Gerul poate cauza probleme grave de sanatate

19 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

 Temperaturile scazute din aceasta perioada reprezinta riscuri multiple pentru sanatate, in special pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni cardiace si respiratorii.

 

ger frig inghetNe aflam in plina perioada de avertizare meteo pentru ger, iar acest lucru se simte de cum deschidem usa casei sau fereastra. Dupa zapada cazuta in weekend s-a instalat gerul, iar in aceste conditii, pericolele care ii pandesc pe cei care se aventureaza pentru mai multa vreme pe strazi tin atat de riscul de a avea probleme de sanatate din cauza temperaturilor scazute cat si de cel al accidentarii in urma unei cazaturi pe gheata care s-a format pe trotuare.

In acesta conditii, consideram necesar sa reamintim care sunt principalele riscuri pe care le reprezinta pentru sanatate gerul de afara, precum si metodele prin care organismul poate fi protejat.

Cei mai expusi acestor riscuri sunt pacientii cu boli cronice, mai ales cei cu afectiuni cardiace sau respiratorii si persoanele varstnice, in cazul carora medicii recomanda sa se evite pe cat posibil deplasarile lungi prin ger, dar si copiii sunt mai vulnerabili in contact cu temperaturile extrem de scazute.

 

copil in frigOrganismul uman tinde sa-si mentina o temperatura constanta prin mecanisme de autoreglare, prin urmare temperatura corpului nu depinde decat intr-o oarecare masura de cea a mediului ambiant. Lucrurile se schimba cand vorbim despre temperaturi extreme. Cu cat temperatura mediului este mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca exista si umezeala, vant sau alti factori exteriori, riscul creste exponential, in paralel cu cel al aparitiei unor complicatii grave.

Medicul cardiolog Mircea Constantinescu a explicat ca expunerea neprotejata si de lunga durata la frigul de afara poate avea urmari grave precum hipotermie, degeraturi, soc cardiac sau accident vascular cerebral. Sfatul sau este sa se evite  iesirea din casa pe cat posibil, mai ales dimineata si seara, cand temperaturile sunt mai scazute decat in timpul zilei. Daca totusi este nevoie sa iesim afara, este necesar sa purtam imbracaminte groasa, incaltaminte corespunzatoare, sa ne acoperim capul, sa purtam manusi si sa asiguram o buna hidratare a organismului.

 

Dr. Mircea Constantinescu

Dr. Mircea Constantinescu

Este total contraindicat consumul de alcool, desi multi au impresia ca un pahar de tarie ii mai incalzeste, atrage matentia medicul cardiolog. „Alcoolul provoaca de fapt dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si indepartarea sangelui de creier si celelalte organe vitale ale organismului. Se creaza o senzatie de incalzire, in special la extremitati, dar  in realitate, caldura nu se acumuleaza, ci se elimina rapid si astfel riscurile de a suferi degeraturi cresc”, a explicat dr. Constantinescu.

Medicul atrage atentia, de asemenea, ca trecerea brusca de la ger la caldura poate favoriza aparitia socului cardiac sau a accidentului vascular cerebral, iar expunerea indelungata la frig poate agrava afectiunile cardiovasculare deja existente. Scaderea brusca a temperaturilor poate provoca o crestere a numarului de atacuri cerebrale, frigul favorizand formarea de cheaguri si blocarea arterelor. „Persoanele cu risc de accident vascular cerebral trebuie sa fie atente la cea mai mica avertizare, in cazul in care s-au expus temperaturilor scazute. Starea de amorteala, slabiciunea sau paralizia fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului, tulburarile de vedere la un ochi sau la ambii, manifestate prin vedere neclara, incetosata, cu pete, vederea dubla sau pierderea vederii, confuzia, tulburarile de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti, tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii, dureri de cap severe este necesara prezentarea de urgenta la medic”, a precizat dr. Mircea Constantinescu.

 

hipotermieUn alt risc la care se expun in aceasta perioada cei care petrec mult timp afara, in ger, este hipotermia. Aceasta apare atunci cand temperatura corporala scade sub 35 de grade, iar daca nu se iau masuri urgente, poate provoca decesul. Simptome precum ameteala, somnolenta, puls slab, respiratie ingreunata sau rigiditate musculara impun prezentarea de urgenta la medic, intrucat sunt primele semne ale instalarii hipotermiei. O persoana cu hipotermie trebuie tratata de medic, insa ca masura de prim ajutor, pacientul trebuie invelit intr-o patura incalzita. Daca acesta e constient, poate bea lichide calde, dar nu bauturi alcoolice. De asemenea, sunt interzise dusurile fierbinti. Copiii si varstnicii sunt cei mai expusi riscului de a face hipotermie.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Degeraturile sunt o alta problema grava de sanatate care apoate aparea mai ales atunci cand extremiatile corpului nu sunt protejate corespunzator cu manusi, incaltaminte adecvata, caciula si fular.  Degeraturile apar cu precadere la nivelul fetei, urechilor, mainilor si picioarelor. Aceste zone se inrosesc mai ales la temperaturi mai mici de -10 grade, deoarece circulatia sangvina spre acestea este redusa sau absenta din cauza gerului. Pe langa purtarea de imbracaminte groasa adecvata, medicii mai recomanda pentru evitarea degeraturilor ca inainte de expunerea la frig sa se faca bai caldute la maini si picioare, urmate de un masaj usor. De asemenea, in cazul expunerii indelungate le frig, cei aflati in aceasta situatie nu trebuie sa stea intr-un loc ci sa se miste continuu, pentru a pune sangele in functiune. Mainile si picioarele inghetate nu trebuie expuse direct unei surse de caldura, cum ar fi caloriferele, sobele sau sticlele cu apa fierbinte. In caz de degeraturi, zonele afectate trebuie incalzite treptat, pentru ca expunerea brusca la caldura genereaza vasodilatatie periferica si, implicit, ruperea vaselor de sange. In cazurile grave se poate ajunge chiar si la amputarea partilor afectate.

„Este indicat ca de fiecare data cand mainile sunt expuse la frig, sa fie hidratate cu o crema grasa. In cazul in care mainile au inghetat, primul lucru care trebuie facut cand intram la caldura  este sa le punem sub jetul de apa rece spre calduta, dar sa evitam incalzirea mainilor la calorifer ori la soba sau alta sursa de caldura. Pentru uz extern, se folosesc creme hidratante si bogate in uleiuri de masline, migdale, creme ce contin galbenele, coada-soricelului, dar si creme pe baza de vitamina E”, este sfatul venit din partea medicului de familie Carmen Nistor.

 

Cecilia Manolescu

Cecilia Manolescu

Cei mai expusi riscului de a suferi degeraturi sau de a face hipotermie sunt angajatii care in aceasta perioada sunt nevoiti sa lucreze in ger. Pentru a evita astfel de situatii, Inspectoratul Teritorial de Munca impune angajatorilor un set de masuri pe care trebuie sa le aplice in aceasta perioada. „In conditiile de frig extrem din aceste zile, angajatorii care au activitati ce presupune munca in aer liber sunt obligati sa le asigure lucratorilor o serie de masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate. Astfel, ei trebuie sa le ofere angajatilor ceai fierbinte, intre o jumatate de litru si un litru pentru fiecare angajat pe schimb, pauze pentru termoreglare in spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator si echipament individual de protectie impotriva frigului”, a declarat Cecilia Manolescu, directorul ITM Buzau.  Sefa de la ITM a mai precizat ca in cazul in care temperaturile extreme se mentin pentru o perioada de cel putin doua zile consecutiv, angajatorii care nu le pot oferi salariatilor conditiile prezentate mai sus sunt obligati sa ia masuri de reducere a programului de lucru sau de intrerupere colectiva a acestuia, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.

 


Adaugati un comentariu


 

*