care au dus la producerea tragediei, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Militar Cluj.

Toate unitatile militare din tara si cele dislocate in afara teritoriului national vor organiza, luni, ceremonii militare si religioase de comemorare a celor opt militari care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de vineri, informeaza MApN.

 



Comentarii (6)

  1. Valentin Zarnescu spune:

    E o pierdere pentru toata tara, moartea celor 8 militari la datorie.
    Dumnezeu sa-i duca in Rai!
    Condoleante familiilor celor disparuti.

  2. Carmen C. spune:

    Condoleante familiilor! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

  3. Adelina Spirea spune:

    Condoleante familiilor greu incercate!!! Dumnezeu sa le presare drumul cu lumina!!!

  4. Carmen Horoias spune:

    Sincere condoleanțe familiilor! Cumplit….no comment!

  5. Meluzina Ciobanu spune:

    Sincere regrete…

  6. Paula Ciltu spune:

    Condoleante familiilor! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

Adaugati un comentariu


 

*