S-a prelungit codul galben de canicula. Vezi recomandarile medicilor!

15 august 2014 | 0 comentarii |

Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta o agresiune/stress asupra organismului. Medicii avertizeaza ca din cauza caniculei pot aparea crampe musculare, insolatie, epuizare fizica si chiar socul hipotermic.

 

caniculaMeteorologii au prelungit codul galben de canicula si pentru astazi, in 12 judete, intre care si Buzaul. Temperaturile vor urca pana la 35-17 de grade Celsius, asa ca este nevoie sa fim in continuare precauti, pentru a preintampina problemele de sanatate provocate sau agravate de canicula.

Avand in verdere ca 15 august este, oficial, zi libera, iar o mare parte a populatiei va merge la biserici si manastiri pentru a participa la slujbele inchinate Sf. Maria mare, medicii ne atrag atentia ca este neaparat necesar sa fim precauti, expunerea corpului la temperaturi ridicate producand o agresiune asupra organismului.

Medicii ne atrag atentia ca daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat pot aparea: Crampele de caldura, Insolatia, Epuizarea sau Socul hipertermic.

 

crampe calduraCrampele de caldura  apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiram abundent, in timpul unor activitati fizice solicitante, iar saca aceste crampe dureaza mai mult de o ora este necesar consultul medical. In aceste conditii, este necesara incetarea activitatii fizice si repaos in locuri racoroase, este indicat ca reluarea activitatilor fizice sa se faca dupa mai multe ore, se recomanda consumarea de sucuri de fructe naturale, apa sau iaurt in cantitati cat mai mari.

Epuizarea datorata caniculei apare dupa cateva zile de canicula si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Pentru inlaturarea acestor efecte medicii recomanda odihna in locuri racoroase, consumarea de sucuri de fructe naturale sau apa, iar daca simptomele dureaza mai mult de o ora este necesar consultul medical.

 

caniculaInsolatia este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare si  se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii. In caz de insolatie este recomandat ca persoana este dusa la umbra si se efectueaza manevre de scadere a temperaturii (se face cat mai multa ventilatie, se uda corpul cu apa si i se dau sa bea lichide).

ATENTIE: riscul de a face insolatie este mult mai ridicat la copii.

Socul hipertermic este o urgenta medicala. Apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescand repede, ajungand/depasind 40 grade Celsius. Simptome: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorientare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii.

Se va solicita imediat serviciul de urgente medicale (Salvarea), iar in asteptare, persoana este dusa la umbra si este udata cu apa rece, asigurandu-se o buna ventilatie. Daca este posibil, i se face un dus rece.

ATENTIE: fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.

 

canicula-in-casaPentru a limita cresterea temperaturii in locuinte, medicii ne sfatuiesc sa inchidem ferestrele expuse la soare, tragetand jaluzelele si/sau draperiile. Se vor tine inchise ferestrele, pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta. Acestea se vor deschide seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta. Se recomanda, de asemenea, stingerea sau scaderea intensitatea luminii artificiale si inchiderea oricarui aparat electro-casnic de care nu este nevoie.

Temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat in primele zile de canicula, spun medicii, pentru ca organismul nu este obisnuit cu temperaturile ridicate, daca sunt temperaturi ridicate atat ziua cat si noaptea, pentru mai multe zile consecutiv, cand umiditatea atmosferica este ridicata si nu sufla vantul si faca poluarea atmosferei se adauga caldurii.

 


Adaugati un comentariu


 

*