Reactii la declaratiile lui Raed Arafat privind doctoratul

13 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Recent, secretarul de stat a declarat ca doctoratul in domeniul medical a devenit o formalitate fara valoare. Profesorul Alexandru Irimie, presedintele Asociatiei Universitatilor de Medicina din Romania critica aprecierile lui Arafat.

 

Foto: M.Tripon

Foto: M.Tripon

Afirmatiile secretarului de stat Raed Arafat, legate de doctoratul in domeniul medical, facute de la tribuna Galei Studentilor Romani din Strainatate, nu au ramas fara ecou. La scurt timp,  Asociatia Universitatilor de Medicina din Romania a reactionat, criticand afirmatiile secretarului de Stat si pledand pentru oportunitatea mentinerii obligativitatii sustinerii examenului de doctorat de catre toti specialistii care isi doresc o cariera universitara.

Invitat joi, 8 ianuarie la cea de-a sasea editie a Galei Studentilor Romani din Strainatate, medicul Raed Arafat a alocat cea mai mare parte a discursului sau problemei doctoratului in domeniul medical. In opinia sa, acest titlu a devenit o simpla formalitate fara valoare, din cauza faptului ca orice medic doreste sa devina cadru universitar si sa le predea studentilor la Medicina, trebuie sa isi ia doctoratul pentru a putea accede la catedra. „Doar prin faptul ca i-am obligat pe toti care fac parte din sistemul de invatamant universitar medical sa detina titlul de doctor, sau, in cazul asistentilor universitari, sa fie cel putin doctoranzi, am generat unele probleme a caror recunoastere nu se doreste”, a precizat medicul Raed Arafat in cuvantul rostit in fata participantilor la Gala.

 

umf-carol-davilaSecrtetarul de stat nu s-a rezumat doar la aceasta afirmatie, continuandu-si pledoaria prin aprecieri critice referitoare la obligativitate, care ar fi ridicat artificial nivelul cadrelor din invatamantul universitar medical, in detrimentul calitatii pregatirii de care beneficiaza studentii. Scoala doctorala, a devenit, in opinia sa, o importanta sursa de venituri pentru universitati, insa acest lucru nu face decat sa ii impovareze pe tinerii medici care aspira la o cariera universitara, prin faptul ca acestia trebuie sa achite sume imense, in cazul in care nu sunt bursieri, pentru a-si obtine doctoratul. Cu toate ca multi dintre ei nu aspira neaparat la acest titlu, sunt obligati sa il obtina pentru a putea preda studentilor.

Raed Arafat a oferit chiar exemplul personal, aratand ca „dupa mai mult de opt ani de activitate in invatamant in domeniul medical de urgenta intr-o universitate de prestigiu din Romania, a trebuit sa plec pentru ca mi s-a spus ca o sa reduc punctajul universitatii prin faptul ca eu nu am doctorat. Iar intre a face doctoratul pe genunchi sau sa mi-l faca altcineva ori a pleca, am hotarat sa plec”.

 

Alexandru Irimie

Alexandru Irimie

Cum spuneam, aceste afirmatii au avut un puternic ecou in mediul universitar medical, ai carui reprezentanti au luat pozitie fata de declaratiile lui Raed Arafat, in prezent cadru didactic universitar la UMF Iasi, unde a fost primit desi nu are doctorat.

Reactia la respectivele declaratii a venit din partea Asociatiei Universitatilor de Medicina din Romania, prin vocea presedintelui Alexandru Irimie, care sustine ca obligativitatea tinerilor medici, viitoare cadre didactice, de a fi doctoranzi si de a sustine doctoratul, conform legislatiei in vigoare, este un concept european la care toate Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania au subscris. Intr-un comunicat de presa semnat de Alexandru Irimie se arata ca „cercetarea stiintifica este o componenta importanta a misiunii Universitatilor de Medicina si Farmacie. In ultimii ani, doctoranzii au publicat un numar mare de lucrari stiintifice in reviste reputate, facand invatamantul medical romanesc vizibil pe plan international. A considera doctoratul in medicina o formalitate este inadecvat. Explicatia este simpla: educatia in medicina trebuie efectuata de cadre didactice competente, avand calitati atat de formator cat si de cercetator. In plus, doctoratul si implicit formarea ca cercetator, sunt obligatorii pentru ca genereaza un spirit critic si inovator, necesar oricarui cadru didactic”.

 

UMF ClujReferindu-se la afirmatiile lui Raed Arafat, conform carora scoala doctorala a devenit o sursa important de venituri pentru universitatile de medicina, Alexandru Irimie sustinut ca aceste institutii au facut eforturi pentru obtinerea de fonduri pentru granturi si burse de cercetare doctorala generos finantate. „Aceste burse sunt doar un aspect al eforturilor institutiilor academice de a obtine resurse in interesul cercetarii. Consideram ca in declaratiile aparute recent in presa pe aceasta tema, se suprapun domenii diferite: cel al medicinei practice, care nu presupune obligativitatea doctoratului, cu cel academic. Obtinerea titlului stiintific de doctor in medicina este obligatorie pentru o buna selectie a cadrelor didactice din invatamantul medical, cel romanesc fiind reputat si recunoscut pe plan international. Experienta Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania arata ca desfasurarea cercetarii doctorale in formatul actual, sub indrumarea unor conducatori de doctorat cu prestigiu stiintific, are performante reale si rezultate dovedite” se mai arata in comunicatul Asociatiei Universitatilor de Medicina din Romania.

Trebuie precizat faptul ca Alexandru Irimie, presedintele acestei asociatii, este totodata si rectorul UMF Cluj, universitatea la care Raed Arafat a predat timp de 8 ani si de unde a fost nevoit sa plece dupa ce, conform propriilor afirmatii, i s-a sugerat ca reduce punctajul universitatii prin faptul ca nu are doctorat, continuarea activitatii didactice aici fiindu-i conditionata de obtinerea acestui titlu.

 


Adaugati un comentariu


 

*