1.000 de romance mor anual din cauza cancerului ovarian

8 mai 2013 | 0 comentarii |

Ziua Internationala de lupta impotriva acestui „ucigas tacut” a fost marcata astazi, iar cu acest prilej s-a atras atentia ca in lume sunt diagnosticate annual peste 22.000 de noi cazuri de imbolnavire.

 

Preventia si depistarea precoce sunt doua eleente de care daca s-ar tine cont, s-ar diminua foarte mult din numarul bolnavilor de cancer si foarte multe vieti ar fi salvate. Ziua internationala de lupta impotriva cancerului ovarian a fost marcata, astazi, pentru prima data in Romania. Scopul principal al evenimentului a fost acela de a atrage atentia asupra necesitatii ca femeile sa mearga la control ginecologic, cel putin o data pe an, si de a-si face analize si investigatii care pot depista boala canceroasa in faza incipienta, cand poate fi tratata cu sanse foarte mari de vindecare.

In fiecare an, in intreaga lume sunt diagnosticate 224.747 de cazuri noi, incidenta acestei boli fiind de 6,3 la suta de mii de locuitori, iar numarul deceselor ajunge la 140.163”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

 

In Romania sunt raportate anual 1.686 de cazuri noi, ceea ce inseamna o incidenta de 9,4 cazuri noi la suta de mii de locuitori, si 981 de decese anual.

Dr. Dana Stanculeanu de la Institutul de Oncologie Bucuresti a atras atentia ca boala nu este manifesta, nu are simptome specifice, iar din aceasta cauza femeile vin tarziu la medic, atunci cand boala este intr-o faza avansata, cand nu se mai pot face „minuni”.

Intre principalii factori de risc amintiti de medic se afla absenta sarcinilor, stilul de viata, obezitatea, varsta inaintata si menopauza tardiva. Dr. Stanculeanu a evidentiar faptul ca in Romania, boala reprezinta cea de-a cincea forma de cancer ca frecventa la femei, avand o incidenta cu 50% mai mare decat media mondiala.

 

Exista trei tipuri de cancer ovarian, cea mai frecventa fiind carcinomul epitelial, care se dezvolta din celulele de la suprafata ovarului. A doua forma este reprezentata de tumorile cu celule germinale care se dezvolta din celulele ovariene ce produc ovulele, iar in a treia, mai rara, se incadreaza tumorile stromale.

Varsta la care apare boala este, de obicei, intre 40 si 50 de ani si intre 60 – 70 de ani, iar ca multe alte forme de boala, cancerul ovarian poate avea o evolutie buna daca este depistat din timp.

Potrivit specialistului, femeile din Romania au acces la tratament, terapia tintita fiind cea mai noua solutie pentru imbunatatirea evolutiei bolii.

O alternativa pentru a avea acces la cele mai noi tratamente o reprezinta studiile clinice, dar femeile nu prea accepta aceasta solutie nestiind despre ce este vorba, a tinut sa mentioneze medicul oncolog.


Categorii: Actual, Medici

Adaugati un comentariu


 

*