Romania, in topul transplantului in Europa

14 mai 2013 | 1 comentariu |

De Ziua Nationala a Transplantului s-a aratat ca la inceputul anului si pana in prezent, medicii din Romania au facut 58 de recoltari de organe. Peste 3.000 de persoane sunt insa pe listele de asteptare pentru transplant renal, 400 au nevoie de transplant hepatic, iar 60 asteapta o noua inima.

 

Ziua Nationala a Transplantului

Romania se afla pe primul loc in Europa in acest an in ceea ce priveste cresterea procentului de transplant, avand un record de 60 de donatori in primele patru luni din 2013, cand au fost realizate 120 de transplanturi de rinichi si 53 de ficat, a precizat cu prlejul Zilei Nationale a Transplantului, dr. Victor Zota, coordonator national pentru transplant.

 „Daca anul trecut au fost 67 de donatori aflati in moarte cerebrala, de la inceputul acestui an s-au inregistrat 60 de donatori”, a spus dr. Victor Zota, coordonator national al Agentiei nationale de Transplant, cu ocazia Zilei Naionale a Transplantului in Romania, mentionand ca numarul donatorilor a crescut si ca urmare a pregatirii mai multor coordonatori pentru transplant si a cresterii numarului de centre implicate in prelevarea de organe, printre cele mai noi fiind Constanta, Tulcea, Deva, Craiova, ai spitalele Universitar si Elias din Bucuresti, dar si datorita schimbarii mentalitatii in randul populatiei.

Pe listele de asteptare sunt insa mii de romani care spera sa primeasca dreptul la o noua viata: peste 3.000 de persoane au nevoie de transplant renal, alte 400 asteapta un transplant hepatic, iar 60 au nevoie de o noua inima.

 

 

Dr. Fr. L. Delmonico si dr. I. Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Fundeni, a spus ca in aceasta unitate medicala au fost efectuate 53 de transplanturi hepatice in 2013, iar daca aceasta tendinta se mentine, pana la sfarsitul anului se poate ajunge la 100 – 130, mentionand ca au fost perioade cand au lucrat cate trei echipe de transplant pe zi.

Anul 2013 este, dupa cum se stie, cel mai bun an al transplantului romanesc in toata istoria transplantului nostru, datorita numarului mare de donatori care au fost de la inceputul anului”, a spus prof. dr. Irinel Popescu, cel care a plasat Romania in topul tarilor cu cele mai multe transplanturi hepatice realizate pe an. El a aratat ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost 60 de donatori aflati in moarte cerebrala, de la care au fost recoltate mai multe organe – rinichii, ficatul, in timp ce in 2012 au fost efectuate in tot anul 65 de astfel de interventii. Medicul a punctat faptul ca daca la inceputul activitatii  erau 0,5 transplantati la un milion de locuitori, iar pentru anul acesta se doreste sa se ajunga la 10 transplantati la un milion de locuitori.

La marcarea Zilei Nationale a Transplantului in Romania a fost prezent si prof. dr. Vladimir Hotineanu de la Chisinau, care a subliniat ca anul acesta, in februarie, s-a efectuat si in Republica Moldova primul transplant hepatic cu donator viu, cu sprijinul echipei prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din Romania.

 

 

Dr. Mihai Lucan

Prezent la manifestarea ce a marcat Ziua Transplantului, prof dr Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, a spus ca transplantul „nu e un lux in Romania, e o necesitate absoluta”.

La centrul de la Cluj-Napoca, de la inceputul anului s-au efectuat 73 de transplante, iar in centrul de la Bucuresti, pana acum s-au facut 52 de operatii de transplant de rinichi.

 „In contextul in care Romania este a doua tara din Europa la numarul de decese ca urmare a accidentelor rutiere la populatia intre 15 – 54 de ani si ca mortalitate prin accidente vasculare cerebrale sunt resurse pentru transplant”, a mai spus dr. Lucan.

El a adaugat ca finantarea pentru acest an pentru transplant a scazut, cel putin pentru Cluj s-a primit doar un sfert din fonduri comparativ cu anul trecut.

 

Operatie pe cord – dr. Radu Deac

Situatia nu este, insa, deloc imbucuratoare in ceea ce priveste transplantul cardiac. Desfiintarea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures a dus la „dezorganizarea” activitatii de transplant cardiac, iar medicii si asistentii supraspecializati au inceput sa plece, in ciuda faptului ca bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate in Romania.

Din nefericire, in Romania, in 2013, nu a fost realizat niciun transplant de cord. Vorbim de inimi irosite, pentru ca nu au fost recoltate pentru transplant. In acest timp, 30 de pacienti asteptau o inima, iar multi au decedat. Am muncit 30 de ani sa fac Institutul de Chirurgie Cardiaca din Targu Mureş. A fost desfiintat si inclus ca sectie în Spitalul Judetean. Consecinţele – activitatea de transplant de cord a fost dezorganizata”, a aratat prof. Radu Deac, fost director al Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.

Pledand pentru reinfiintarea institutului, dr. Deac a aratat ca „in cei 13 de ani de transplant cardiac efectuat la Targu Mures au fost facute 50 de transplanturi cu rezultate foarte bune pentru bolnavi”, in timp ce anul acesta, desi 60 de oameni au nevoie de o inima noua, jumatate dintre ei risca sa moara.

Dr. Victor Zota a aratat la randul sau ca de la inceputul anului pana in prezent „au fost eligibile pentru transplant 6-7 inimi, dar nu a existat compatibilitate cu receptorul, pacientul ce asteapta sa ii fie transplantata inima”. 

 

Dr. Victor Zota

Despre greutatile transplantului s-a aratat ca daca la inceput au fost probleme in special din cauza lipsei donatorilor, perceptia inregistreaza progrese, anual crescand numaul donatorilor cu 25-30%.

Rata de consimtamant al populatiei incepuse sa scada, dar din ianuarie, dupa campania de presa, a inceput sa creasca din nou”, a punctat  dr. Irinel Popescu, adaugand ca persoanele cheie din spitale au un rol important in promovarea activitatii de transplant, ca si sefii serviciilor de Terapie Intensiva si managerii unitatilor sanitare.

La randul sau, dr. Victor Zota  a atras atentia asupra costurilor reduse cu care se realizeaza transplantul in Romania, fata de strainatate, unde costurile pot ajnge la sute de mii de euro. In Romania, transplant renal costa 20.000 de euro (in strainatate costurile sunt intre 80.000 – 100.000 de euro), pentru ficat, intre 65.000 euro – 70.000 euro (in strainatate 150.000 euro – 200.000 de euro), pentru inima costul decontat in Romania este de 43.000 de euro si in strainatate, 120.000 de euro.

Potrivit Agentiei Nationale de Transplant, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a alocat anul acesta mai putini bani decat anul trecut pentru realizarea transplanturilor. Nicolaescu spune, insa, ca daca va fi nevoie va suplimenta fondurile.

Desi anul acesta nu s-au primit suficienti bani, avem promisiunea ca la rectificarea bugetara va fi o finantare suficienta. Azi dimineata am fost la Ministerul Sanatatii si am vazut ca fisele erau aprobate pentru plata”, a declarat dr. Zota.

 

Ministerul Sanatatii a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca sarbatoreste astazi Ziua Nationala a Transplantului in Romania, fiind un prilej de constientizare a faptului ca transplantul salveaza vieti.

Programul National de Transplant este unul dintre cele mai importante programe implementate de catre Ministerul Sanatatii, aflat in coordonarea Agentiei Nationale de Transplant, se mentioneaza in comunicat.

Faptul ca de la infiintarea programului si pana in prezent au fost realizate peste 3500 proceduri de transplant, iar numarul donatorilor a crescut de la un an la altul, inseamna ca eforturile autoritatilor din domeniul sanitar, dar si ale societatii civile pentru constientizarea importantei transplantului si pentru dezvoltarea acestui sector sunt recunoscute”, sustine ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, mentionand ca institutia pe care o conduce intentioneaza dezvoltarea acestui domeniu si imbunatatirea activitatii Agentiei Nationale de Transplant, iar pentru optimizarea programului, Ministerul Sanatatii se afla in faza de avizare a criteriilor de acreditare a unitatilor care efectueaza proceduri de transplant.

 

Transplantati si prof. Irinel Popescu

Ziua Nationala a Transplantului in Romania, initiativa a Fundatiei pentru Transplant, marcata pe 14 mai, a ajuns la a noua editie si reprezinta un prilej de constientizare a faptului ca transplantul salveaza vietile unor oameni care altfel nu ar avea alta sansa, se arata intr-un comunicat de presa al organizatorilor evenimentului.

In fiecare an, specialistii din domeniul transplantului, jurnalistii si diverse personalitati, alaturi de pacientii care au beneficiat de un transplant si familiile acestora celebreaza impreuna noua viata dobandita prin transplant.

Editia din acest an a Zilei Nationale a Transplantului se desfasoara in contexul unei dezvoltari fara precedent a activitatii de transplant din Romania, care de la inceputul anului 2013 a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de transplanturi dintre toate tarile europene, aproape 60 de transplanturi, progres  evidentiat si la Congresul ELPAT (Congresul European privind Etica Transplantului) de la Rotterdam, care a avut loc in urma cu doua saptamani.

Editia 2013 a Zilei Nationale a Transplantului s-a bucurat, ca si anul trecut, de prezenta a unor invitati de marca ai transplantului la nivel mondial, intre care prof. dr. Francis L. Delmonico, profesor al Facultatii de Medicina Harvard, considerat parintele transplantologiei internationale.

 

Cu acelasi prilej a fost marcata si incheierea proiectului cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe – S.P.E.R”. Proiectul a fost initiat la 1 septembrie 2010 si este implementat de Fundatia „Dan Setlacec” din Bucuresti,  Fundatia pentru Transplant din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau” din Bucuresti, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj si Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova. Cateva sute de medici si asistenti medicali din unitati sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor din regiunile Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Sud-Vest au parcurs o parte din cursurile incluse in proiect. Implicit, aceste demersuri vor contribui la largirea disponibilitatii serviciilor medicale de transplant pentru pacienti.

 

In Romania, primul transplant s-a facut in 1958. Doctorul Agripa Ionescu a facut un transplant de piele. Experimental, primul transplant de ficat s-a facut la Spitalul Floreasca din Bucuresti, dar a fost doar o incercare.

Abia in 1980, la Fundeni, profesorul Eugeniu Proca a reusit sa transplanteze un rinichi de la mama la fiu. An de an, Romania a evoluat si din punct de vedere al tehnicii si al numarului de donatori. 



Comentarii (1)

  1. PROF. DR. MARIAN GASPAR - TIMISOARA spune:

    Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, a depus inca de anul trecut 2012, Dosarul pentru Acreditare ca Centru de Transplant Cardiac. In 2001, la Timisoara a fost efectuat primul transplant cardiac unui copil de 16 ani. Programul a fost organizat inca din 1997, prin specializarea medicilor si logistica necesara. Dorim sa reluam toata activitatea de Transplant Cardiac la Timisoara dar asteptam Acreditarea din partea Agentiei Nationale pentru Transplant care sa ne asigure suportul legal si financiar de care este nevoie.
    Prof. Dr. Marian Gaspar – Seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca, Timisoara

Adaugati un comentariu


 

*