Se anunta canicula. Protejati-va sanatatea!

17 iunie 2016 | 0 comentarii |

Hipertermia este una dintre problemele care trebuie sa ne alarmeze in perioadele cu temperaturi ridicate, iar daca persista, trebuie sa chemam de urgenta ambulanta.

 

canicula-apaAdministratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de canicula si disconfort termic accentuat pentru acest weekend, in toata tara. Specialistii atrag atentia ca inceopand de vineri, 17 iunei, la pranz, si pana sambata la miezul noptii, temperaturile vor fi ridicate, iar instabilitatea atmosferica va fi accentuata in Crisana, Maramures, Transilvania, Banat si nordul Moldovei si pe arii restranse in restul teritoriului.

Disconfortul termic va fi accentuat in cea mai mare parte a tarii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge frecvent si local va depasi pragul critic de 80 de unitati in zonele de campie si podis.

In aceste conditii este de asteptat ca sa apara si unele probleme de sanatate, mai ales in cazul persoanelor afklate in evidenta medicilor cu o afectiune cronica sau daca vorbim despre copii si batrani care suporta si mai greu temperaturile extreme.

Medicii ne recomanda sa evitam sa iesim afara intre orele 11.00 si 17.00 si sa bem un pahar cu apa la fiecare 30 de minute, chiar daca nu ne este sete. Daca este neaparata nevoie sa mergem prin soare la orele amiezii trebuie sa ne imbracam adecvat, cu haine usoare, de culoare deschisa si sa ne protejam capul cu palarie, sapca sau batic. Iar daca suferim de o boala cronica, sa respectam indicatiile medicului curant, sa ne administram cu strictete tratamentul prescris.

 

Plaja-Bulgaria-sau-plaja-RomaniaDaca suntem in vacanta si uitam sa mai plecam de pe plaja sau avem impresia ca apa si briza marina ne protejeaza, riscam sa ne pacalim singuri. Medicii ne atrag atentia ca in cazul in care simtim ca ne doare capul, ne este greata, ametim, facem febra si mai ales nu transpiram, avem nevoie de ajutor specializat de urgenta, pentru a nu ne pune viata in pericol. Totodata, ni se atrage atentia ca trebuie sa tinem cont de faptul ca in ciuda temperaturilor ridicate de pe plaja, apa marii este inca destul de rece, va avea doar 17-18 grade, asa ca exista riscul ca din cauza socului mare resimtitde organism la schimbarea brusca de temperatura apara probleme, mai ales in cazul persoanelor cu afectiuni cardiace.  „Fluxul sanguin preia peste 90% din apa bauta si o duce in spatiul dintre celule. De acolo, lichidului vital perforeaza fiecare element fundamental al organismului viu, hidratandu-l. Celulele corpului au nevoie de apa si de mineralele pe care aceasta le contine (sodiu, potasiu, clor etc), iar pentru ca membrana celulara sa fie penetrata in bune conditii, are nevoie si de acizi grasi esentiali. Daca temperatura este crescuta, apa se pierde prin transpiratie si apar dezechilibre ale cantitatilor de minerale din sange, care dau stari de rau. Daca si inima incepe sa bata rapid, este necesar sa mergem intr-o incapare aerisita si racoroasa, sa bem apa cu inghitituri mici. In plus, este bine sa nu ne aventuram brusc, in apa marii, cand suntem infierbantati, pentru ca deocamdata apa este inca rece si, mai ales daca nu stam bine cu inima, exista risc de infarct”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Medicul atrage atentia ca in cazul in care temperatura corpului ajunge la 40 de grade, iar organismul nu raspunde la tratamentele uzuale antitermice, trebuie sa apelam la un specialist, pentru ca fie avem o infectie, fie organismul raspunde in acest fel la temperatura foarte ridicata a mediului ambiant, caz in care este bine sa solicitam de urgenta ajutor medical. „Este necesar sa cerem imediat ajutor specializat, pentru ca exista riscul ca viata sa ne fie in pericol. In aceasta etapa a hipertermiei bolnavul nu mai transpira, pot aparea consulvii, stare de rau si chiar se poate intra in coma. De aceea este bine sa intram in alerta chiar de la primele simptome de astenie, greata, varsaturi, tanspiratie abundenta, respiratie greoaie si sa cerem de urgenta ajutor medical specializat”, explica dr. Carmen Nistor.

Supraponderalii, persoanele cu varste mai mari de 50 de ani, cardiacii si diabeticii risca cel mai mult sa ajunga la hipertermie, iar consumul de alcool in perioada temperaturilor caniculare poate sa induca socul caloric, indiferent de varsta, ne atentioneaza medicii.

 


Adaugati un comentariu


 

*