Medicii recomanda hidratare, evitarea soarelui amiezii si cat mai putin efort pe canicula

25 iulie 2015 | 0 comentarii |

ANM a anuntat un nou val de canicula sambata, duminica si luni. Evitarea expunerii la soare intre orele 11.00 si 17.00, evitarea efortului si hidratarea corespunzatoare sunt recomandarile pe care medicii le fac populatiei.

 

caniculaAproape toata tara se afla sub cod galben si portocaliu de canicula sambata, duminica si luni. Sambata, temperaturile vor depasi frecvent 35-37 de grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii, iar in judetele Bihor, Arad, Timis, Vaslui, Galati si in zona de campie a judetelor Bacau si Vrancea temperaturile maxime vor depasi 38 de grade. Disconfortul termic va deosebit de accentuat, indicele temperatura-umezeala (ITU) depasind pragul critic de 80 de unitati.

Duminica, vremea se mentine caniculara in Oltenia, Muntenia si in cea mai mare parte a Moldovei si Dobrogei, unde temperaturile vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar Judetele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, Ialomita, Calarasi, Braila, Galati, Vaslui, precum si zona de campie a judetelor Bacau, Vrancea si Buzau vor fi sub COD PORTOCALIU, cu temperaturi maxime de 39-40 de grade la umba, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de caldura va persista si luni in regiunile sudice si estice, asa ca medicii ne atrag atentia ca in aceasta perioada sa evitam statul in soare, sa ne hidratam, sa ne imbracam confortabil, sa nu plecam de acasa fara palarie si ochelari de soare si sa evitam pe cat posibil efortul.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Avand in vedere avertizarile ANM, pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Este necesar sa consumam in fiecare zi, pe langa apa, sucuri naturale, iaurt si supe sau ciorbe de legume, cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii si salate verzi) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa dar si vitaminele si mineralele necesare organismului. Un iaurt produce aceeasi hidratare ca un pahar de apa. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, ne sfatuieste dr. Carmen Nistor, medic de familie. In acelasi timp, medicul reaminteste ca evitarea mancarurilor grase si a meselor bogate ne va scuti de multe situatii nedorite.

 

canicula sambata

canicula sambata

canicula duminica

canicula duminica

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. „Este bine sa se evite, pe cat posibil, activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc)”, mai spune dr. Nistor, adresandu-ne tuturor rugaminte ca in cazul in care avem persoane dependente de noi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) sa le oferim, in mod regulat lichide, chiar daca ei nu ni le solicita. „Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate, iar daca sunteti in evidenta medicilor cu afectiuni cardiace, sub niciun motiv sa nu intrerupeti sau sa neglijati tratamentul recomandat de medicul curant, daca nu vreti sa ajungeti la spital sau chiar la… infarct sau accident vascular-cerebral”, mai spune medicul. Totodata, dr. Nistor ne recomanda ca pe parcursul zilei sa facem cat mai des dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, aceasta recomandare fiind valabila si pentru copii si varstnici, iar daca avem aer conditionat, sa reglam aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

In cazul in care se merge scaldat, le recomand cardiacilor sa nu intre in ape curgatoare sau adanci, pentru ca exista o diferenta mare de temperatura intre cea din atmosfera si cea din apa, iar din aceasta cauza pot surveni complicatii majore si chiar exista risc de  infarct”, a adaugat Carmen Nistor, indemnandu-ne sa nu ne lasam rapusi de canicula, ci sa folosim toate mijloacele si metodele pentru a-i veni noi de hac.

 


Adaugati un comentariu


 

*