Opreste-te la o singura fractura, fa din ea ultima !

17 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Este sloganul sub care anul acesta este marcata Ziua Mondiala a Osteoporozei. In Romania, 1,3 milioane de femei (una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani) se confrunta cu probleme legate de fragilitatea oaselor.

 

Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR) si Compania de Comunicare Medicala Houston NPA organizeaza, in perioada 19-21 octombrie, la Bucuresti, o serie de manifestari stiinifice, prin care este marcata Ziua Mondiala a Osteoporozei 2012, sub  sloganul Opreste-te la una, fa din prima ta fractura: ultima. La eveniment, care se desfasoara sub egida International Osteoporosis Foundation (IOF) si are ca Partener Principal Societatea Romana de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice (SROBMS), vor participa medici interesati de diagnosticarea si stoparea acestei boli, lectori cu experienta in tratarea osteoporozei, precum si pacienti care sufera de aceasta afectiune.

Prof. dr. Mihai Berteanu, prof. dr. Horatiu Bolosiu, conf. dr. Elena Copaciu, dr. Andrea Ildiko Gasparik, conf. dr. Daniel Grigorie, dr. Lucian George Ivanuta, dr. Katarzyna Maresz, prof. Gheorghe Mencinicopsch, dr. Salvina Mihalcea, conf. dr. farm. Simona Negres, asist. univ. dr. Daniela Opris, conf. dr. Catalina Poiana se numara printre personalitatile stiintifice prezente la eveniment.

 

Fragilitatea oaselor

 

Dr. Carmen Nistor

Osteoporoza este o boala a sistemului osos, care poate slabi oasele in ani de zile, fara ca pacientul sa stie acest lucru. De aceea, afectiunea mai este numita si „hotul tacut”. Dupa varsta de 35 de ani, incepem sa pierdem din masa osoasa si, in timp, oasele devin tot mai fragile. Boala se manifesta prin scaderea in inaltime din cauza incovoierii spatelui si prin fracturi osoase. Femeile sunt de patru ori mai expuse acestei boli, decat barbatii. „Frecventa osteoporozei creste odata cu varsta, cele mai multe femei suferind de aceasta boala dupa 60 de ani, la menopauza. In aceasta perioada, nivelul de estrogeni (hormoni protectori ai tesutului osos) sufera o cadere, pe cand cel al corticosteroizilor (hormoni care cresc resorbtia osoasa) ramane constant. Lipsa miscarii fizice, a expunerii la soare care favorizeaza absorbtia vitaminei D, un regim sarac in calciu si proteine, pot duce la instalarea osteoporozei. Insa, nu numai un regim de viata necorespunzator ne poate imbolnavi. Osteoporoza poate aparea si pe fondul unor probleme medicale, precum excesul de hormoni tiroidieni, prezenta unui adenom pe una dintre glandele paratiroide, boala lui Cushing, tratamentul cu corticosteroizi. In aceste conditii, osteporoza poate surveni la orice varsta”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Tratamentul previne riscul de fracturi

 

Dr. Horia Tache

Medicii specialisti atrag atentia asupra faptului ca pacientii nu-si dau seama ca ceva este in neregula cu oasele lor decat in momentul in care ceva se rupe. In zilele noastre, modalitatea de depistarea precoce a bolii este destul de simpla. Oricine poate efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Acesta este lipsit de durere, de riscuri, dar necesita echipament de specialitate. In functie de rezultat, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si preventia lor. „Osteodensitometria (DEXA) este o metoda curenta de determinare a densitatii osului si implicit a rezistentei lui. Utilitatea metodei este demonstrata mai ales in urmarirea tratamentului osteoporozei, fenomen care apare mai ales la femeile la menopauza. Tratamentul osteoporozei previne riscul de fracturi, crescand rezistenta osului. Eficienta tratamentului este evaluata foarte fidel prin DEXA. Examinarea DEXA se face cel mai frecvent la nivelul soldului si coloanei vertebrale, zone expuse in mod frecvent fracturilor, la pacientii de varsta a treia. Rezultatul investigatiei este eliberat rapid si contine toate datele necesare unui tratament corect condus”, explica dr. Horia Tache, directorul medical al Spitalului „Sfantul Sava”, singura unitate medicala buzoiana care dispune de acest aparat.

 

Preventia bolii incepe din adolescenta

 

Dr. Luminita Dinu

Hrana corespunzatoare si miscarea fizica sunt doi factori extrem de importanti in preventia sau stoparea osteoporozei. Inca din adolescenta incepe lupta cu aceasta afectiune. Un aport adecvat de calciu ne va scuti de problemele de mai tarziu. Osul odata pierdut, la varsta maturitatii nu mai poate fi recuperat, oricate suplimente de calciu am lua. „O jumatate de ora de sport pe zi ajuta la mentinerea densitatii osoase si intareste sistemul muscular. Nu trebuie sa ne gandim la cele mai complexe exercitii fizice, chiar si mersul pe jos este benefic organismului. Expunerea la soare, renuntarea la alcool si tigari sunt alti factori importanti in preventia acestei afectiuni. Sarcinile si alaptarea au si ele un efect benefic asupra sistemului osos. In caz ca boala deja s-a instalat, pentru a o opri din evolutie, pe langa suplimentele de calciu si fluor, a miscarii fizice, care trebuie sa fie una corespunzatoare, pentru a nu creste riscul de fracturi, este necesara o medicamentatie adecvata, care va fi stabilita de medicul specialist”, precizeaza dr. Luminita Dinu, medic fizioterapie si recuperare medicala.

Osteoporoza este o boala frecventa si este imposibil sa nu cunoastem macar o persoana care sufera din aceasta cauza. Din pacate, ea nu mai este doar o boala a varstnicului. Din cauza mediului poluant in care traim, a sedentarismului, a tratamentelor medicamentoase defectuoase si a alimentatiei sarace in minerale si vitamine, aceasta afectiune isi face simtita prezenta si la persoanele tinere. 


Categorii: Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*