Minuni de Crăciun: 15 vieți au fost salvate prin transpant

25 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Echipele medicale implicate în activitatea de transplant din SJU Buzău, spitalul Floreasca din București și SJU Baia Mare au prelevat organele a trei pacienți aflați în moarte cerebrală, iar ați 15 oameni au primit o nouă șansă la viață, ca un dar suprem, în doar 48 de ore.

 

De Crăciun se întâmplă minuni, iar medicii salvează vieți continuu, nu țin cont de data din calendar. În timp ce marea majoritate a românilor se pregăteau să întâmpine Nașterea Domnului în familie și se bucurau de mirosul de cozonaci, scorțișoară și portocale, echipele de transplant de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Floreasca din Capitală, Spitalul Județan „Constantin Opriș” Baia Mare, Institulul Clinic Fundeni, Institutul de Urologie și Transplant Cluj, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon și Spitalul Dr. C.I. Parhon din Iași și din Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Calol Davila” București au intrat într-o cursă contra-cronometru pentru salvarea a nu mai puțin de 15 vieți, în doar 48 de ore.

Trei „îngeri” care în aceste zile au plecat la Cer le-au oferit în dar, de Crăciun, organele salvatoare de care aveau nevoie pentru a continua să trăiască. Familiile a trei pacienți din Buzău, București și Baia Mare, aflați în moarte cerbrală, au acceptat donarea de organe, iar 15 români au primit a doua șansă la viață, ca un dar suprem. Echipele medicale implicate în activitatea de prelevare și transplant au participat la un adevărat maraton pentru salvarea de vieți. Și DA, au reușit, printr-o mobilizare exemplară! Au lăsat deoparte bucuria Crăciunului petrecut în familie, au uitat de dorul copilăriei furișat din cuptorul bunicilor, de străzile care răsună de ecourile colindătorilor, pentru că malaxorul vieții nu are odihnă nici măcar în aceste zile. Și de Crăciun se moare, se trăiește, se plânge și se speră ca în orice altă zi…

 

Echipa de prelevare SJU Buzău

Cursa pentru VIAȚĂ a început la Spitalul Județean de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia Mare, în zorii Ajunului. A continuat la Spitalul de Urgență Floreasca din București, iar în noaptea de Crăciun, la Spitalul Județean de Urgenţă Buzău a avut loc prima prelevare multiplă de organe din acest an.

Aici, familia unui pacient în vârstă de 62 de ani, internat în urma unui accident vascular cerebral hemoragic, care a intrat în morate cerebrală, a fost de acord ca organele acestuia să fie prelevate și să salveze viețile altor oameni aflați în suferință, pe listele de așteptare pentru transplant.

Pacientul este din Buzău, a fost internat cu în data de 22 decembrie cu un AVC hemoragic, în urma căruia a intrat în stop cardiorespirator. A fost resuscitat în UPU, ulterior internat în ATI, dar nu a mai putut fi salvat, iar marți seară a intrat în moarte cerebrală. Familia a fost informată despre posibilitatea prelevării de organe și a găsit puterea să treacă peste durerea pricinuită de pierderea celui drag, acceptând să salveze alte vieți. Imediat a fost informată Agenția Națională de Transplant, iar împreună cu o echipă de specialiști de la Iași și de la IC Fundeni a fost prelevat ficatul, rinichii și corneea. Toate organele au mers la Iași unde, chiar în ziua de Crăciun au fost transplantate unor pacienți compatibili aflați în stare critică și a căror unică șansă la viață era un transplant”, a explicat dr. Adrian Zoican, coordonatorul echipei de prelevare și transplant de la SJU Buzău, mulțumind familiei donatorului, și încurajând astfel de gesturi nobile.

 

Dr. Radu Zamfir – director ANT

Recunoștință și mulțumiri a transmis și conducerea ANT, atât familiei donatorului „înger”, cât șiechipei de coordonare a Spitalului din Buzău, formată din dr. Victor Ioniţă – kdp şi dr. Adrian Zoican- coordonator de transplant, pentru implicarea şi efortul depus, precum şi conducerii acestei unităţi sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant”, dar și echipei de prelevare de la Iași coordonată de dr. Ciprian Vasiluţă şi dr. Mihai Zabara, alături de dr. Maria Şerban de la Institutul Clinic Fundeni. Ficatul şi corneele au ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon, iar rinichii la Spitalul Dr. C.I. Parhon, ambele din Iaşi, unde echipele de transplant erau deja pregătite pentru intervenție, chiar dacă era ziua de Crăciun.

Mulțumind românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi, conducerea ANT a menționat că, în luna decembrie, echipele de transplant din spitalele românești au reuşit să realizeze 13 transplanturi de ficat și 28 transplanturi de rinichi. „Dedicarea acestor oameni minunaţi, chirurgi şi anestezişti, demonstrează, prin rezultate, că transplantul începe să devină o activitate cotidiană, realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilite. Împreună reuşim să ne îndeplinim misiunea noastră principală: salvarea cât mai multor vieţi! Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!”, a subliniat dr. Radu Zamfir, directorul ANT.

 

O altă prelevare de organe a avut loc la Spitalul de Urgență Floreasca din București, iar alte vieți au fost salvate în noaptea de Crăciun. Pentru medicii de aici, data din calendar și Sărbătorile înseamnă, de fapt, vieți salvate. Echipa ATI a unității medicale, coordonată de prof. dr. Ioana Grinţescu şi conf. dr. Liliana Mirea, alături de coordonatorul de transplant dr. Rosana Turcu, au adus din nou speranță mai multor bolnavi aflați pe lista de așteptare.

Drama familiei unui bărbat de 62 de ani, intrat în moarte cerebrală, a cărui fiică și-a dat acordul pentru donarea de organe, s-a transformat în bucuria altor pacienți, în Ajun de Crăciun. Echipele de medici de la Institutul Clinic Fundeni, conduse de dr. Vasile Lungu și dr. Vlad Olaru, au prelevat imediat ficatul și rinichii. Transplantul de ficat, efectuat de dr. Vlad Braşoveanu, chiar în noaptea sfântă a Crăciunului, a fost a doua intervenție din ultimele ore, din acest spital.

Transplanturile de rinichi, realizate de dr. Cătălin Baston şi dr. Costin Gîngu, au oferit o nouă șansă la viață altor doi pacienți aflați pe listele de așteptare. Alături de aceşti minunaţi medici au stat echipele de ATI ale Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, corneea a ajuns la Spitalul Militar Central din București, pentru a reda vederea altor oameni aflați în nevoie. Conducerea ANT au mulțumit „din suflet familiei donatorului, dar și medicilor care își petrec Sărbătorile la datorie”.

 

În zorii Ajunului, o familie din Baia Mare a acceptat să dăruiască viaţă altor pacienți aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant. La Spitalul Judetean de Urgenta „Dr Constantin Opriș” a avut loc o nouă prelevare de organe, de la un donator de 67 de ani, intrat în moarte cerebrală. Datorită generozității familiei, care a acceptat donarea de organe, cinci oameni se pot bucura astăzi de o noua şansă la viaţă, primită prin transplant de ficat, rinichi şi cornee.

Cursa contracronometru pentru viaţă a fost preluată în noaptea anterioară de echipele de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Clinic De Urologie și Transplant Renal Cluj, coordonate de doi profesionişti desăvârşiţi şi devotaţi acestei activităţi de mulţi ani, sr. Guenadiy Vatachki şi dr. Florin Elec.

Efortul lor a fost transmis echipelor de transplant ale celor două spitale din Bucureşti şi Cluj Napoca. Aici, alte echipe de chirurgi şi anestezişti, pentru care viaţa are prioritate, au închis cu succes „cercul vieţii”, iar la Spitalul Militar Central a ajuns corneea, pentru a fi transplantată altor pacienți.

Transmitem sincere condoleanţe familiei donatorului şi ne înclinăm cu profund respect în faţa deciziei pe care a avut puterea să o ia în momente atât dificile. Mulţumim echipei de coordonare a spitalului din Baia Mare, condusă de dr. Andrei Mureşan, care a avut emoționanta misiune de a fi alături de rudele îndurerate, apreciem efortul întregii echipe medicale şi conducerii Spitalul Judetean de Urgenta „Dr Constantin Opriș Baia -Mare pentru implicarea deosebită şi susţinerea Programului Naţional de Transplant. Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!”, conchide dr. Radu Zamfir, directorul ANT.

 


Adaugati un comentariu


 

*