Doar trei medici dentisti pentru 12.000 de locuitori, in Delta Dunarii

Cel de-al treilea cabinet se va deschide curand in localitatea Sfantu Gheorghe, urmand a fi deservit de un medic venit de la Arad.

 

delta dunariiRenumita in lume pentru frumusetea si unicitatea sa, Delata Dunarii este o zona in care problemele nu lipsesc iar domeniul Sanatatii nu face exceptie. Din cauza izolarii, a faptului ca in unele localitati nu se poate ajunge decat pe apa si a lipsei unor conditii decente in care sa-si poata desfasura activitatea, multi medici evita sa profeseze in localitatile din Delta. Doar cativa temerari s-au incumetat sa lucreze aici.

Nici in privinta cabinetelor stomatologice lucrurile nu stau mai bine, pana nu de mult, in intreaga Delta existand doar doua astfel de dispensare, unul la Sulina si altul la Chilia Veche. In curand insa, acestora li se va adauga un al treilea, care va fi deschis in localitatea Sfantu Gheorghe. Cabinetul a primit de curand autorizatie de functionare din partea Directiei de Sanatate Publica Tulcea, Laurentia Militaru, directoarea institutiei, precizand ca acest cabinet are dotarea corespunzatoare cerintelor de sanatate publica in vigoare, si exprimandu-si speranta ca astfel de cabinete vor mai aparea in Delta, numarul lor fiind total insuficient chiar si pentru populatia totala, care numara aproximativ 12.000 de suflete, ce sa mai vorbim despre turisti…

 

cabinet stomatologicInfiintarea cabinetului stomatologic de la Sfantu Gheorghe a fost o initiativa locala, primaria localitatii facand mari eforturi pentru a realiza acest demers. Mai intai a fost gasit un spatiu care a fost reabilitat, dupa care acesta a fost utilat cu un scaun stomatologic primit ca donatie. Scaunul era insa incomplet, asa ca a fost imbunatatit cu ajutorul unor sponsorizari, fiind adus la standardele necesare, iar cabinetul a primit astfel aprobarea de functionare din partea DSP. Surpriza cea mare a venit din partea medicului, care este originar tocmai din Arad si a acceptat sa parcurga tara de la un capat la altul pentru a profesa in localitatea din Delta. Initiativa sa a fost laudata si de sefa DSP care a precizat ca „decizia doctorului stomatolog de a ramane in localitate pentru o perioada mai mare de timp ne incurajeaza demersurile pe care continuam sa le facem pentru a atrage doctori in localitatile din Delta Dunarii, macar in perioada sezonului estival”.

 

sanatatea-copiilor-din-delta-dunariiProblema pe care trebuie sa o rezolve acum autoritatile locale este cea a locuintei medicului stomatolog. Pentru sezonul estival, poate fi gasita o solutie provizorie, insa daca aceasta problema nu va fi rezolvata ulterior, functionarea cabinetului pe perioada iernii este pusa sub semnul intrebarii.

Potrivit statisticilor, in Delata Dunarii traiesc in prezent circa 12.000 de oameni, care au la dispozitie doar trei cabinete stomatologice, unele organizatii sustinand ca 50 la suta dintre copiii care traiesc in localitatile izolate au probleme cu dantura.

Izolarea este o problema serioasa, iar pentru locuitorii comunei, cabinetul stoma­tologic este foarte bine venit, in conditiile in care, pentru orice mica interventie, trebuie sa ajunga la Sulina sau la Tulcea” spune si primarul localitatii Sfantu Gheorghe, Valentin Sidorencu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mariana Faur spune:

    Ii doresc mult succes aradeanului meu in a-si face treaba bine acolo!

Adaugati un comentariu


 

*