Canicula ne poate pune viata in pericol!

12 august 2015 | 0 comentarii |

Hipertermia este una dintre problemele de sanatate care trebuie sa ne alarmeze in perioadele cu temperaturi ridicate, iar daca persista, trebuie sa chemam de urgenta ambulanta.

 

canicula-apaAvem alerta de cod galben si portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat in toata tara. Specialistii ANM atrag atentia asupra temperaturilor foarte ridicate care vor persista toata luna august si nu ne dau nicio speranta ca va plua pana la sfarsitul lui septembrie, astfel incat disconfortul termic ne poate crea mari probleme de sanatate. Chiar daca mai apare cate un nor, aerul ramane fierbinte si greu de respirat. In aceste conditii organismul are de suferit, mai ales daca suntem in evidenta medicilor cu o afectiune cronica sau daca vorbim despre copii si batrani care suporta si mai greu temperaturile extreme.

Medicii ne atrag atentia sa evitam sa iesim afara intre orele 11.00 si 17.00 si sa bem un pahar cu apa la fiecare 30 de minute, chiar daca nu ne este sete. Daca este neaparata nevoie sa mergem prin soare la orele amiezii trebuie sa ne imbracam adecvat, cu haine usoare, de culoare deschisa si sa ne protejam capul cu palarie, sapca sau batic. Iar daca suferim de o boala cronica, sa respectam indicatiile medicului curant, sa ne administram cu strictete tratamentul prescris.

 

Plaja-Bulgaria-sau-plaja-RomaniaDaca suntem in vacanta si uitam sa mai plecam de pe plaja sau avem impresia ca apa si briza marina ne protejeaza, riscam sa ne pacalim singuri. Medicii ne atrag atentia ca in cazul in care simtim ca ne doare capul, ne este greata, ametim, facem febra si mai ales nu transpiram, avem nevoie de ajutor specializat de urgenta, pentru a nu ne pune viata in pericol.  „Fluxul sanguin preia peste 90% din apa bauta si o duce in spatiul dintre celule. De acolo, lichidului vital perforeaza fiecare element fundamental al organismului viu, hidratandu-l. Celulele corpului au nevoie de apa si de mineralele pe care aceasta le contine (sodiu, potasiu, clor etc), iar pentru ca membrana celulara sa fie penetrata in bune conditii de apa are nevoie si de acizi grasi esentiali. Daca temperatura este crescuta, apa se pierde prin transpiratie, pentru a raci organismul. Din aceasta cauza, insa, apar dezechilibre ale cantitatilor de minerale din sange, care dau starile de rau, de moleseala. Daca si inima incepe sa bata rapid, este necesar sa mergem intr-o incapare aerisita si racoroasa si sa bem apa, cu inghitituri mici”, explica dr. Karmencita Pricop, medic primar medicina interna.

 

Dr Karmencita Pricop

Dr Karmencita Pricop

Dr. Pricop atrage atentia ca in cazul in care temperatura corpului ajunge la 40 de grade, iar organismul nu raspunde la tratamentele uzuale antitermice, sa apelam la un specialist, pentru ca fie avem o infectie, fie organismul raspunde in acest fel la temperatura foarte foarte ridicata a mediului ambiant, atragandu-ne atentia ca nu poate face fata si are nevoie urgenta de ajutor medical. „Este necesar sa cerem imediat ajutor specializat, pentru ca exista riscul ca viata sa ne fie in pericol. In aceasta etapa a hipertermiei bolnavul nu mai transpira, pot aparea consulvii, stare de rau si chiar se poate intra in coma. De aceea este bine sa intram in alerta chiar de la primele simptome de astenie, greata, varsaturi, tanspiratie abundenta, respiratie greoaie”, mai spune medicul.

Supraponderalii, persoanele cu varste mai mari de 50 de ani, cardiacii si diabeticii risca cel mai mult sa ajunga la hipertermie, iar consumul de alcool in perioada temperaturilor caniculare poate sa induca socul caloric, indiferent de varsta, ne atentioneaza medicii.

 


Adaugati un comentariu


 

*