UMF Cluj aniverseaza 95 de ani de invatamant medical romanesc in Transilvania

2 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Primul curs de medicina in limba romana a fost sustinut la universitatea clujeana in 1919, de  profesorul Iuliu Hatieganu, cel al carui nume il poarta institutia de invatamant medical.

 

UMF ClujIncepand de astazi, pana la sfarsitul saptamanii, la Cluj se desfasoara, in cadrul celei mai importante institutii de invatamant medical din Transilvania, Ziele Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu. In cadrul evenimentului se va marca implinirea a 95 de ani de cand aici a fost predat primul curs de medicina in limba romana. Se intampla in 1919, la un an de la Marea Unire, sarbatorita ieri. Figura emblematica a acestui moment, considerat inceputul invatamantului medical romanesc in Transilvania, profesorul Iuliu Hatieganu a fost cel care a sustinut primul curs de medicina in limba romana la universitatea care acum ii poarta numele.

Invatamantul superior in Cluj-Napoca dateaza din 1581, iar invatamantul medical, din 1775, insa prima Facultatea de Medicina romaneasca din Transilvania a fost infiintata in 1919, dupa Marea Unire, de profesorul Iuliu Hatieganu. Caracterizat ca un vizionar si patriot desavarsit, acesta a fost si primul decan al facultatii si tot el a stabilit cele cinci functiuni vitale” ale universitatii, care sunt creatia stiintifica, instructia, educatia, viata universitara si extensiunea universitara – valori mentinute si astazi de Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca.

 

UMF ClujPrin eforturi insemnate, intr-un context istoric deloc stabil, Iuliu Hatieganu a reusit sa formeze la Cluj-Napoca o institutie de invatamant medical care sa creeze „spirite critice, sa dezvolte simtul pentru stiinta si cercetare si sa provoace gust pentru experimentare”, dupa cum spunea chiar el.

Intemeierorul UMF Cluj-Napoca, evocat de rectorul de acum al institutiei, prof. univ. dr. Alexandru Irimie, este considerat parintele medicinei din aceasta parte de tara, din Transilvania. Impreuna cu o echipa de corifei, acesta a reusit sa faca din scoala romaneasca de medicina clujeana o scoala stimata, recunoscuta atat in tara, cat si in strainatate. Aceasta este mostenirea uriasa pe care o ducem mai departe prin realizarile, performanta si profesionalismul dascalilor si studentilor nostri de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca”.

Dupa 95 de ani de la prima prelegere medicala in limba romana din Transilvania, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca se caracterizeaza printr-o activitate stiintifica si didactica la cel mai inalt nivel, fiind una dintre cele mai reputate universitati medicale din Romania, dar si un reper european in acest domeniu.

 

UMF Cluj NapocaInstitutie de invatamant superior dinamica, moderna, cu o oferta universitara complexa, UMF Cluj-Napoca se remarca prin accentul pus pe partea practica. In cadrul universitatii, invatamantul teoretic este completat prin realizarea Centrului de Aptitudini Practice si Simulare in Medicina, cu o investitie de anvergura de peste cinci milioane de euro. Studentii au astfel oportunitati de invatare si antrenament la standarde internationale pentru practica medicala.

Creatia universitara, unul dintre principiile profesorului Iuliu Hatieganu, se regaseste in prezent la UMF Cluj-Napoca printr-o intensa activitatea de cercetare stiintifica, realizata in conditii europene, la Centrul de Cercetari de Genomica Functionala, Biomecanica si Medicina Translationala, poate cel mai modern centru de acest gen din mediul universitar romanesc.

Viziunea lui Iuliu Hatieganu a depasit insa barierele medicinei, prin implicarea sa in viata socio-culturala. Printre multe initiative cu impact social, acesta a coordonat filiala clujeana a Asociatiei Transilvanene pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman – ASTRA, a infiintat Parcul Sportiv care acum ii poarta numele, precum si Societatea Sportiva a Studentilor Universitari, fondatoarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Aceasta misiune sociala se regaseste si astazi la UMF Cluj-Napoca, prin programele culturale extracurriculare variate.

 


Adaugati un comentariu


 

*