Cod galben de canicula. Ministrul Sanatatii a cerut reactivarea planurilor de masuri specifice

28 iulie 2013 | 0 comentarii |

26 de judete si municipiul Bucuresti se afla pana marti, 30 iulie, sub cod galben de canicula. Meteorologii au anuntat 37-39 de grade Cesius, iar medicii atentioneaza populatia sa-si ia masuri de precautie.

 

caniculaAdministratia Nationala de Meteorologie a emis sambata o atentionare meteorologica Cod Galben de canicula valabila in intervalul 28-30 iulie pentru 26 de judete si municipiul Bucuresti.

Judetele afectate sunt Alba, Arad, Arges, Bihor, Braila, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Timis, Valcea, dar si Capitala.

Vremea devine caniculara in vest, sud si local in centrul tarii, cu temperaturi de 36-37 de grade, iar in sud-vest se pot atinge 39 de grade.

Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si chiar va depasi pragul critic de 80 de unitati.

 

ambulantaMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a solicitat, in acest context,  directiilor de sanatate publica si serviciilor de urgenta prespitalicesti activarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate sa poata fi reduse, se arata intr-un comunicat de presa al MS.

Totodata, serviciile de ambulanta isi vor alerta echipajele si le vor suplimenta acolo unde numarul solicitarilor este in crestere, ceea ce la Buzau, potrivit directorului SAJ, dr. Lhuana Zissu, s-a si intamplat „mai ales ca astazi este duminica si multa lume merge la biserica sau la serbarile campenesti care au loc in judet”.

Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie.

Pentru acest demers, in cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi  identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei.

 

caniculaDirectiile de sanatate publica vor verifica, de asemenea, conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

Se vor verifica conditiile igienico-sanitare, de cazare si alimentatie din taberele scolare, precum si respectarea conditiilor igienico-sanitare din unitatile cu profil alimentar. Totodata se va verifica daca s-a efectuat controlul medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.

Tot in taberele scolare, medicii recomanda ca alimentele sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete, iar insotitorii sa aiba grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor. In timpul zilei, copiii vor fi supravegheati, iar locurile de joaca trebuie amplasate la umbra. De asemenea, scaldatul, acolo unde este cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

 

UPU 0829Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea la soare intre orele 11,00 si 18,00. Totodata se recomanda consumul zilnic al 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, fiind indicat un pahar de apa la fiecare 15-20 de minute. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Medicii sfatuiesc populatia sa consume cat mai multe fructe si legume proaspete, alimentele sa fie procurate din magazine cu instalatii frigorifice functionale, evitandu-se totodata consumul alimentelor usor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool, acesta favorizand deshidratarea si diminuand capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice.

Aerul conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala, iar imbracamintea trebuie sa fie lejera, din fibre naturale, de culori deschise, iar capul sa fie protejat cu palarie.

Persoanele care se afla sub tratament vor continua sa il administreze conform indicatiilor medicului, iar cele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune este bine ca in aceasta perioada sa consulte medicul curant care, la nevoie, va adapta schema terpeutica la conditiile existente.


Adaugati un comentariu


 

*