ISU Buzau a primit prima data dupa 28 de ani ambulante si alte autospeciale de interventie noi

 

Dotarea institutiei cu mijloace de interventie noi a fost posibila datorita unui program Regio accesat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Sud-Est, in care Buzaul este reprezentat de Consiliul Judetean.

 

smurd S-a incheiat oficial, astazi, la Buzau, programul Regio prin care s-a urmarit achizitionarea de echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si in cazul urgentelor medicale. Programul s-a desfasurat pe parcursul a 39 de luni, pe langa Buzau fiind implicate toate celelalte cinci judete din regiunea Sud-Est, care in 2010 au pus bazele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Sud-Est, in scopul accesarii fondurilor europene. Prin intermediul Consiliilor Judetene din Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea au fost demarate demersurile necesare, iar din 2011 s-a inceput implementarea proiectului, in valoare totala de peste 46,3 milioane de lei. Din acesti bani au fost achizitionate ambulante pentru SMURD, autospeciale pentru descarcerari grele, autospeciale pentru stingerea incendiilor, autospeciale pentru interventii la accidente colective si autospeciale de cercetare in cazul accidentelor nucleare, bacteriologice si chimice, care au fost distribuite, in functie de necesitati, inspectoratelor pentru situatii de urgenta din cele sase judete.

 

smurd 2In cadrul proiectului, Buzaul a beneficiat de 10 autospeciale care se afla in prezent in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), putand fi trimise oricand la interventie. Printre acestea se numara si trei ambulante care au intrat in dotarea SMURD, doua dintre ele fiind ambulante de prim-ajutor si cea de-a treia, special echipata pentru reanimare. In cadrul conferintei de presa organizata in urma cu putin timp, cu prilejul incheierii programului european, colonelul Danut Nicolae, comandantul ISU Buzau a declarat ca „este prima oara in 28 de ani cand unitatea este dotata cu autospeciale de interventie noi”, mentionand ca pana nu de mult, echipajele se deplasau la incendii cu vechile autospeciale, fabricate in anii ‘80. De asemenea, datorita celor 3 ambulante noi primite in cadrul programului, capacitatea de interventie a SMURD a crescut, iar paramedicii vor putea ajunge mai repede la pacientii care au nevoie de ajutor.

 

2014-03-03 12.38.23De fapt, reducerea timpilor de interventie a fost si unul din obiectivele urmarite, la nivelul judetului acest scop fiind atins. Timpul de interventie in mediul urban a scazut de la 15 la 10 minute, iar in mediul rural, de la 45 la 35 de minute.

Cu prilejul aceleiasi conferinte de presa de incheiere a proiectului,, secretarul Consiliului Judetean Buzau, Laurentiu Gavrila, a declarat ca „investitiile nu se vor opri aici, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Sud-Est intentionand sa initieze o a doua faza a proiectului. Aceasta vizeaza obtinerea unei noi finantari, de 4,5 milioane de euro, din care sa se achizitioneze noi echipamente de interventie, ISU Buzau urmand sa mai primeasca astfel o autoscara cu nacela si o autospeciala de medie capacitate pentru stingerea incendiilor”.

Acestea ar urma sa se alature celor trei ambulante SMURD, celor trei autospeciale de stingere de medie capacitate, autospecialei pentru descarcerari grele si celor trei autospeciale de stingere de mare capacitate, primite pana acum de ISU Buzau, dupa 28 de ani in care vechile autospeciale au fost exploatate la maxim.

 

elicopter SMURDFara legatura cu programul finalizat de CJ Buzau, dar tot cu referire la interventiile medicale de urgenta ale SMURD, secretarul de stat Raed Arafat a anuntat, ieri, ca in cursul lunii viitoare sunt sanse sa fie adus la Galati un elicopter SMURD, care va deservi si judetele invecinate Braila, Tulcea, Buzau, Vrancea, dar si Republica Moldova. Singura conditie este ca autoritatile galatene sa efectueze toate demersurile pentru finalizarea infrastructurii necesare, prin construirea unui hangar special pentru elicopterul ce urmeaza sa fie adus aici, locul de aterizare fiind deja asigurat la  heliportul de la Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Galati. Totodata, elicopterul SMURD ce va urma sa deserveasca si Buzaul va fi trimis sa intervina atunci cand va fi nevoie, si in cazul accidentelor grave de pe Autostrada Soarelui.

Tot in aprilie, Ministerul Sanatatii si MAI vor dota si judetul Cluj cu un elicopter SMURD, numarul aparatelor din tara urmand sa ajunga astfel la zece – opt elicoptere la Mures, Bucuresti, Arad, Iasi, Constanta, Craiova, Cluj si Galati si doua avioane, din care unul recent donat de omul de afaceri Ion Tiriac.

 Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Vedeti ca si minunile sunt tot Dumnezeiesti!

Adaugati un comentariu


 

*