Peste 80% dintre bolnavii cu fracturi osteoporotice nu au posibilitatea diagnosticarii si tratamentului bolii de baza !

5 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Ziua Mondiala a Osteoporozei se desfasoara anul acesta la Bucuresti, sub egida ASPOR si Huston NPA, intre 19 si 21 octombrie.  Medici, farmacisti, bolnavi de osteoporoza si familiile acestora au posibilitatea de a participa la o serie de manifestari stiintifice organizate cu acest prilej.

 

Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR) si compania de comunicare medicala Houston NPA anunta ca in perioada 19-21 octombrie, la Bucuresti, se desfasoara o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiala a Osteoporozei 2012.

De peste zece ani, pe 20 Octombrie, de Ziua Mondiala a Osteoporozei, ASPOR transmite mesaje tintite legate de aceasta boala, incercand in felul acesta sa informeze opinia publica asupra aspectelor particulare ale epidemiei silentioase. Daca in anii precedenti ne-am indreptat atentia asupra alimentatiei corecte, miscarii fizice adecvate, asupra factorilor de risc care conduc la osteoporoza, anul acesta mesajul se contureaza in jurul fracturilor, complicatiile cele mai frecvente intalnite in osteoporoza, anunta organizatorii evenimentului.

 

 In 2012, mesajul International Osteoporosis Foundation este Opreste-te la una! Fa din prima ta fractura – ultima!

Specialistii atrag atentia ca jumatate dintre fracturile de sold spitalizate au ca prim semn o fractura la alt nivel, de aceea prima fractura ar trebui sa fie un semnal de alarma si sa determine o evaluare si tratament adecvat daca se impune.

Tot medicii arata ca din pacate, in majoritatea spitalelor se rateaza captarea acestei prime fracturi, consecinta fiind un viitor de suferinta pentru bolnavul afectat.

Peste 80% dintre bolnavii cu fracturi osteoporotice nu au posibilitatea diagnosticarii si tratamentului bolii de baza, a osteoporozei, in ciuda existentei tratamentelor care pot reduce riscul unor noi fracturi cu 30-70%! Recomandam evaluarea riscului de fractura prin testul FRAX ” declara dr. Andrea Ildiko Gasparik – presedinte ASPOR si dr. Salvina Mihalcea – vicepresedinte, in  comunicatul transmis presei in avanpremiera evenimentului.

 

Evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Osteoporozei 2012 sunt structurate astfel:

Ziua de vineri, 19 octombrie este dedicata cadrelor medicale implicate in diagnosticarea si tratarea osteoporozei (in focus: medicina de familie, reumatologie, endocrinologie, balneofizioterapie, kinetoterapie, medicina interna, ortopedie, geriatrie, gerontologie). Conferinta se desfasoara in Bucuresti, la Crystal Palace Ballroom (Calea Rahovei 198 A, sector 5 – zona Piata George Cosbuc), intre orele 15-20, fiind creditata EMC si EFC.

Printre temele care vor fi abordate se numara calitatea vietii bolnavilor cu osteoporoza, monitorizarea pacientului cu osteoporoza in cabinetul medicului de familie, complicatii si comorbiditati, osteoporoza in 2012, teste de depistare a osteoporozei si intrumente de evaluare a riscului de fractura, rolul vitaminei D si al calciului in prevenirea si tratamentul osteoporozei, solutii de stopare a evolutiei osteoporozei, ingrijirea pacientului varstnic cu osteoporoza, tratamentul consecintelor osteoporozei, etc.

Taxele de participare la evenimente sunt cuprinse intre 50 de lei si 100 de lei, in functie de aparteneta la ASPOR, profesia fiecaruia si data la care se achita (inainte sau dupa 10 octombrie)  si  includ mesele, pauzele de cafea, participarea la eveniment, diploma EMC/EFC.

 

Ziua de sambata, 20 octombrie este rezervata persoanelor cu osteoporoza, familiilor acestora, (ne)membrii ASPOR. Participantii vor beneficia de testari gratuite pentru masurarea riscului de fractura. Conferinta are loc in Bucuresti, la Crystal Palace Ballroom (Calea Rahovei 198 A, sector 5 – zona Piata George Cosbuc) intre orele 10-18. INTRARE LIBERA, pe baza inscrierii prealabile la evenimente@houston.ro 0725.221.016, 021-317.09.43.

Printre temele care vor fi abordate sambata: aspecte ale ingrijirii pacientului cu osteoporoza in Romania, adevarat si fals in osteoporoza, programul de prevenire al caderilor, alimentele permise si interzise in osteoporoza, rolul vitaminei D si al calciului in prevenirea si tratamentul osteoporozei, diagnosticul de osteoporoza, rolul exercitiului fizic, recuperarea dupa fractura osteoporotica, evaluarea riscului de fractura, osteoporoza la barbati, tratamentul consecintelor osteoporozei etc.

 

Duminica, 21 octombrie, are loc Miscarea impotriva Osteoporozei! Parcul Copiilor din Bucuresti (sector 4, zona Tineretului), intre orele 10:30-13:30. Activitati fizice in cadrul unui program adaptat persoanelor cu osteoporoza, alaturi de promotorii Zilei Mondiale a Osteoporozei 2012. Participantii vor asista la un program artistic deosebit: spectacol majorete, formatie vocal-instrumentala si multe alte surprize: tombole cu premii, jocuri interactive, etc. Cei interesati vor putea efectua testari gratuite pentru depistarea osteoporozei si pentru masurarea riscului de fractura. PARTICIPARE GRATUITA.

Pentru detalii si inscriere: evenimente@houston.ro  sau la telefoanele: 0725.221.016, 021-317.09.43.Adaugati un comentariu


 

*