Hepatita trimite Romania din nou la coada Europei

7 noiembrie 2012 | 1 comentariu |

„Indexul European de Peformanta in Tratarea Hepatitei” ne situeaza pe pozitia 25 intre cele 27 de tari membre UE la care s-au adaugat Elvetia, Croatia si Norvegia, in ceea ce priveste nivelul de sceening, tratament si preventie.

 

Dr. Elena Damian

Este aproape un postulat faptul ca suntem codasii europei in ceea ce priveste preventia si tratamentul multor boli grave, in ciuda faptului ca suntem „fruntasi” la numarul de imbolnaviri si la mortalitate.

Index-ul European de Performanta in Tratarea Hepatitei (IEPTH), lansat marti la Bruxelles, a fost prezentat intr-o conferinta de presa si de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO). Documentul compara nivelul de screening, tratament si preventie in cele 27 de state membre al Uniunii Europene, la care se adauga Elvetia, Norvegia si Croatia. Romania se situeaza pe locul 25, cu un punctaj general de 606 dintr-un maxim posibil de 1000, inaintea Cehiei (605), Ungariei (591), Letoniei (583), Estoniei (576) si Lituaniei (555). La polul opus se afla Franta, Slovenia Germania etc. Daca asta ne poate consola cu ceva, Indexul mai arata si faptul ca nicio tara nu a atins punctajul maxim.

Marinela Debu, presedinta APAH-RO, a precizat cu acest prilej ca IEPTH indica faptul ca Romania este deficitara in ceea ce priveste accesul la tratament, preventie si si depistare. Daca sugarii sunt vaccinati in mod curent si astfel sunt protejati impotriva hepatitei aproximativ 90% dintre copii, in ceea ce priveste anumite grupe de risc, respectiv, cele din sfera prostitutiei si a consumului de droguri, nu exista o vaccinare sistematizata.

Referitor la acest subiect, dr. Elena Damian, sefa Sectiei Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau atrage atentia ca „printre factorii de risc ai hepatitei se numara sexul neprotejat, manichiura, pedichiura, piercingul, dar o atentie speciala trebuie acordata transmiterii bolii prin utilizarea de droguri injectabile”.

Pentru adulti, medicamentele de ultima generatie nu sunt disponibile pe piata si nici nu sunt subventionate de sistemul de sanatate.

In Europa, 23 de milioane de cetateni sunt infectati cu virusul hepatitei, iar aproximativ 125.000 de cazuri grave provocate de boli care au legatura cu hepatita sunt raportate in fiecare an, cifra fiind in crestere. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 2 miliarde de oameni din intreaga lume au intrat in contact cu virusul hepatitei B, iar dintre acestia mai mult de 350 de milioane prezinta infectii cronice (pe termen lung) ale ficatului. Aproximativ 150 de milioane de persoane sufera de hepatita cronica C.

In Romania, peste doua milioane de persoane traiesc cu hrpatoita B sau C. In prezent doar 1% dintre cei infectati cu virusul hepatitic B au acces la tratament si sub 1% dintre cei cu virus hepatitic C. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci, cancer hepatic.

Indexul European de Tratare a Hepatitei a fost elaborat de institutul suedez de cercetare Health Consumer Powerhouse (HCP), in numele si finantat de European Liver Patients Association (ELPA), in care este membra si asociatia APAH-RO.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania a lansat, la randul sau, platforma Euro Hepatitis Care Index, un instrument menit sa ajute pacientii si medicii in implementarea unor programe de tratare eficienta a bolilor hepatice.



Comentarii (1)

  1. Ilie Cristian spune:

    In urma cu 4 luni am fost diagnosticat cu Hepatita B. Am folosit diverse tratamente insa cele mai eficiente care m-au ajutat sa neutralizez hepatita virala au fost cele naturiste.

Adaugati un comentariu


 

*