Vaccinul antigripal intarzie dar e pe „teava”

15 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii spune ca esrte in curs de finalizare procedura de achizitionare a un million de doze de vaccine, pentru anul acesta.

 

Vaccinarea antigripala, care trebuia sa inceapa in urma cu doua saptamani, sau cel mai tarziu pe 15 octombrie, va fi posibila probabil la inceputul lunii viitoare. Din cauza suspendarii dreptului de fabricatie a Institutului Cantacuzino, imunizarea sezoniera din aceasta iarna se va realiza cu vaccin din import, ca si celelalte vaccinari obligatorii, pentru care Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa apeleze la piata europeana.

Printr-un comunicat de presa remis astazi, Ministerul Sanatatii transmite ca va utiliza si in acest sezon un milion doze de vaccin gripal  pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire in cadrul campaniei anuale gratuite de vaccinare antigripala, dar ca achizitia nu a fost inca facuta, procedurile fiind in curs de finalizare.

Suntem in curs de finalizare a procedurilor de achizitie a vaccinului gripal necesar imunizarilor. Ministerul Sanatatii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimarilor noastre, vom putea incepe campania la sfarsitul acestei luni”, au declarat specialistii de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii, intr-un comunicat de presa pentru Sanatatea Buzoiana .

In cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, care se va derula ca si in anii trecuti prin intermediul cabinetelor de medicina primara si in unitatile sanitare cu paturi, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor OMS si ECDC, se mai precizeaza in comunicatul amintit.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca in aceasta perioada, cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor.

Judetul Buzau, potrivit catagrafiilor persoanelor vulnerabile, pe baza carora s-au facut imunizari in anii anteriori, indica necesitatea imunizarii a cel putin 30.000 de persoane.

Anul trecut, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica Buzau, 29.400 de doze de vaccin au fost la dispozitia persoanelor vulnerabile, dar numai 18.000 de doze au fost valorificate, pentru ca la sfarsitul lunii ianuarie, campania de imunizare a fost sistata, existand suspiciunea ca serului i-ar lipsi o componenta care i-ar fi garantat eficienta. Dozele de vaccin ramase au fost distruse.

Ministerul Sanatatii spune ca activitatea virozelor respiratorii este, la nivel national, de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara tendinta de crestere semnificativa si fara probe pozitive pentru virusurile gripale.

Conform datelor raportate de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, in saptamana 1-7 octombrie 2012, numarul total cazuri de infectii respiratorii este de 52 414, in scadere cu 25% fata de saptamana precedenta.


Adaugati un comentariu


 

*