O noua aeronava in dotarea SMURD

23 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Avionul de tip Cessna Citation V va fi pilotat de piloti ai Scolii Superioare de Aviatie Civila si va fi deservit de personal medical de urgenta de la Spitalul Clinic de Urgenta din Capitala.

 

Aeronava tip Cessna Citation

Aeronava tip Cessna Citation

Flota aeriana a SMURD s-a imbogatit, incepand de ieri, cu o noua aeronava. Este voba despre un avion Cessna Citation V, aflat in proprietatea Ministerului Administretiei si Internelor. Conform unei ordonante aprobata luni de Executiv,  avionul va fi folosit de catre SMURD in scopuri umanitare, salvare de vieti omenesti, medico-sanitare, cautare-salvare victime accidente sau persoane aflate in stare de dificultate si zboruri speciale.

Operator al aeronavei a fost desemnata Scoala Superioara de Aviatie Civila din subordinea Minsterului Transportului, in acest sens fiind facuta o derogare de la Legea privind reforma in domeniul Sanatatii care prevede ca „Ministerul Afacerilor Interne este desemnat singurul operator aerian pentru serviciile mobile de urgenta, reanimare si descarcerare”. Odata cu repartizarea aeronavei catre SMURD, 6 piloti si 12 membri de personal tehnic nenavigant din cadrul Inspectoratului General de Aviatie au intrat intr-un proces de pregatire pentru acest aparat de zbor, urmand ca la finalizarea acestuia sa indeplineasca misiunile de zbor. Pana atunci, sarcina a fost atribuita pilotilor din cadrul Scolii Superioare de Aviatie Civila, institutie desemnata in prezent operatorul avionului.

 

avionul-smurdIn ceea ce priveste personalul medical care va efectua zboruri cu aceasta aeronava, pentru a ajunge la diferite urgente, acesta va proveni din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, institutia fiind desemnata prin Ordonanta de urgenta operatorul medical al aeronavei. In aceasta calitate, unitatea medicala va fi responsabila cu asigurarea personalului de specialitate pentru acordarea asistentei medicale de urgenta. Conform unui comunicat de presa, structurile de aviatie ale Ministerului Afacerilor Interne nu au posibilitatea sa asigure pregatirea personalului aeronautic navigant si nenavigant tehnic necesar operarii aeronavei Cessna Citation V seria 560-0200, intrata in proprietatea MAI in baza unui contract de sponsorizare, in conditiile acestea considerandu-se util ca aeronava sa fie pusa la dispozitia SMURD. Costurile de operare a aeronavei, inclusiv cel al inmatricularii si introducerii aeronavei in certificatul de operator aerian al Scolii Superioare de Aviatie Civila, vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

In afara de aceasta aeronava, Inspectoratul General de Aviatie al MAI are in operare avionul medical Piper Cheyenne III si 19 elicoptere, aeronave aflate in orice moment la dispozitia SMURD.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*