Peste 1.600 de buzoieni, atinsi de viroze si pneumonii in ultima saptamana

18 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Vaccinarea antigripala ar putea incepe abia la sfarsitul acestei luni. Ministerul Sanatatii recolmanda populatiei ca in aceasta perioada, cu fluctuatii mari de temperatura, sa asculte sfatul medicilor si sa respecte regulile de igiena, astfel incat sa se evite imbolnavirea.

 

Sezonul virozelor si pneumoniilor a debutat in forta, atat la nivel national, cat si in randul buzoienilor. Vremea capricioasa, cu temperaturi fluctuante, soare „inselator” pe parcursul zilei si frig de cum se lasa seara, a facut ca peste 1.600 de buzoieni sa fie nevoiti sa ajunga la medic cumai in ultima saptamana.

Conform datelor centralizate de Directia de Sanatate Publica (DSP)  Buzau, pe baza raportarilor medicilor din teritoriu „in perioada 8-14 octombrie, au fost confirmate 1.308 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS) si 323 de pneumonii, in crestere fata de saptamana precedenta, cand medicii au diagnosticat numai 239 de persoane afectate de viroze si pneumonii”, a precizat purtatorul de cuvamnt al institutiei, Mihaela Voineagu.

Cei mai vulnerabili s-au dovedit copiii cu varste cuprinse intre cateva saptamani si 14 ani, din categoria carora au fost diagnosticate 1.106 cazuri de ICRS si 217 de pneumonie, tot din aceste categorii facand parte si aproape toate cazurile grave, care au necesitat internare.

Vestea buna ar fi ca desi numarul de viroze si pneumonii din ultima saptamana a fost relativ mare, acestea s-au manifestat in forme usoare, nefiind necesara internarea decat in 9 cazuri de viroza si 26 de pneumonie si nici nu a fost inregistrat vreun caz de gripa. Mai ales ca despre imunizare antigripala nici nu poate fi vorba pana la sfarsitul acestei luni, Ministerul Sanatatii aflandu-se abia in perioada de derulare a procedurilor de contractare a serului gripal din strainatate, Institutul Cantacuzino nemaiavand voie sa produca vaccinuri pentru acest sezon.

Anul acesta, potrivit catagrafierii personelor care pot fi usor rapuse de virusul gripal, DSP Buzau a identificat 30.000 de persoane care ar trebui imunizate in cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii care va incepe, cel mai probabil, la inceputul lunii viitoare si se va derula, ca si in anii trecuti, prin intermediul cabinetelor de medicina primara si spitale.

Prioritate la avccinare vor avea persoanele cu varsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copiii si batranii institutionalizati, gravidele si personal medical sau cel din centrele de asistenta sociala.

Anul trecut, 29.400 de doze de vaccin au fost disponibile pentru populatia Buzaului, dar numai 17.955 de doze au fost folosite, inumizarea fiind sistata la sfarsitul lunii ianuarie, cand a aparut suspiciunea ca serului i-ar lipsi o componenta care i-ar fi garantat eficienta.

La nivel national, potrivit datelor raportate de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, numarul total de cazuri de infectii respiratorii a fost de peste 70.000, in crestere cu 25% fata de saptamana precedenta.


Adaugati un comentariu


 

*