Romania se afla in topul tarilor europene la numarul de bolnavi de hepatita

28 iulie 2013 | 1 comentariu |

Romania are si printre cele mai mari rate ale mortalitatii cauzata de afectiunile hepatice, dar se situeaza pe ultimul loc in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate.

 

bolnav spital sf.savaAstazi este Ziua Mondiala de lupta impotriva Hepatitei. Asociatiile de pacienti atrag atentia autoritatilor ca potrivit ultimelor rapoarte OMS, Romania ocupa locul 1 in Europa la numarul de cazuri de hepatita C si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzata de afectiunile hepatice, avand 44,5 decese la suta de mii de locuitori, comparativ cu media europeana care este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

In Buzau, la sfarsitul anului trecut erau 8.767 cazuri de ciroza/hepatite cronice, reprezentand o prevalenta de 1,82%, fata de anul 2011 cand au fost 8.545 cazuri – prevalenta de 1,81%. Incidenta acestor boli a fost in 2012 de 602 cazuri (1,24‰), fata de 2011 cand au fost 745 cazuri (incidenta de 1,54‰).

Totodata, autoritatile sunt atentionate ca Romania se situeaza pe ultimul loc din 30 de state europene in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate, potrivit celui mai recent raport al Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA).

 

Romania a inregistrat 131 de puncte din 225 posibile si s-a plasat la finalul clasamentului, alaturi de Malta. Pe primele locuri se afla Franta si Suedia cu 216 puncte si Slovenia cu 206 puncte, releva raportul, potrivit unui comunicat de presa remis de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In studiul realizat de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat, Romania s-a plasat pe ultimul loc la «Accesul la tratament», unde la sectiunea accesului pacientilor la tratamente inovatoare a obtinut un singur punct. Din pacate, acest lucru subliniaza o situatie ingrijoratoare cu care se confrunta majoritatea pacientilor romani, referitor la faptul ca lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata din anul 2007. Sunt mai bine de 6 ani de cand pacientii romani nu sunt tratati cu aceleasi medicamente de ultima generatie ca pacientii europeni, iar bolnavii de hepatita nu au acces la terapia de ultima generatie numita tripla terapie, care a avut o rata de succes foarte buna la nivel european”, a declarat Oana-Martha Igrisan, director de comunicare al asociatiei, citata in comunicatul amintit.

 

analize-salveaza vietiRomania se afla insa pe un loc „fruntas” la nivel european in ceea ce priveste prevalenta virusului hepatic C. Din cei aproximativ doua milioane de pacienti, 600.000 au fost diagnosticati cu hepatita C si pentru aproximativ 80-90%  boala a ajuns deja in stadiu cronic.

Ziua Mondiala a Hepatitei, marcata pe 28 iulie, este un bun prilej de a atrage atentia autoritatilor, inca o data, asupra situatiei bolnavilor cu hepatita. Este important sa se ia masuri pentru reducerea perioadei de asteptare pana la obtinerea tratamentului si in acelasi timp pentru asigurarea celui mai bun tratament existent in acest moment”, se mentioneaza in acelasi comunicat.

Raportul Indicele European al Hepatitei, realizat de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat si firma de cercetare Health Consumer Power House, cuprinde o analiza a categoriilor ,,Preventie”, ,,Screening”, ,,Accesul la tratament si servicii medicale”, ,,Strategia Nationala”, ,,Registrul National” in 30 de state europene. Romania s-a plasat, in clasamentul general, pe locul 25, cu un punctaj de 606 din maximum 1.000.

 

Bolnav spital Sf. SavaAsociatia Pacientilor cu Boli Cronice, impreuna cu Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, a derulat in prima jumatate a acestui an cea mai vasta campanie pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitic C, punand la dispozitia celor interesati 50.000 de teste, iar 4,63% dintre subiecti au fost gasiti pozitivi, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele organizatiei, Cezar Irimia.

El s-a referit si la studiul realizat in perioada 2006 -2009 de prof. dr. Liana Gheorghe de la Institutul Fundeni, care evidentia o prevalenta a infectiei cu virusul C de 3,23%.

Estimarile specialistilor arata ca varful epidemiei de hepatita C va fi atins in Romania in jurul anului 2020, din cauza cumularii pacientilor infectati inainte de anul 1989 cu persoanele nou-infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a spus Cezar Irimia.

El a adaugat ca in Romania sunt 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca ar fi infectate cu virus hepatitic C din Europa.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a dat si cateva vesti bune pentru pacientii bolnavi de hepatita. Medicul a anuntat ca „in jurul datei de 14 august va fi gata un draft al Registrului National pentru Hepatite, urmand ca acesta sa fie definitivat pana in luna octombrie. Din octombrie pana la sfarsitul anului sa vor face testari, astfel incat sa nu mai existe raportari duble sau triple”, iar noul sistem va permite scoaterea din sistem a bolnavului al carui  CNP apare de doua sau trei ori, in felul acesta existand posibilitatea unei situatii exacte a pacientilor, fie ca sunt din privat, fie din sistemul public, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Registrul are trei componente, la care se va mai introduce si o a patra, referitoare la situatia din penitenciare, a completat medicul.

Noul protocol de tratament, cu tripla terapie pentru hepatita C, va intra in vigoare de anul viitor si a fost deja inaintat la CNAS pentru a fi aprobat odata cu noua lista de medicamente compensate si gratuite.

Timp de doi ani, la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” au fost tratati cu tripla terapie cateva sute de pacienti, tratamentul fiind sustinut de companii farmaceutice, iar peste 80% au fost vindecati, a punctat medicul.



Comentarii (1)

  1. Alina M. spune:

    Statul nu are interesul de a aloca mai multi bani sanatatii… Din pacate traim intr-o tara in care celor care sunt angajati sa aiba grija de ea … nu le pasa … Pacat, mare pacat…

Adaugati un comentariu


 

*