Vine canicula! Medicii recomanda hidratare si precautie

12 iunie 2015 | 0 comentarii |

Evitarea statului in soare la orele amiezii si hidratarea corespunzatoare sunt esentiale in zilele caniculare, iar consumul de bauturi cu cofeina sau alcoolice pot fi periculoase.

 

canicula-apaMeteorologii au anuntat, astazi, ca urmeaza trei zile de temperaturi caniculare. De sambata pana luni, in toata tara se vor inregistra temperaturi de 35-36 de grade Celsius, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

 „In zilele de 13, 14 si 15 iunie vremea va fi calduroasa in toata tara, local caniculara, la inceput in regiunile vestice si sud-vestice, apoi in sudul si in estul tarii. Se vor inregistra temperaturi maxime de pana la 35…36 de grade, izolat chiar 37 de grade in Lunca Dunarii, iar indicele de disconfort temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati”, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Meteorologie.

Autoritatile medicale atrag atentia ca in acest context, este necesar ca populatia sa respecte anumite reguli de preventie, sa se hidrateze si sa se alimanteze corespunzator, sa poarte haine usoare – preferabil din fibre naturale, iar la orele amiezii, pe cat posibil, sa evite statul in soare.

 

Dr. Lhuana Zissu

Dr. Lhuana Zissu

In zilele caniculare, hidratarea este esentiala, atrage atentia dr. Lhuana Zissu, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Buzau. Medicul recomanda sa se consume cel putin doi litri de apa pe zi, sucuri naturale si fructe, iaurturi, fructe si legume proaspete, pentru a se evita deshidratarea. Totodata, medicul atrage atentia ca in zilele cu temperaturi  ridicate sunt contraindicate cafeaua, bauturile acidulate si cele alcoolice, inclusiv berea care desi racoreste pe moment, dupa aceea moleseste si chiar poate provoca indigestie.

 „Este esential sa ne hidratam corect, sa evitam expunerea la soare si sa consumam alimente usoare si proaspete, pentru a evita neplacerile provocate de disconfortul termic. Este indicat sa se consume cat mai multe lichide – apa minerala, apa plata, sucuri naturale neindulcite -, dar foarte buna poate fi hidratatrea prin consumul de iaurt si legumele si fructele proaspete, cu continut mare de apa. Trebuie sa fie evitate, in schimb, bauturile cu continut ridicat de cofeina si bauturile acoolice, inclusiv berea, care desi racoreste pe moment, ulterior induce starea de moleseala si poate provoca cadearea in strada. O atentie deosebita trebuie avuta in cazul copiilor si al batranilor, dar si al persoanelor cunoscute cu afectiuni cardiovasculare, care sunt mai expuse riscurilor in perioadele caniculare”, a precizat dr. Zissu.

 

canicula 2La fel de important este ca in zilele canciulare sa fie evitate plimbarile prin soare in intervalul 10.00 – 17.00, iar mancarurile pe care le consumam sa fie proaspete si achizitionate din surse autorizate, pentru a evita, pe de o parte, liptoimiile (lesinurile), iar pe de alta, toxiinfectiile alimentare.

In intervalul 10.00 – 17.00 este bine sa stam in casa, pe cat posibil in camere ventilate si bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit in acest interval, dar daca este neaparat necesar sa umblam prin soare, atunci trebuie sa ne imbracam cu haine din bumbac, in sau matase naturala, lejere si de culoare deschisa, care sa impiedice incalzirea. Capul trebuie acoperit, iar inainte de a pleca de acasa este indicat sa aplicam pe pielea fetei, bratelor si picioarelor o crema cu factor de protectie ridicat, pentru a evita arsurile”, a mai spus Lhuana Zissu.

 

batrani 997Medicul atrage atentia ca este necesar sa acordam o atentie deosebita  varstnicilor, persoanelor cu dizabilitati si copiilor, de aceea recoamnda sa le asiguram acestora o hidratare corespunzatoare si sa-i supraveghem pe cat posibil, iar la nevoie, sa solicitam ajutorul medicilor.

Este imprtant sa avem grija si de cei de langa noi, carte nu se pot proteja singuri de canicula. Daca avem persoane cu dizabilitati, dependente de noi, sau copii mici, este necesar sa le asiguram un confort termic adecvat in locuinta, o hidratare corespunzatoare si o hrana bogata in lichide, legume si fructe. Nu trebuie sa asteptam sa ne ceara apa, ci sa le dam moi, cate putin si constant, la 10 – 15 minute. Daca avem vecini varstnici si neputinciosi, de asemenea este bine sa-i vizitam de cateva ori pe zi pentru a vedea daca au nevoie de ajutor. Copiii mici trebuie fie hraniti atunci cand cer si sa nu le diversificam alimentatia in aceasta perioada, pentru ca sugarul nu poate suporta simultan stresul caldurii si cel al schimbarii alimentatiei. Schimbarile climatice se resimt in starea de sanatate”, a explicat dr. Zissu, mentionand ca in cazul in care se constata o alterare a starii de sanatate este bine sa apelam la medic, iar in caz de urgenta, sa se cheme ambulanta, la numarul unic 112.

 

ISU SMURD apaLa randul lor, reprezentantii Inspectoratului Judetean de Urgenta „Neron Lupascu” Buzau, atrag atentia ca in zilele caniculare, mai ales in weekend, cand sunt preferate iesirile in aer liber, in apropierea cursurilor de apa, sa se tina cont de o serie de masuri de precautie, pentru a se evita socurile si chiar tragediile care altfel pot aparea, prin inec sau prin contactul brusc cu apa rece (mai ales in cazul cardiacilor).

Inecul este o varianta a asfixiei, cauzata de umplerea cailor respiratorii cu apa sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispozitie doar 4-5 minute, de aceea este necesar sa se intervina imediat, sa scoata victoima din apa, sa-i elibereze caile respiratorii si sa-i faca respiratie artificiala. Recomandat este, de aceea, ca scaldatul sa se faca doar in locuri amenajate in acest scop, supravegheate de personal calificat. Nu va scaldati in rauri, lacuri, canale de irigatii sau de fuga ale raurilor sau alte cursuri de apa, unde malurile sunt abrupte, curentii sunt foarte puternici, albiile namoloase sau pline cu plante, pietre, crengi si trunchiuri de copaci! Recomandam parintilor sa-si supravegheze atent copii si sa nu-i lase niciodata singuri in apa, iar autoritatilor publice locale si operatorilor economici care administreaza sau au pe raza teritoriala cursuri de apa ori alte suprafete de apa care pot prezenta pericol de inec, sa semnaleze acest pericol prin indicatoare avertizoare”, se precizeaza intr-un comunicat al ISU Buzau.

 

tineri la iarba verdeTotodata, pompierii buzoieni atrag atentia ca din cauza temperaturilor ridicate creste riscul de incendii, astfel ca recomanda sa nu se foloseasca chibrituri, lumanari sau lampi de iluminat cu petrol in depozite de furaje, grajduri, magazii sau poduri, sau sa se arunce la intamplare tigari nestinse, mai ales in zonele cu vegetatie uscata, in miristi sau in apropierea depozitelor de furaje. Respectarea instructiunilor de aparare impotriva incendiilor afisate sau dispuse de personalul silvic (la padure), pregatirea focului pentru prepararea mancarii doar in locuri special amenajate, cat mai departe de vegetatia uscata si in niciun caz pe timp de vant puternic sunt, de asemenea, reguli care trebuie respectate pentru evitarea incendiilor.

Focul nu trebuie lasat nesupravegheat, orice rafala de vant putand modifica directia focului, indreptand flacarile spre vegetatie sau materiale combustibile adunate in jurul acestuia sau transportand scanteile la distante mari, provocand incendii. Daca se face gratar la iarba verde, se recomanda stingerea focului, carbunilor incinsi sau jarului cu apa sau pamant si mentinerea curateniei, aruncand hartiile si resturile de mancare in locurile special amenajate, pentru a nu constitui surse de incendii.

Nu in ultimul rand, pompierii atrag atentia sa nu se lase copiii sa se joace cu focul, iar in cazul in care este observat orice inceput de incendiu sa se solicite ajutor la 112 si sa se intervina imediat cu moijloacele avute la indemana.

Meteorologii au anuntat vineri ca se vor inregistra, de sambata pana luni, in toata tara, temperaturi de 35-36 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

 


Adaugati un comentariu


 

*