Salvatori de vieti in pericol, dupa o aterizare fortata cu avionul, în Apuseni

20 ianuarie 2014 | 2 comentarii |

Patru medici aflati intr-o misiune contra cronometru pentru prelevarea de organe in vederea efectuarii de transplanturi au fost la un pas de moarte dupa ce aeronava cu care se deplasau a aterizat fortat, intr-o padure din Muntii Apuseni.

 

20090326_073211_2009-2-13_18-38Tragedia din 9 ianuarie 2006, cand medicul Liliana Puiu, asistenta Mioara Hauta, pilotul Valentin Stanescu si copilotul Augustin Toma si-au pierdut viata dupa ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prabusit in apropierea aeroportului din Iasi, a fost la un pas de a se repeta in aceasta dupa-amiaza, cand un avion inchiriat de Agentia Nationala de Transplant, cu o echipa medicala la bord, a aterizat fortat intr-o padure din Muntii Apuseni, la o altitudine de 1.000 de metri, pe raza localitatii Fantanele din judetul Cluj, la cativa kilometri de Belis.

La bordul avionului de mici dimensiuni de tip Britten-Norman BN 2 se aflau sapte persoane, dintre care patru medici de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Sfanta Maria, Spitalul Ellias si Spitalul Municipal Oradea, un student medicinist si doi membri ai echipajului. Primele date despre accident indică faptul că toti au avut norocul de a supravietui in urma incidentului, dar au suferit leziuni, fracturi si alte traumatisme care le pot pune viața în pericol.

La mansa se afla pilotul Adrian Iovan, cunoscut pentru abilitatile sale in pilotaj, cel mai probabil acestora datorandu-li-se faptul ca accidentul nu s-a soldat cu o tragedie de proportii.

 

Dr. Victor Zota, seful CN Transplant

Dr. Victor Zota, seful CN Transplant

Conform declaratiilor medicului Victor Zota, coordonatorul programului National de Transplant, avionul fusese inchiriat de Agentia Nationala de Transplant de la Scoala Superioara a Aviatiei Civile pentru un zbor urgent pana la Oradea, unde rudele unei paciente aflate in moarte cerebrala fusesera de acord cu prelevarea de organe. Avionul, fabricat in anii ‘60, a decolat de la Baneasa, avand la bord echipa medicala si pe cei doi membri ai echipajului, urmand sa aterizeze la Oradea, unde medicii specializati ar fi trebuit sa preleveze ficatul, rinichii si cornea pacientei. Ar fi trebuit apoi ca medicii sa revina de urgenta la Bucuresti, pentru efectuarea unui transplant hepatic, ficatul prelevat de la pacienta din Oradea urmand a fi primit de un pacient aflat pe listele de asteptare.

Medicul Victor Zota a mai declarat ca avionul respectiv facuse mai multe zboruri pentru misiuni similare si ca nicidata echipajele nu intampinasera probleme, Agentia Nationala de Transplant colaborand intotdeauna cu Scoala Superioara a Aviatiei Civile atunci cand era nevoie de un avion pentru efectuarea de astfel de zboruri.

De aceasta data, aeronava nu a mai ajuns la destinatie intrucat, dupa cum arata primele informatii oficiale, pilotul a intampinat probleme din cauza cetii si a fost nevoit sa aterizeze fortat intr-o padure pe raza judetului Cluj, aflata intr-o zona muntoasa, greu accesibila.

 

Dr. Radu Zamfir

Dr. Radu Zamfir

Apelul la 112 a venit la scurt timp dupa prabusirea avionului, cel care a sunat fiind chiar medicul coordonator al echipei, dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni. Acesta a comunicat ca nu poate vorbi prea mult intrucat trebuie sa acorde primul ajutor celorlalti colegi aflati in avion, care fusesera raniti.

Autoritatile au confirmat numele celor patru medicii aflati in avion. Este vorba de doctorul Valentin Calu, de la spitalul Elias, purtator de cuvant al unitatii medicale, de doctorul Catalin Pivniceru de la spitalul Sfanta Maria, medicul Sorin Ianceu de la Oradea si de medicul Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni, coordonatorul echipei. Acesta din urma este cel care a sunat la 112 si le-a acordat apoi primul ajutor celorlalti colegi, comunicand ca acestia suferisera fracturi si  traumatisme multiple, dar toti au supravietuit.

Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, a intunericului si a drumului inaccesibil, echipele de salvare intampina serioase dificultati in a ajunge la locul accidentului. Victimele sunt localizate prin GPS, dar salvatorii sunt nevoiti sa strabata drumul pe jos, prin padure, pe intuneric. In cautarea victimelor au fost trimise echipe de jandarmi montani, salvamontisti, paramedici SMURD, totodata fiind pregatite mai multe ambulante pentru preluarea ranitilor si tarnsportarea acestora la spitalele in Cluj unde, de asemenea, medicii sunt pregatiti sa le acorde ingrijirile necesare.

Peste 200 de localnici s-au mobilizat si participa, alaturi de echipele de salvatori, la cautare. Doua sau trei (nu se stie sigur) dintre persoanele accidentate se pare ca sunt in soc hipotermic. (Vom reveni cu amanunte)


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Comentarii (2)

  1. Olbosanu Daniela spune:

    SANATATE MULTA TUTUROR!

  2. Gaby Stoica spune:

    Sant convinsa ca daca Dzeu a facut o minune si i a lasat in viata in urma acestui accident,va avea grija de ei si de acum in colo. La cate vieti au salvat,Dzeu va avea grija si de viata lor. Doamne ajuta,am stat ore intregi cu sufletul la gura pana i au gasit.

Adaugati un comentariu


 

*