Sperante in tratamentele oncologice

30 august 2012 | 0 comentarii |

Cancerul este o boala incurabila, dar daca se actioneaza asupra lui in stadii incipiente exista sansa stoparii evolutiei acestuia si chiar a vindecarii, in cel putin 30 la suta din cazuri, sustine medicul oncolog buzoian Alexandru Vasilescu.

 

Cercetatorii din intreaga lume fac eforturi uriase pentru descoperirea unor metode si tehnici noi prin care flagelul la care sunt exputi patru din zece oameni sa fie diminuat. Anual, 12 milioane de oameni afla in fiecare an ca sufera de o forma de cancer, iar pana in 2030 se estimeaza ca numarul lor se va dubla.

In Romania, numarul bolnavilor de cancer era in 2011 de 98.000 de cazuri, de doua ori mai mult decat in 1994, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) spune ca a devenit boala care provoaca cele mai multe decese anual, 12,5% dintre decesele inregistrate fiind din cauzate de afectiuni oncologice.

La inceputul acestui an, in evidentele medicilor oncologi buzoieni erau 7.694 de bolnavi cu diferite forme de cancer, 1.469 dintre acestia fiind depistati numai in 2011.

O echipa de cercetatori francezi, australieni si britanici au descoperit recent, o noua molecula, pe care au botezat-o Liminib, dotata cu proprietati anticanceroase si antimetastatice, in timp ce lucrau la noi medicamente capabile sa trateze tumorile rezistente la diferite chimioterapii.

Descoperirea lor, publicata in revista Cancer Research, poate deschide calea unor noi tratamente alternative anticancer.

 

Cancerul pulmonar, responsabil de cele mai multe decese prin afectiuni oncologice, poate fi oprit acum din evolutie. Oamenii de stiinta au descoperit un nou medicament, Erlotinib, care administrat imediat dupa chimioterapie creste semnificativ speranta de viata, fara progresia bolii. Concluziile au fost obtinute in urma unui studiu efectuat in 160 de centre din intreaga lume, in care au fost inclusi 889 de pacienti. Studiul a fost sustinut de concernul elvetian Roche care, in colaborare cu OSI Pharmaceuticals si Denentech, va continua cercetarile pe cel putin 130 de noi studii clinice.

Potrivit Institutului Oncologic Bucuresti, in Romania , cancerul pulmonar  este cea mai raspandita forma de cancer din tara noastra. Anual sunt depistate 8.500 de persoane care sufera de aceasta boala si tot in fiecare an, 7.500 de romani mor din cauza ei.

 

Cancerul colorectal, care in ultimele decenii inregistreaza o evolutie galopanta, are acum „un dusman” de temut. „Avastin” este primul medicament care inhiba dezvoltarea vaselor de sange care hranesc tesuturile tumorale. Fara supot sanguin, aceste celule nu se mai dezvolta, crescand eficienta terapiilor  folosite si speranta de viata a bolnavului. Studiile efectuate au demonstrat ca medicamentul da roade atat in cazul cancerelor pulmonar si de colon, cu cea mai mare incidenta in lume, cat si in cazul cancerului mamar.

In Buzau, numai in 2011 au fost depistate 179 de noi cazuri de bolnavi cu aceasta afectiune.

 

Cancerul de san poate fi tratat cu succes daca este depistat la timp, iar me­dicii cauta tratamente cat mai putin invazive, sustine dr. Dorin Neascu, seful Sectiei OG II din Maternitatea Buzau.

La Congresul din San Antonio, din decembrie 2011, oncologii din Milano au prezentat dovezi, studii care arata ca asocierea a doi anticorpi monoclonali asigura o remisiune a tumorii pentru 66 la suta dintre paciente, dublandu-le astfel speranta de viata.

Numai anul trecut, medicii oncologi buzoieni au luat in evidenta 126 de femei nou depistate cu cancer de san.

 

Cancerul de col uterin  ar putea fi combatut printr-o combinatie dintre chimioterapie si o molecula numita „bevacizumab”, care intrerupe alimentarea cu sange a tumorii, putand pre­lungi cu 39 la suta speranta de viata a pacientelor cu cancer depistat tarziu.

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana in privinta morbiditatii  prin cancer uterin, iar la mortalitate suntem pe pozitia a doua. Peste 45.000 de femei sunt la ora actuala diagnosticate cu aceasta boala. Anual sunt descoperite 3.000 de noi cazuri, zilnic 9 femei fiind diagnosticate, iar alte 6 murind din cauza acestei boli. Medicii buzoieni au depistat anul trecut 61 de cazuri.

 

Cancerul de pancreas, descoperit frecvent in stadii avansate, este unul dintre cele mai agresive. Medicii francezi isi pun sperania intr-o substanta numita folfirinox, care poate prelungi cu 30 la suta speranta de vita a pacientilor cu forme grave ale maladiei.

 

Cancerul de piele ar putea avea, la randul sau, un dusman redutabil in molecula numita „ipilimumab”, care se anunta a fi capabila sa stimuleze celulele sistemului imunitar care sa lupte cu cele maligne in cazul melanomului, cea mai agresiva forma de cancer de piele, dubland spe­ranta de viata a pacientilor aflati in stadii avansate de boala.

 

Patru medicamente anti-HIV intr-o pilula este un nou medicament pentru care cel mai mare producator de medicamente utilizate in tratamentul HIV/SIDA a primit aprobarea autoritatilor americane de punere pe piata. Noul medicament combina intr-o singura pilula patru alte produse recomandate in tratamentul pacientilor cu HIV, potrivit Huffington Post.

Noul medicament, numit Stribild, a fost creat si aprobat pentru a simplifica planul de tratament al pacientilor, au declarat reprezentantii Food and Drug Administration (FDA). Medicamentul are in compozitia sa doua produse  noi (elvitegravir si cobicistat) si doua mai vechi (emtricitabina si tenofovir).

Anafistii financiari  estimeaza ca noul medicament va genera vanzari anuale de aproximativ 4,7 miliarde de dolari.

 

Ultimele statistici arata ca in Romania avem aproape 100.000 de bolnavi de cancer, peste doua milioane de bolnavi de hepatita B sau C, aproape un milion de persoane au diabet, iar o jumatate de milion de romani sufera de boli de rinichi.



Categorii: Analiza, Medici

Adaugati un comentariu


 

*