Minuni în vreme de pandemie: 14 vieți au fost salvate prin transplant
Generozitatea unor familii de a accepta donarea organelor unor ființe dragi care n-au mai putut fi salvate și mâinile de aur ale medicilor români au făcut posibil ca, prin transplant, suferința altor oameni să fie transformată într-o nouă șansă la viață.
Oricât de dificilă este această perioadă și oricât de multe restricții s-au impus în spitale, medicii români continuă să-și respecte jurământul și fac tot ce le stă în putință pentru a salva vieți. Nu mai puțin de 14 vieți au fost salvate, iar calitatea vieții altor români a fost îmbunătățită prin transplant, doar în ultima săptămână.
Săptămâna a început sub auspicii favorabile pentru transplant, după ce două familii îndurerate, din București și din Baia Mare, au făcut gestul suprem de a accepta donarea de organe. Au primit, astfel, o nouă şansă prin transplant de organe şi cornee, nu mai puțin de 9 persoane, transmite Agenția Națională de Transplant (ANT).
Două vieţi frânte, pentru care medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare nu au mai putut face nimic, au dat viaţă altor semeni.
„Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa familiilor donatorilor pentru decizia grea pe care au luat-o şi sperăm să le aducă alinare gândul că au putut oferi speranţă pentru atât de multe alte familii”, au transmis medicii din echipele dr prelevare și transplant.
În spatele acestor vieţi salvate stau echipele de coordonatori şi kdp din cele două spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoţie şi responsabilitate, aceea de a fi alături, în cel mai greu moment, de familiile donatorilor.
Cursa contra-cronometru pentru viaţă a fost continuată de echipele de prelevare şi transmisă mai departe echipelor de chirurgi şi anestezişti din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi.
Prin efortul şi măiestria lor, la Institutul Clinic Fundeni şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, 4 pacienţi au beneficiat de transplant renal, un alt pacient poate spune că „s-a născut a doua oară” prin transplant de ficat la Institutul Clinic Fundeni, iar alţi 4 oameni și-au recăpătat vederea prin transplant de cornee, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi.
„Mulţumim românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi! Mulţumim tuturor echipelor medicale pentru munca deosebită pe care o depun în această activitate atât de complexă şi sensibilă, prinsă între suferinţă şi speranţă. Apreciem implicarea conducerii acestor unităţi sanitare în susţinerea şi dezvoltarea Programului Naţional de Transplant”, a transmis conducerea ANT, după acest maraton de luptă pentru viață.
La sfârșit de săptămână, generozitatea familiei unei tinere de numai 25 de ani, care care suferea de o malformaţie cerebrală şi pentru care medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași nu au mai putut face nimic, a făcut posibil ca alți cinci oameni să primească a doua șansă la viață. În urma primirii acceptului de donare, echipele de prelevare și transplant au făcut posibil ca rinichii, ficatul, inima și plămânii tinerei să salveze viețile a trei pacienți români și altor doi oameni aflați în suferință din Slovenia și Germania.
„Cuvintele sunt prea puţine pentru a mulţumi familiei tinerei, pentru decizia şi puterea de a transforma propria suferinţă în şansă la viaţă pentru foarte mulţi alţi semeni necunoscuţi. Graţie deciziei acestei familii greu încercate, în faţa căreia ne înclinăm cu deosebită recunoştinţă şi respect, 5 oameni aflaţi în suferinţă se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe. Totodată, mai mulţi pacienţi îşi vor îmbunătăţi calitatea vieţii prin transplant de cornee şi ţesuturi osteo tendinoase”, transmit medicii și reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, mulțumind astfel familiei greu încercate, care a găsit puterea de a trece peste propria suferință și a acceptat donarea de organe.
Responsabilitatea, profesionalismul şi dedicarea echipei ATI şi de coordonare a spitalului ieșean, formată din dr. Ecaterina Olaru – kdp şi dr. Anca Rotaru – coordonator de transplant, alături de dr. Raluca Neagu Movilă – coordonator regional, au făcut posibil ca gestul familiei care și-a pierdut o ființă dragă să nu fi fost în zadar.
A urmat apoi implicarea echipelor medicale de transplant care, în aceste zile extrem de dificile şi complicate, fac un efort deosebit pentru a reda speranţa la viaţă celor a căror unică şansă este transplantul, iar datorită lor, coşmarul nopţilor de suferinţă s-a risipit pentru mai multe alte familii, lăsând loc zorilor unui nou început.
„Prin bunăvoinţa familiei unei tinere de 25 de ani, care suferea de o malformaţie cerebrală şi pentru care medicii nu au mai putut face nimic, intrând în moarte cerebrală, viaţa altor pacienţi s-a schimbat în bine. Astfel, pentru rinichi şi cornee se realizează intrevenţii de transplant la Iaşi, în cadrul Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon şi Spitalului Sf. Spiridon. Intervenţia salvatoare de ficat este realizată la Institutul Clinic Fundeni, salvând viaţa unui pacient aflat în stare critică. Echipa de prelevare a Spitalului Clinic Colentina a încheiat intervenţia de prelevare a ţesuturilor osteo tendinoase, fiind prima prelevare de ţesuturi osoase de la începutul pandemiei COVID19. Deoarece, pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Iaşi, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni. Mulţumim familiei pentru bunătatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul lor atât de multe alte familii. De asemenea, mulţumim conducerii Aeroportului Internaţional Iaşi şi Serviciului de Ambulanţă pentru implicarea şi promptitudinea cu care au răspuns solicitării noastre în organizarea eficientă a acestei misiuni salvatoare de vieţi” a declarat dr. Raluca Neagu Movilă, la finalul intervenției.
Alte operații de transplant, prin care s-a îmbunătățit calitatea vieții unor români aflați în suferință au fost efectuate, în zilele de 24 și 25 iunie, de medicii Clinicii de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Militar de Urgență (SCMU) „Dr. Victor Popescu” din Timișoara, unde s-au efectuat trei operații de transplant ligamentar, utilizând țesut prelevat de la donatori decedați, material biologic asigurat de Banca de Țesuturi a Spitalului Clinic Colentina din București.
„Pacienții supuși intervențiilor de transplant au fost izolați și testați PCR-RT la internare, dovedindu-se a fi neatinși de noul virus. Doi dintre ei au necesitat transplantul ca reintervenție după eșecul unor reconstrucții de ligament încrucișat anterior practicate cu ceva timp în urmă, iar la al 3-lea se impunea o reconstrucție multiligamentară primară a genunchiului, caz în care utilizarea unei cantități mari de țesut propriu poate induce morbiditate secundară. Primii doi pacienți au beneficiat de materialul biologic provenit de la aceleași donator, maximizând astfel utilizarea țesutului pentru transplant”, precizează conducerea SCMU Timișoara, printr-un comunicat.
Operațiile au decurs în condiții optime, fără incidente, prin efortul și dedicarea echipelor de intervenție și respectării procedurilor stabilite în activitatea de transplant, cât și calității excelente a țesuturilor puse la dispoziție de banca de țesuturi, mai spun reprezentanții SCUM, mulțumind echipelor medicale implicate și familiilor celor care și-au dat acceptul pentru donare, înțelegând că tragedia lor poate ajuta alți semeni aflați în suferință. Evoluția pacienților este bună, iar specialiștii aceleiași unități medicale se vor ocupa de recuperarea acestora, care le va reda funcțiile locomotorii.