Tratament prin SMS

18 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Francisco Stoica500.000 de romani ar trebui sa dea un SMS care inseamna doi euro pentru a se strange milionul necesar dotarii unui spital cu cele necesare pentru a salva mai multi copii. Pentru a nu-i mai trimite in strainatate. Cererile de genul acesta curg pe canalele media. Sprijinul necesar apare de ici sau de acolo, iesind in evidenta cei cu inima buna, fie ca sunt ei saraci sau nu.

Initiativele de felul acesta sunt binevenite. In urma lor nu de putine ori copiii bolnavi isi recapata zambetul, merg la scoala sau redescopera frumusetea jocului cu cei de seama lor.

Una dintre probleme este prin ce trec parintii. Ei se adreseaza, probabil, mai intai statului. Apoi intreaba in stanga si in dreapta de unde ar putea face rost de banii necesari pentru a duce pe cel bolnav la un spital in strainatate. Cum o fi oare sa ai o boala grava si sa astepti sa se adune cat mai multe SMS- uri cand trecerea timpului poate fi fatala?

Eu unul mi-as dori ca mersul lucrurilor sa fie altul. Casa de Asigurari de Sanatate sa iasa in media si sa spuna: Avem in acest moment atatia bani si nu ne ajung pentru pentru cazuri grave. Din acest motiv solicitam sprijinul populatiei. Dar Casa tace. Probabil nu are fonduri suficiente. Probabil cineva a luat bani de acolo in alte scopuri si noi nu trebuie sa stim. Si tot probabil, or fi bani dar nu este vointa si rapiditate in rezolvarea unor cazuri.

Lipsa de transparenta duce la aparitia intrebarilor. Daca eu fac o donatie dar statul rade in spatele meu? Daca pana si banii acestia nu ajung unde trebuie si este de fapt vorba de o alta sarlatanie? Desigur, exista un caracter benevol in toate acestea, nu-ti baga nimeni mana in buzunar si nu trebuie sa-ti para rau de hotararea pe care o iei. Dar nu trebuie sa lasam arbitrariul sa se joace acolo unde trebuie sa intervina rigoarea si seriozitatea.

Sanatatea oamenilor este o chestiune prea serioasa si destul de bine gandita scriptic. Adica legile exista, dar se aplica numai daca… exista fondurile necesare. Deci, daca ar fi sa depindem de o perfuzie douazeci de ani si la un moment dat nu ar mai fi bani, adio! Sau astepti cate doi euro prin SMS. Sau dai telefoane la milionarii Romaniei, poate se indura vreunul. Intre timp, stai cu ochii pe perfuzie, sa vezi cate minute de viata mai ai. Desi ai cotizat, ani in sir, pentru sanatatea ta.


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*