Exportul sanatatii private
A aflat, in sfarsit, si domnul ministru al Sanatatii ca din exportul serviciilor medicale se pot scoate beneficii frumoase! Si mai ales ca operatorii privati valorifica aceasta sansa inca de acum 15-20 de ani. Ca romanii plecati la munca in strainatate nu si-au permis sa-si trateze dantura sau sa-si faca investigatii in tarile in care si-au „vandut” forta de munca, din cauza preturilor cu mult mai mari din tarile respective si au adus valuta forte cabinetelor si laboratoarelor medicale romanesti. Si tot ei au facut lobby printre straini acestor servicii din Romania, in timp ce eutoritatile au avut, se pare, alte interese.
Ieri, la conferinta internationala Turismul de sanatate – provocari si oportunitati, dr. Vasile Cepoi a descoperit ca ministerul pe care il conduce are aceasta oportunitate, a valorificarii turismului medical. Si a spus ca are in vedere stimularea de servicii medicale de calitate in turismul de sanatate. Cum? Ei… asta-i alta poveste, pentru ca domnul ministru, stiind ca ograda pe care o pastoreste este vai de mama ei, s-a repezit in curtea altora. A operatorilor privati din sanatate, pentru care calitatea serviciilor inseamna profit. Si a dat exemplu cabinetele si clinicile de medicina dentara, sector al medicinii romanesti care s-a dezvoltat cel mai rapid si mai puternic in ultimii 20 de ani.
Si-a amintit, in sfarsit, domnul ministru, ca avem mult mai multe oportunitati, ca stam pe „un filon de aur” pe care nu stim sa-l valorificam si in care nu s-a investit mai nimic de 20 de ani, ba chiar s-au incercat tot felul de privatizari paguboase.
„Ministerul Sanatatii trebuie sa certifice calitatea serviciilor medicale pe care poate sa le ofere in domenii precum balneologie, stomatologie, chirurgie cardiaca. In acest sens sunt in curs de evaluare statiunile balneare”, a descoperit Cepoi „apa calda”.
Pai, pana acum nu s-a stiut ca statiunile balneare din Romania sunt dintre cele care inca de acum 100-200 de ani rivalizau cu cele mai bine cotate din lume? Nu s-a stiut ca izvoarele noastre termale, namolul saprofelic, geriatria dezvoltata de Ana Aslan au reprezentat intotdeauna etalon in domeniu? Si mai ales de ce s-au lasat in paragina aceste bijuterii naturale?
Citeam deunazi intr-o statistica a operatorilor privati din turism (ca si aici tot sistemul porivat s-a dovedit singurul eficient), ca peste 100.000 de straini vin in fiecare an, in tara noastra, pentru a beneficia de servicii de sanatate pe care desi le gasesc si la ei, nu si le permit din cauza preturilor incomparabil mai mari. Cheltuiala medie pe care un strain o suporta venind la tratament in Romania este de aproximativ 800 de euro de persoana, incluzand cazarea si masa. Astfel, Romania castiga aproximativ 80 de milioane de euro anual, desi potentialul ar fi de zece ori mai mare, cifrele aratand aceasta scadere a turismului medical fata de acum 20 de ani. In ultima perioada s-a inregistrat, totusi, o crestere de 5% anual, desi potentialul ar fi de cel putin 100%.
In privinta calitatii unor servicii din spitalele romanesti insa, ministrul Cepoi evita, de fiecare data, sa faca vreo mentiune, afara de cazurile in care medicii nostri, uneori adevarati eroi, fac minuni cu mainile aproape goale, pentru ca nici aparatura performanta, nici medicamente si nici materiale sanitare nu exista. Si nici rasplata pentru asta nu primesc, iar din aceasta cauza ne-au plecat peste 15.000 in strainatate…
In aceste conditii, se pune intrebarea: ce minte luminata accepta mai degraba sa platim milioane de euro, din banii colectati obligatoriu la fondul romanesc de sanatate, pentru serviciile medicale la care romanii s-au abonat in ultima vreme in Ungaria, Austria, Germania sau Israel, decat sa investeasca in propriul sistem si sa determine strainii sa-si descarce pungile la noi?
Si ce interese sunt la mijloc, daca nici macar o lege nu suntem capabili sa promovam?!…