112 si cainele din cusca

3 martie 2014 | 3 comentarii |

Francisco StoicaPrima tentatie este sa spui uite domnule ce imagini frumoase! Cine a facut reportajul sa traiasca, a fost inspirat, ce frumoasa este viata… Adica era prezentata o doamna in varsta ce se afla alaturi de fetele dansei, undeva in Italia. Se saturase de singuratate la Bacau, dar nici acolo nu putea sta, nu-mi place la apartament, parca sunt la inchisoare… Si, dupa mai multe secvente a venit si momentul care m-a bulversat. Stiti, am lasat acolo un caine, am dat unei vecine bani sa-i dea de mancare, sa-i cumpere graunte…

Deci, asa s-au invatat batranii nostri. Sa stea acasa la ei, singuri, sa se ataseze de animalul care le ofera afectiune. Sau, cu alte cuvinte, exista un anumit moment in viata cand mai de pret este cainele din curte decat orice altceva. Din pacate se ajunge la asa ceva. Varsta inaintata le da parca puterea batranilor nostri sa stea singuri, parca este o mostenire genetica.

Pentru sanatate se roaga la Dumnezeu, chiar se duc la biserica de cate ori pot, singurul loc unde vad mai multa lume.

Dupa cum spuneam, imaginile pe care le-am descris ar putea parea in regula. O mama care este ingrijita de familie, chiar daca este purtata pe meleaguri italiene. Adevarul crud este ca se demonstreaza de fapt incapacitatea statului nostru de a avea o minima grija fata de batranii singuri. Stat care ar trebui sa fie inchis pentru o luna intr-o garsoniera, lasat in postura unei persoane de varsta a treia, neajutorata, cu sanatatea la pamant, cu bani putini, slabita, atat de slabita incat nici sa strige dupa ajutor nu are putere si tocmai de aceea sta cu usa deschisa, pentru orice eventualitate…

Cand s-au desfiintat spitale, spuneau oamenii politici ca vor fi transformate in camine pentru batrani, asistate medical. Povesti! Nu am vazut decat imagini cu camine ale groazei, unde persoanele de acolo erau tinute in conditii de cosmar.

Dincolo de ruperea USL-ului, de candidatura lui Tariceanu, de povestea Elodiei, de procese peste procese, de povesti din puscarii, de coabitari, de pretul benzinei, de scandaluri din spitale, exista o Romanie batrana si parasita, cu milioane de locuitori, oameni lasati de izbeliste, care au renuntat la stat si impart putina mancare pe care o au cu caInele din ograda. O Romanie care nu este scoasa in evidenta pentru ca ar costa prea mult refacerea ei.

Culmea este ca cei aflati inca in putere pleaca pe meleaguri straine, pentru a ingriji batranii altora, lasandu-i pe ai lor singuri. Si daca ar fi o lege care sa reglementeze aceste lucruri, de unde bani sa platesti pe cineva pentru a avea grija de un neajutorat?

Toate se leaga periculos, toate sunt in ceata, asistenta medicala la domiciliu este o raritate, batranii de o anumita varsta stiu ca in spital nu li se mai face mare lucru daca se duc singuri, cu buzunarele goale… Doar norocosii mai dau peste binevoitori, dar pe langa binevoitori totul costa.

Este o Romanie tinuta parca la secret, a batranilor care de fapt au creat o baza din care se tot fura de ani si ani. Doar 112 ii mai ajuta, uneori prea tarziu!

 

 

 


Categorii: Comunitate, Editorial

Comentarii (3)

 1. Elena Manea spune:

  Este o ROMANIE care, nu stiu de ce, trebuie tinuta nu in CEATA ci in INTUNERIC total!
  Tind sa cred ca nu doar noi si politicienii nostri corupti suntem de vina, ci (vorba lui Ceausescu) AGENTURILE, GUVERNELE, MAFIILE STRAINE. Dar DE CE?

 2. Meluzina Ciobanu spune:

  Da …o realitate trista… Pe mine personal ma afecteaza… Nu pot face mare lucru… Pot doar sa le acord aceeasi atentie cand trec prin “fata” mea… Cat despre 112…cred ca sigur cainele ajuta mai mult…?!

 3. Gina Stanciu spune:

  Frumos articol. Putin rupt de realitate. Este bine sa cunoastem exact ce se ofera in asistenta medicala si sociala in tarile UE ( legislatie)

Adaugati un comentariu


 

*